Kortárs Hangon

írta Boldizsár Csongor, 2014. május 21–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Tizedik alkalommal hirdette meg a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot a Kárpát-medence magyar anyanyelvű diákjai számára az egri Eszterházy Károly Főiskola és a Miskolci Egyetem az Északkeleti-Magyarországi Regionális Versmondó Egyesülettel, valamint az EKF HÉBÉ-Juventos Egyesülettel karöltve.

Kortárs Hangon

A jubileumi díjátadó gálát stílusosan József Attila születésnapjának az évfordulóján, a magyar költészet napján rendezték meg. Torma András, a Miskolci Egyetem rektorának, valamint Pajtókné Tari Ilona, az Eszterházy Károly Főiskola oktatási rektorhelyettesének üdvözlő szavai nyitották meg az április 11-ei díjátadót. Hamarosan Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke köszöntötte a pályázókat, majd Jónás Zoltán, a Kortárs Hangon kötet főszerkesztője engedett bepillantást nyerni a gála résztvevőinek a tíz évvel ezelőtti tervekbe, s abba, hogyan és miért indult útjára a pályázat. Az irodalmi pályázatra idén 10 város 12 felsőoktatási intézményéből közel 72 hallgató nevezett több mint 140 pályaművel. Az első Kortárs Hangon kötetet Posta Mariannának, a program legtöbbet nyert pályázójának adta át Jónás Zoltán. A megnyitóbeszédeket zenei, prózai, táncos, és nótás előadások sora tarkította.

A Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázat 2014. évi fordulóján két győztest hirdetett ki a zsűri; Tóth Beátát (Miskolci Egyetem), valamint Hamar Róbertet (Eszterházy Károly Főiskola). Büszkeséggel tölti el a MEgazin stábját, hogy egy ilyen nívós versenyen lapunk szerkesztője első helyezést ért el. Ezúton is szeretnénk gratulálni Tóth Beátának.

 

Muntyán Bernadett

 

 

A MEgazin Olvasói számára válogatást szerkesztettünk azoknak az egyetemünkön tanuló hallgatóknak a műveiből, akiknek a munkái bekerültek a Kortárs Hangon ’14-es kötetbe.

Kleiber Kata – Lélekmentő (részlet)

„Levegőt akarok venni

Levegő akarok lenni,

Gátlástalan, könnyed, lágy

Mint éledő húsban a vágy

 

Láttatnom kell, ami ragyog

Én nemcsak a testem vagyok

Korlátozó részem egésze

De az anyag az élet része”

 

Hajtós Bertalan, III. helyezett  – 97E (részlet)

„Zsíros fogantyú-szigetek

az ujjlenyomat-tengerben,

szabadság-zöld színű

kapaszkodócellák,

–        Kint szemét ameddig

a szem ellát? –

láthatóvá lehelt tájtorzító

karc-üveg,

–        Vastag bőr alatt

nem ég az arcüreg? –

fekete linóleum lábnyomok,

–        Hová tűnt otthon

pár napja a lábtörlő? –

szakadt bőrülésből sarjadó

gondnyomok,

páros neonfény

villanás,

–        Égve hagytam a folyosón a villanyt?”

 

 

Győri Tamás – Eredő – Részlet (részlet)

„Pengeélen jár a változás, de valahogy még akad lehetőség, és az éjszaka nem éppen a csendet hozza, amikor nászába veri az agancsláz. Hangverseny közepén jár a csillagok alatt, s megérint a köd elnyúló mezején. Ez csodával határos, mikor e hős lény töri meg a neszt buzgó őszinteségével!”

Kémenes Bernadett – Bimbók (részlet)

„Fénylek egy kicsit, s csakúgy duzzad a net a szívtipró proletárok elveivel.

Hogy szeretlek, ki sem írom a számom, csupán a vak hiányod oltalmaz,

és látnoki imára váltok, mely isteni hangokhoz ér.”

Tóth Beáta, I. helyzett – Carter után szabadon (részlet)

„S mert a mesék változnak, és Isten egytől egyig átnarrálja hőseit a világ túlsó partjára, és mert a világűrbe mormolt imák, a darwinista nézetek meg a placebo néha ugyanazzal a fapados géppel landol a teremtővel karöltve, az öreg engedett hát a legkisebbik leány kérésének, s minden furcsa szokásaival és titkos szeretőjével együtt átírta egy másik mese hasábjába. Utolsó földi vacsorájaként paradicsomos mártással átitatott kígyóhúst evett, annak a dögnek az omlósra sült húsát, amelyik 1943-ban megmarta Saint-Exupéry kis hercegét. Az ősz apókától kapott késsel egyetlen mozdulattal elválasztotta a sziszegő óriás fejét annak testétől, s miután az utolsó falatot is bekebelezte, mind a tíz, paradicsommártástól majszos ujját lenyalogatta, majd egy hangos böffentés kíséretében köddé vált. 

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 444 cikkből

 • Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől

  Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől • 28 napja

  A Miskolci Egyetemen immáron 13 éve működik az Egyetemi Lelkészség. Ökumenikus mini-intézmény lévén, négy felekezet (római és görög katolikus, református és evangélikus) munkáját fogja össze. Az önállóság fenntartása mellett minden közösen végezhető tevékenységet együtt szerveznek a lelkészek.

 • Ismerkedés az 5G-vel

  Ismerkedés az 5G-vel • 28 napja

  November 20-án az 5G-ről láthatott érdekes előadást a Miskolci Egyetem könyvtárának Disputa terében minden érdeklődő, a Vodafone alkalmazottjainak előadásában. Az előadást Hegyi Barnabás – villamosmérnök -, valamint Emri Dávid – folyamat- és innovációmenedzsment – tartotta.

 • A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása

  A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása • 29 napja

  Egyetemünk mai képének kialakulása hosszas folyamat volt, mely sokszor politikai és más egyéb okok miatt sok fennakadásba ütközött, de eredménye megkérdőjelezhetetlen, hiszen a tavalyi évben is a Miskolci Egyetem nyerte el az ország legszebb campusa címet.

 • Bevonattechnikai előadás

  Bevonattechnikai előadás • 30 napja

  Dr. Ostorházi László, az Ostorházi Bevonattechnikai Kft. tulajdonosa tartott előadást november 12-én Korrózió a járműiparban címmel.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30