Megújította stratégiai együttműködését a Miskolci Egyetem és az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft.

írta Kiss Viktor, 2014. május 26–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Átadták az egyetem és az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft. több évtizedes együttműködésének újabb gyümölcsét, az Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Intézeti Tanszéken létrehozott Hőtechnikai Laboratóriumot május 21-én.

Megújította stratégiai együttműködését a Miskolci Egyetem és az Electrolux Lehel Hűtőgépgyár Kft.

Az eseményt követően a két intézmény vezetése a meglevő együttműködés jövőjéről, annak kiszélesítéséről folytatott tárgyalásokat, és írt alá szándéknyilatkozatot.

Az Electrolux Lehel Kft. a háztartási gépek területén meghatározó szerepet betöltő Electrolux cégcsoport leányvállalataként folyamatosan törekszik arra, hogy termékei és gyártási folyamatai a legmodernebb, legmagasabb szintű technológiai körülmények között valósuljanak meg. A cég ennek érdekében folyamatosan fejleszt, és e fejlesztések eredményeként létrejövő technológiákat és produktumokat folyamatosan építi be az általa kínált termékpalettába.
 
 
Ebben a fejlesztésben jelenthet nagy segítséget az a több mint 560 millió forint vissza nem térítendő támogatás, amelyet a cég a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” elnevezésű pályázati kiíráson, az Új Széchenyi Terv keretében nyert el.
 
Ezen beruházás keretében új hűtőgépek, fagyasztóládák és porszívó termékek fejlesztésének ipari kutatása, a prototípusok előállítása, azok tesztelése, a technikai eszközpark fejlesztése, a fehéráruk területén a hűtőkör és vezérlés optimalizálásának kutatása és mérési rendszerek fejlesztése valósul meg. A projekt eredményeként a vállalat új területekre és piacokra lesz képes betörni, mely az eddiginél is előnyösebb piaci helyzet kialakítását, valamint további fejlesztési lehetőségek kihasználását teszi lehetővé.
 
 
A projekt megvalósításába az Electrolux egy régi partnerét, a Miskolci Egyetemet kívánja bevonni, amellyel már több évtizede – mindkét fél megelégedésére – működik együtt. Az együttműködés újszerűségét azonban az adja, hogy a cég a jövőben nem csak hagyományos szövetségesét, az egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karát vonja be a kooperációba, hanem azt is megvizsgálják, hogy hogyan tudná kamatoztatni az Electrolux mindazt a tudást, kutatási potenciált is, amely az egyetem többi karán felhalmozódott. 

A cégnek hosszú távú céljai elérésében a már említett karon túl nagy segítséget nyújthat ugyanis a környezetvédelmi problémák megoldásában jelentős tapasztalatokkal bíró Műszaki Földtudományi Kar, vagy a hazai anyagtudományi képzés fellegvárának számító Műszaki Anyagtudományi Kar. De nem csak a műszaki képzési területen bővíthető tovább ez az együttműködés. Az egyetem Állam- és Jogtudományi Kara például a szabadalmi jog területén járulhat hozzá az Electrolux jövőbeni sikereihez, a Gazdaságtudományi Kar többek között a cég marketingjére vagy gazdálkodására vonatkozóan adhat hasznos tanácsokat, a Bölcsészettudományi Kar az Electrolux munkavállalóinak továbbképzésében játszhat jelentős szerepet, az Egészségügyi Kar pedig a cég dolgozóinak egészségesebbé, és a betegállományban töltött napok csökkentésével még produktívabbá tételében működhet közre. 
 
 
A mai napon prof. dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, valamint dr. Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezetője által aláírt szándéknyilatkozat a múltbéli együttműködést hivatott megerősíteni, és a szép jövő előtt álló további együttműködést kívánja megalapozni. Az Electrolux-szal meglevő együttműködése elmélyítésének köszönhetően az egyetem nem csak a hallgatói számára kínálhat újabb gyakornoki, majd esetleg munkahelyeket, de a kutatóinak is újabb kutatási témákat jelenthet a szorosabb kooperáció. Az Electrolux pedig a folyamatos fejlesztéseihez kaphat olyan új segítséget, amellyel még versenyképesebb termékeket jelenhet meg a konyhai, takarítási és szabadtéri célra készített termékek piacán.
 
 
 
 
/ fotók: Kiss Viktor /

Az eseményen készült videofelvétel:
www.youtube.com/watch?v=0MWch4z6nrM

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 429 cikkből

 • Sajtómeghívó „3D LAB” ünnepélyes átadására

  Sajtómeghívó „3D LAB” ünnepélyes átadására • 17 napja

  2019. augusztus 29-én csütörtökön 10 órakor kerül sor a 3D Laboratórium átadására a Miskolci Egyetemen, amely új dimenziót jelent az anyagvizsgálatban, szolgáltatásban és kutatásban egyaránt. Az alkalomhoz kapcsolódó ünnepélyes szalagátvágásra tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.

 • A Miskolci Egyetem az innovációs házépítő világverseny élmezőnyében • 47 napja

  A Miskolci Egyetem csapata 4 díjat nyert a Solar Decathlon Europe elnevezésű rangos, nemzetközi egyetemi hallgatók innovációs házépítő-versenyén.

 • Hat éves rekordot döntött a Miskolci Egyetem

  Hat éves rekordot döntött a Miskolci Egyetem • 51 napja

  Tovább emelte népszerűségét a Miskolci Egyetem, immáron hat éves rekordot döntött a felvettek száma – derül ki a 2019. július 24-én közzétett ponthatárok első értékeléséből. A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest több, mint 5 százalékkal emelkedett, amivel várhatóan a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet.

 • Gyógypedagógiai képzés indul a Miskolci Egyetemen

  Gyógypedagógiai képzés indul a Miskolci Egyetemen • 52 napja

  Újabb mérföldkőhöz érkezett a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának megújulása: 2019-ben immár a gyógypedagógia (BA) alapszak is elrajtol a miskolci campuson. Az új alapképzés korszerű digitális tananyagokkal várja a jelentkezőket, akik akár állami ösztöndíjas férőhelyekre is pályázhatnak a pótfelvételi eljárás keretében.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30