Telephelyet avatott a Wigner Fizikai Kutatóközpont a Miskolci Egyetemen

írta Sajtóanyag , 2016. október 12–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Október 5-én a telephely helyét jelző táblák kihelyezésével a Miskolci Egyetem Fizikai Intézetében ünnepélyesen felavatták az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Miskolci Telephelyét.

Telephelyet avatott a Wigner Fizikai Kutatóközpont a Miskolci Egyetemen

A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja telephelyet hozott létre a Miskolci Egyetemen

Október 5-én a telephely helyét jelző táblák kihelyezésével a Miskolci Egyetem Fizikai Intézetében ünnepélyesen felavatták az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Miskolci Telephelyét.

Az avatáson Lévai Péter, a Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója, Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellára és Paripás Béla, a Fizikai Intézet intézetigazgatója vett részt, akik röviden ismertették az egyetem és a kutatóközpont együttműködésének eddigi eredményeit, a telephely létrejöttéhez vezető utat, valamint a kínálkozó új oktatási és kutatási együttműködési lehetőségeket.

A két intézmény jogelődeinek együttműködése több évtizedes múltra tekint vissza. A 2013-ban megújított együttműködést mára már olyan sikeres programok fémjelzik, mint az MTA támogatásával 2014-ben elindított EXMET („Extreme Materials, Energies and Technologies”) kiválósági K+F program közös végrehajtása, vagy a plazma-fény kölcsönhatás részecskegyorsításban való felhasználásának együttes tanulmányozása. A program keretében milliós értékű eszközök, berendezések kerültek a Fizikai Intézetbe, az új eszközök segítségével végrehajtott komplex feladatok TDK- és PhD-dolgozatok alapjául szolgáltak, és az első tudományos cikkek is elkészültek. Ezzel párhuzamosan a modernizált lézer-interferométerek segítik a Szegeden épülő ELI ALPS szuperlézer alkalmazására való felkészülést, közös projektek kialakítását. A „Műszaki lézerfizika” tárgy keretében minden tanévben 40-50 diák ismerkedhet meg a legmodernebb lézeralkalmazásokkal a Wigner FK laboratóriumaiban tett látogatásuk során.

2015. szeptemberének végén a miskolci nagyközönség is megismerhette az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban folyó kutatásokat a Kutatók Éjszakája alkalmából az együttműködés keretében a Miskolci Egyetemre érkezett „Sokszínű fizika” bemutatóbusz előadásain keresztül.

2015 végén a Wigner FK és a Fizikai Intézet közösen kezdeményezte a Miskolci Telephely létrehozását, ennek eredményeként jöhetett létre a Fizikai Intézet egyik irodahelyiségét és a közösen használt lézerlaboratóriumot magába foglaló Wigner FK Miskolci Telephelye, melynek felavatására most került sor. A Telephely fő célja, hogy további együttműködések elindításának kiindulási pontjává váljon, és lehetőséget adjon azok sikeres végrehajtására.

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 436 cikkből

 • TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15)

  TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15) • 45 napja

  Csaba Tibor (Tibes) népszerű zenész, dalszerző-rapper az Alvajárók ébredése és egyéb nagysikerű dalok szerzője, előadója október 15-én koncertet ad a ROCKWELL KLUB előtti szabadtéri színpadon. Gyere te is, ott a helyed! Belépés:INGYENES!

 • Élelmezési Világnap - 2019. október 16-18.

  Élelmezési Világnap - 2019. október 16-18. • 46 napja

  Élelmezési Világnap (World Food Day): egy nap, melyet világszerte ünnepelnek. Egy esemény, amire világszerte odafigyelnek - részben magyar emberek 40 évvel ezelőtti kezdeményezésének köszönhetően! Őrizzük meg ezt a szellemiséget, és az Élelmezési Világnap alkalmából rendezzünk egy eredményes gyűjtést a Miskolci Egyetemen október 16-17-18-án!

 • Észak Állásbörze

  Észak Állásbörze • 47 napja

  Másodszor rendezték meg a Miskolci Egyetemen az Észak Állásbörze, amely a tavalyihoz hasonló sikert hozott: a többtucatnyi munkát kínáló cég, vállalkozás standjait sok százan keresték fel. Sokan már munkaszerződés konkrét ígéretével távoztak az állásbörzéről, mások több kedvező ajánlat közül választhatnak majd.

 • Katonai Toborzóiroda nyílt a Miskolci Egyetemen

  Katonai Toborzóiroda nyílt a Miskolci Egyetemen • 61 napja

  Szeptember 16-án a Magyar Honvédség átadta a Miskolci Egyetemen kialakított toborzóirodáját, ahol folyamatosan várják a katonai szolgálati formák iránt érdeklődőket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30