Megújította stratégiai együttműködését a Miskolci Egyetem és az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft.

írta Kiss Viktor, 2014. május 26–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Átadták az egyetem és az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft. több évtizedes együttműködésének újabb gyümölcsét, az Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Intézeti Tanszéken létrehozott Hőtechnikai Laboratóriumot május 21-én.

Megújította stratégiai együttműködését a Miskolci Egyetem és az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft.

Az eseményt követően a két intézmény vezetése a meglevő együttműködés jövőjéről, annak kiszélesítéséről folytatott tárgyalásokat, és írt alá szándéknyilatkozatot.

Az Electrolux Lehel Kft. a háztartási gépek területén meghatározó szerepet betöltő Electrolux cégcsoport leányvállalataként folyamatosan törekszik arra, hogy termékei és gyártási folyamatai a legmodernebb, legmagasabb szintű technológiai körülmények között valósuljanak meg. A cég ennek érdekében folyamatosan fejleszt, és e fejlesztések eredményeként létrejövő technológiákat és produktumokat folyamatosan építi be az általa kínált termékpalettába.
 
 
Ebben a fejlesztésben jelenthet nagy segítséget az a több mint 560 millió forint vissza nem térítendő támogatás, amelyet a cég a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” elnevezésű pályázati kiíráson, az Új Széchenyi Terv keretében nyert el.
 
Ezen beruházás keretében új hűtőgépek, fagyasztóládák és porszívó termékek fejlesztésének ipari kutatása, a prototípusok előállítása, azok tesztelése, a technikai eszközpark fejlesztése, a fehéráruk területén a hűtőkör és vezérlés optimalizálásának kutatása és mérési rendszerek fejlesztése valósul meg. A projekt eredményeként a vállalat új területekre és piacokra lesz képes betörni, mely az eddiginél is előnyösebb piaci helyzet kialakítását, valamint további fejlesztési lehetőségek kihasználását teszi lehetővé.
 
 
A projekt megvalósításába az Electrolux egy régi partnerét, a Miskolci Egyetemet kívánja bevonni, amellyel már több évtizede – mindkét fél megelégedésére – működik együtt. Az együttműködés újszerűségét azonban az adja, hogy a cég a jövőben nem csak hagyományos szövetségesét, az egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karát vonja be a kooperációba, hanem azt is megvizsgálják, hogy hogyan tudná kamatoztatni az Electrolux mindazt a tudást, kutatási potenciált is, amely az egyetem többi karán felhalmozódott. 

A cégnek hosszú távú céljai elérésében a már említett karon túl nagy segítséget nyújthat ugyanis a környezetvédelmi problémák megoldásában jelentős tapasztalatokkal bíró Műszaki Földtudományi Kar, vagy a hazai anyagtudományi képzés fellegvárának számító Műszaki Anyagtudományi Kar. De nem csak a műszaki képzési területen bővíthető tovább ez az együttműködés. Az egyetem Állam- és Jogtudományi Kara például a szabadalmi jog területén járulhat hozzá az Electrolux jövőbeni sikereihez, a Gazdaságtudományi Kar többek között a cég marketingjére vagy gazdálkodására vonatkozóan adhat hasznos tanácsokat, a Bölcsészettudományi Kar az Electrolux munkavállalóinak továbbképzésében játszhat jelentős szerepet, az Egészségügyi Kar pedig a cég dolgozóinak egészségesebbé, és a betegállományban töltött napok csökkentésével még produktívabbá tételében működhet közre. 
 
 
A mai napon prof. dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, valamint dr. Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezetője által aláírt szándéknyilatkozat a múltbéli együttműködést hivatott megerősíteni, és a szép jövő előtt álló további együttműködést kívánja megalapozni. Az Electrolux-szal meglevő együttműködése elmélyítésének köszönhetően az egyetem nem csak a hallgatói számára kínálhat újabb gyakornoki, majd esetleg munkahelyeket, de a kutatóinak is újabb kutatási témákat jelenthet a szorosabb kooperáció. Az Electrolux pedig a folyamatos fejlesztéseihez kaphat olyan új segítséget, amellyel még versenyképesebb termékeket jelenhet meg a konyhai, takarítási és szabadtéri célra készített termékek piacán.
 
 
 
 
/ fotók: Kiss Viktor /

Az eseményen készült videofelvétel:
www.youtube.com/watch?v=0MWch4z6nrM

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 444 cikkből

 • Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől

  Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől • 28 napja

  A Miskolci Egyetemen immáron 13 éve működik az Egyetemi Lelkészség. Ökumenikus mini-intézmény lévén, négy felekezet (római és görög katolikus, református és evangélikus) munkáját fogja össze. Az önállóság fenntartása mellett minden közösen végezhető tevékenységet együtt szerveznek a lelkészek.

 • Ismerkedés az 5G-vel

  Ismerkedés az 5G-vel • 28 napja

  November 20-án az 5G-ről láthatott érdekes előadást a Miskolci Egyetem könyvtárának Disputa terében minden érdeklődő, a Vodafone alkalmazottjainak előadásában. Az előadást Hegyi Barnabás – villamosmérnök -, valamint Emri Dávid – folyamat- és innovációmenedzsment – tartotta.

 • A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása

  A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása • 29 napja

  Egyetemünk mai képének kialakulása hosszas folyamat volt, mely sokszor politikai és más egyéb okok miatt sok fennakadásba ütközött, de eredménye megkérdőjelezhetetlen, hiszen a tavalyi évben is a Miskolci Egyetem nyerte el az ország legszebb campusa címet.

 • Bevonattechnikai előadás

  Bevonattechnikai előadás • 30 napja

  Dr. Ostorházi László, az Ostorházi Bevonattechnikai Kft. tulajdonosa tartott előadást november 12-én Korrózió a járműiparban címmel.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30