Telephelyet avatott a Wigner Fizikai Kutatóközpont a Miskolci Egyetemen

írta Sajtóanyag , 2016. október 12–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Október 5-én a telephely helyét jelző táblák kihelyezésével a Miskolci Egyetem Fizikai Intézetében ünnepélyesen felavatták az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Miskolci Telephelyét.

Telephelyet avatott a Wigner Fizikai Kutatóközpont a Miskolci Egyetemen

A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja telephelyet hozott létre a Miskolci Egyetemen

Október 5-én a telephely helyét jelző táblák kihelyezésével a Miskolci Egyetem Fizikai Intézetében ünnepélyesen felavatták az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Miskolci Telephelyét.

Az avatáson Lévai Péter, a Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója, Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellára és Paripás Béla, a Fizikai Intézet intézetigazgatója vett részt, akik röviden ismertették az egyetem és a kutatóközpont együttműködésének eddigi eredményeit, a telephely létrejöttéhez vezető utat, valamint a kínálkozó új oktatási és kutatási együttműködési lehetőségeket.

A két intézmény jogelődeinek együttműködése több évtizedes múltra tekint vissza. A 2013-ban megújított együttműködést mára már olyan sikeres programok fémjelzik, mint az MTA támogatásával 2014-ben elindított EXMET („Extreme Materials, Energies and Technologies”) kiválósági K+F program közös végrehajtása, vagy a plazma-fény kölcsönhatás részecskegyorsításban való felhasználásának együttes tanulmányozása. A program keretében milliós értékű eszközök, berendezések kerültek a Fizikai Intézetbe, az új eszközök segítségével végrehajtott komplex feladatok TDK- és PhD-dolgozatok alapjául szolgáltak, és az első tudományos cikkek is elkészültek. Ezzel párhuzamosan a modernizált lézer-interferométerek segítik a Szegeden épülő ELI ALPS szuperlézer alkalmazására való felkészülést, közös projektek kialakítását. A „Műszaki lézerfizika” tárgy keretében minden tanévben 40-50 diák ismerkedhet meg a legmodernebb lézeralkalmazásokkal a Wigner FK laboratóriumaiban tett látogatásuk során.

2015. szeptemberének végén a miskolci nagyközönség is megismerhette az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban folyó kutatásokat a Kutatók Éjszakája alkalmából az együttműködés keretében a Miskolci Egyetemre érkezett „Sokszínű fizika” bemutatóbusz előadásain keresztül.

2015 végén a Wigner FK és a Fizikai Intézet közösen kezdeményezte a Miskolci Telephely létrehozását, ennek eredményeként jöhetett létre a Fizikai Intézet egyik irodahelyiségét és a közösen használt lézerlaboratóriumot magába foglaló Wigner FK Miskolci Telephelye, melynek felavatására most került sor. A Telephely fő célja, hogy további együttműködések elindításának kiindulási pontjává váljon, és lehetőséget adjon azok sikeres végrehajtására.

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 550 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 445 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 567 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 587 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 625 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30