Nyolc sportágban ezer egyetemista versenyzik a Miskolci Egyetemen

írta Sajtóközlemény, 2022. május 13–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Miskolc, 2022. május 12. – Az egyetemi sport legnagyobb fesztiválját, a MEFOB FESZT-et a Miskolci Egyetemen rendezik meg május 19-e és 22-e között. Első alkalommal várja igazi fesztivál hangulat a résztvevőket és a közönséget, hiszen a sport mellett esti DJ-s buli, számos kísérő program, szabadidős események és sportkonferencia is színesítik a rendezvényt.

Nyolc sportágban ezer egyetemista versenyzik a Miskolci Egyetemen
A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség, a Miskolci Egyetem és Miskolc Megyei Jogú Város közös sajtóközleménye
 
A MEFOB FESZT-et a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) közösen rendezi a Miskolci Egyetemmel és Miskolc város támogatásával. A május 19-e és 22 -e között tartandó négynapos rendezvényen egyetemi és főiskolai futsal, kosárlabda, vízilabda, judo, atlétika, tenisz, asztalitenisz és ultimate frizbi Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságokat rendeznek, elsősorban egyetemi, de városi helyszíneken is.

– Nyolc sportágban huszonöt egyetem képviselteti magát ezer fővel a rendezvényen. A MEFOB FESZT az egyetemi sport legnagyobb fesztiválja, ahol egyszerre több egyetemi országos bajnokságot szervezünk, számos szabadidősportos rendezvénnyel kiegészülve. A rendezvény fesztivál jellegét a napközbeni szabadidősportos programok mellett a két esti, neves DJ-k közreműködésével megvalósuló buli adja. A MEFOB FESZT „nagykövetének” három fiatal, tehetséges egyetemista versenysportolót választottunk, akiknek fontos a tanulás, az élsport és a kikapcsolódás is: Siklósi Gergely az ELTE hallgatója, olimpiai- és Universiade-ezüstérmes, világbajnok párbajtőrvívó, Török Ágnes, a Széchenyi István Egyetem hallgatója, magyar válogatott kosárlabdázó és Vigvári Vendel magyar válogatott vízilabdázó, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatója. Mindhárman szívesen állnak olyan kezdeményezések mellé, mint a MEFOB FESZT, ahol számos sportágban meg tudják mérettetni magukat az egyetemisták profi és amatőr szinten. Ezzel a rendezvénnyel szeretnénk hagyományt teremteni, és minden évben más egyetemi városba vinni azzal a céllal, hogy megmutassuk, milyen erő és energia van az egyetemistákban – adott áttekintést az eseményről és annak céljairól Juhász Péter, a MEFS főtitkára.

Sportközpontú és folyamatosan fejlődő Miskolci Egyetem

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora azt hangsúlyozta, hogy a Miskolci Egyetem infrastruktúrája dinamikusan fejlődik, folyamatosan emelkedik az oktatás színvonala, és egyre színesebb az intézményi sportélet.

– A sport része a Miskolci Egyetem egészségfejlesztési stratégiájának – emelte ki a rendezvénynek otthont adó intézmény vezetője. – Felépítünk egy új, háromcsillagos sporthotelt, ahogy új rekortánpályával és új közösségi terekkel is bővíteni szeretnénk az egyetemet. A campus teljes területét lefedő wifihálózat kialakítása is szerepel a terveink között. A sportcélú fejlesztések, a közösségépítés, a szabadidő színvonalas eltöltésének biztosítása stratégiai kérdés. Fejlődésünket mutatja, hogy az eddigi legnagyobb sportolói delegációval veszünk részt a 2022-es Lodz-i Európai Egyetemi Játékokon, a kontinens legnagyobb egyetemi sportrendezvényén, amelynek két év múlva Debrecennel közösen mi leszünk a házigazdái – mondta Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. – Ugyanakkor az is a fejlődés jele, hogy a várossal együtt már most olyan infrastruktúrával rendelkezünk, hogy otthont tudunk adni a MEFOB FESZT-nek, mely a 2024-es Debrecen-Miskolc helyszínű Európai Egyetemi Játékok egyik felvezető rendezvénye.

Kormányzati hangsúly az egyetemeken és a sporton

Dr. Kiss János országgyűlési képviselő az Angiában megrendezett 1996-os labdarúgó európa bajnokság jelmondatát idézte fel: „A futball hazatér”. A politikus hozzátette: nemcsak a futball, hanem a sport tér haza Miskolcra, ugyanis hazatérni nemcsak oda lehet, ahol feltalálták a sportot, mint a futballt Angliában, hanem oda is, ahol nagyon szeretik.

– A miskolci emberek nagyon is szeretik a sportot, és ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy hány sportágban hány kedvenc csapatunk van, hanem főleg abban, hogy a miskolciak hányan ülnek a lelátókon. A magyar kormány a miskolciak sportszeretetét érti és értékeli, ezért számos nagy sportinfrastrukturális beruházással támogatta Miskolcot – fogalmazott dr. Kiss János. – Elég csak a DVTK stadionra, a DVTK kosárladba arénára, az Egyetemi Atlétikai Centrumra utalni, hogy csak a legnagyobb beruházásokat említsük. A sportba történő befektetés nem öncélú, hanem azt célozza, hogy a gyemekeink megtanuljanak küzdeni, győzni és veszíteni, csapatot alkotni, közösséget építeni. Tehát kulturális értékeket szerezzenek, vagyis a sport a kultúra része. Meggyőződésem, hogy a magyar sport ügyében nemzeti egységre van szükség, és a sportrendezvények, fejlesztéseket és a sportfinanszírozás ügyében a támadásokat vissza kell vonni a nemzeti egység keretében. A Miskolci Egyetem mint modellváltó egyetem fontos hangsúlyt helyez a sportra, és a magyar kormány ezt a hangsúlyos gondolkodást újabb egyetemi fejlesztésekkel tudja támogatni – emelte ki a kormánypárt országgyűlési képviselője.

A sikeres egyetem a sikeres város záloga

– Sikeres a modellváltó Miskolci Egyetem, a sikeres egyetem pedig egy sikeres város záloga. Az utóbbi időben a város sportinfrastruktúrája is dinamikus fejlődésen ment keresztül, ezek közül is ki kell emelni a MEFOB helyszínként szereplő szabadtéri Miskolctapolcai Strandfürdőt, melynek versenymedencéjében rendezik meg a vízilabda MEFOB döntőket. A szomszédos Ellipsum, a maga kiemelkedő fürdőszolgáltatásaival, igazi élményekkel várja az érdeklődőket – mondta Veres Pál, a házigazda város polgármestere. Hangsúlyozta: a versenysportoló egyetemisták mellett azokat a hallgatókat és a város sportszerető közönségét is várja a MEFOB FESZT, akik szurkolóként, vagy érdeklődőként szeretnének részesei lenni a négy napos eseménynek.

– A szurkolók számára szabadidősportos szurkolói programot állítottak össze a szervezők, ahol az érdeklődők ki tudják próbálni magukat néhány sportágban, miközben aktív módon kikapcsolódnak. Szeretnénk felhívni a fiatalok figyelmét a rendszeres sportolás egészségmegőrző hatására, egyben közösségformáló erejére. Valamint célunk, hogy az eseményre érkezőkkel megismertessük Miskolc nevezetességeit, látnivalóit – zárta gondolatait Miskolc polgármestere.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 468 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 589 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 609 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 647 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30