Telephelyet avatott a Wigner Fizikai Kutatóközpont a Miskolci Egyetemen

írta Sajtóanyag , 2016. október 12–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Október 5-én a telephely helyét jelző táblák kihelyezésével a Miskolci Egyetem Fizikai Intézetében ünnepélyesen felavatták az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Miskolci Telephelyét.

Telephelyet avatott a Wigner Fizikai Kutatóközpont a Miskolci Egyetemen

A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja telephelyet hozott létre a Miskolci Egyetemen

Október 5-én a telephely helyét jelző táblák kihelyezésével a Miskolci Egyetem Fizikai Intézetében ünnepélyesen felavatták az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Miskolci Telephelyét.

Az avatáson Lévai Péter, a Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója, Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellára és Paripás Béla, a Fizikai Intézet intézetigazgatója vett részt, akik röviden ismertették az egyetem és a kutatóközpont együttműködésének eddigi eredményeit, a telephely létrejöttéhez vezető utat, valamint a kínálkozó új oktatási és kutatási együttműködési lehetőségeket.

A két intézmény jogelődeinek együttműködése több évtizedes múltra tekint vissza. A 2013-ban megújított együttműködést mára már olyan sikeres programok fémjelzik, mint az MTA támogatásával 2014-ben elindított EXMET („Extreme Materials, Energies and Technologies”) kiválósági K+F program közös végrehajtása, vagy a plazma-fény kölcsönhatás részecskegyorsításban való felhasználásának együttes tanulmányozása. A program keretében milliós értékű eszközök, berendezések kerültek a Fizikai Intézetbe, az új eszközök segítségével végrehajtott komplex feladatok TDK- és PhD-dolgozatok alapjául szolgáltak, és az első tudományos cikkek is elkészültek. Ezzel párhuzamosan a modernizált lézer-interferométerek segítik a Szegeden épülő ELI ALPS szuperlézer alkalmazására való felkészülést, közös projektek kialakítását. A „Műszaki lézerfizika” tárgy keretében minden tanévben 40-50 diák ismerkedhet meg a legmodernebb lézeralkalmazásokkal a Wigner FK laboratóriumaiban tett látogatásuk során.

2015. szeptemberének végén a miskolci nagyközönség is megismerhette az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban folyó kutatásokat a Kutatók Éjszakája alkalmából az együttműködés keretében a Miskolci Egyetemre érkezett „Sokszínű fizika” bemutatóbusz előadásain keresztül.

2015 végén a Wigner FK és a Fizikai Intézet közösen kezdeményezte a Miskolci Telephely létrehozását, ennek eredményeként jöhetett létre a Fizikai Intézet egyik irodahelyiségét és a közösen használt lézerlaboratóriumot magába foglaló Wigner FK Miskolci Telephelye, melynek felavatására most került sor. A Telephely fő célja, hogy további együttműködések elindításának kiindulási pontjává váljon, és lehetőséget adjon azok sikeres végrehajtására.

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 429 cikkből

 • Sajtómeghívó „3D LAB” ünnepélyes átadására

  Sajtómeghívó „3D LAB” ünnepélyes átadására • 17 napja

  2019. augusztus 29-én csütörtökön 10 órakor kerül sor a 3D Laboratórium átadására a Miskolci Egyetemen, amely új dimenziót jelent az anyagvizsgálatban, szolgáltatásban és kutatásban egyaránt. Az alkalomhoz kapcsolódó ünnepélyes szalagátvágásra tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.

 • A Miskolci Egyetem az innovációs házépítő világverseny élmezőnyében • 46 napja

  A Miskolci Egyetem csapata 4 díjat nyert a Solar Decathlon Europe elnevezésű rangos, nemzetközi egyetemi hallgatók innovációs házépítő-versenyén.

 • Hat éves rekordot döntött a Miskolci Egyetem

  Hat éves rekordot döntött a Miskolci Egyetem • 51 napja

  Tovább emelte népszerűségét a Miskolci Egyetem, immáron hat éves rekordot döntött a felvettek száma – derül ki a 2019. július 24-én közzétett ponthatárok első értékeléséből. A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest több, mint 5 százalékkal emelkedett, amivel várhatóan a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet.

 • Gyógypedagógiai képzés indul a Miskolci Egyetemen

  Gyógypedagógiai képzés indul a Miskolci Egyetemen • 52 napja

  Újabb mérföldkőhöz érkezett a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának megújulása: 2019-ben immár a gyógypedagógia (BA) alapszak is elrajtol a miskolci campuson. Az új alapképzés korszerű digitális tananyagokkal várja a jelentkezőket, akik akár állami ösztöndíjas férőhelyekre is pályázhatnak a pótfelvételi eljárás keretében.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30