Telephelyet avatott a Wigner Fizikai Kutatóközpont a Miskolci Egyetemen

írta Sajtóanyag , 2016. október 12–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Október 5-én a telephely helyét jelző táblák kihelyezésével a Miskolci Egyetem Fizikai Intézetében ünnepélyesen felavatták az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Miskolci Telephelyét.

Telephelyet avatott a Wigner Fizikai Kutatóközpont a Miskolci Egyetemen

A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja telephelyet hozott létre a Miskolci Egyetemen

Október 5-én a telephely helyét jelző táblák kihelyezésével a Miskolci Egyetem Fizikai Intézetében ünnepélyesen felavatták az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Miskolci Telephelyét.

Az avatáson Lévai Péter, a Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója, Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellára és Paripás Béla, a Fizikai Intézet intézetigazgatója vett részt, akik röviden ismertették az egyetem és a kutatóközpont együttműködésének eddigi eredményeit, a telephely létrejöttéhez vezető utat, valamint a kínálkozó új oktatási és kutatási együttműködési lehetőségeket.

A két intézmény jogelődeinek együttműködése több évtizedes múltra tekint vissza. A 2013-ban megújított együttműködést mára már olyan sikeres programok fémjelzik, mint az MTA támogatásával 2014-ben elindított EXMET („Extreme Materials, Energies and Technologies”) kiválósági K+F program közös végrehajtása, vagy a plazma-fény kölcsönhatás részecskegyorsításban való felhasználásának együttes tanulmányozása. A program keretében milliós értékű eszközök, berendezések kerültek a Fizikai Intézetbe, az új eszközök segítségével végrehajtott komplex feladatok TDK- és PhD-dolgozatok alapjául szolgáltak, és az első tudományos cikkek is elkészültek. Ezzel párhuzamosan a modernizált lézer-interferométerek segítik a Szegeden épülő ELI ALPS szuperlézer alkalmazására való felkészülést, közös projektek kialakítását. A „Műszaki lézerfizika” tárgy keretében minden tanévben 40-50 diák ismerkedhet meg a legmodernebb lézeralkalmazásokkal a Wigner FK laboratóriumaiban tett látogatásuk során.

2015. szeptemberének végén a miskolci nagyközönség is megismerhette az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban folyó kutatásokat a Kutatók Éjszakája alkalmából az együttműködés keretében a Miskolci Egyetemre érkezett „Sokszínű fizika” bemutatóbusz előadásain keresztül.

2015 végén a Wigner FK és a Fizikai Intézet közösen kezdeményezte a Miskolci Telephely létrehozását, ennek eredményeként jöhetett létre a Fizikai Intézet egyik irodahelyiségét és a közösen használt lézerlaboratóriumot magába foglaló Wigner FK Miskolci Telephelye, melynek felavatására most került sor. A Telephely fő célja, hogy további együttműködések elindításának kiindulási pontjává váljon, és lehetőséget adjon azok sikeres végrehajtására.

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 447 cikkből

 • Berényi Barbi kapta a Furmann Dávid-díjat

  Berényi Barbi kapta a Furmann Dávid-díjat • 14 napja

  Berényi Barbi, a MEgazin újságírója kapta a 2019-es írásaiért a Furmann Dávid-díjat, amelyet az alapítvány kuratóriuma ítélt oda.

 • A Miskolci Egyetem továbbra is a növekedés útján

  A Miskolci Egyetem továbbra is a növekedés útján • 62 napja

  A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma 2019-ben a 2018. évihez képest 10 százalékkal emelkedett, amivel a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet.

 • Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon

  Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon • 67 napja

  A Miskolci Diákotthon Kft. Nemzeti Tanúsító védjegyes legmagasabb minősítésű ifjúsági szálláshelye az UNI-HOTEL Diákotthon Traveller Review Award díjazott lett a 2020-as évben.

 • Ismerkedés az 5G-vel

  Ismerkedés az 5G-vel • 94 napja

  November 20-án az 5G-ről láthatott érdekes előadást a Miskolci Egyetem könyvtárának Disputa terében minden érdeklődő, a Vodafone alkalmazottjainak előadásában. Az előadást Hegyi Barnabás – villamosmérnök -, valamint Emri Dávid – folyamat- és innovációmenedzsment – tartotta.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30