Grundvívás az Egyetemi Könyvtárban

írta Lossné Ács Mária, 2017. április 20–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Április 5-én az Egyetemi Könyvtárban tartotta meg Barta Emil víváskutató azt az előadását, amelynek során gyakorlatban is bemutatta a grundvívást, illetve az erről szóló könyvét.

Grundvívás az Egyetemi Könyvtárban
  
  
  

„A történelmi kardvívás alapjai” c. módszertani segédlet megtalálható a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában, ahonnan ingyenesen letölthető. A könyv összefoglalja a szerző elmúlt nyolc évben felhalmozott elméleti ismereteit és gyakorlati vívótapasztalatait, melyeket az ország több hagyományőrző vívócsoportjában szerzett, megtapasztalva a vívás számos változatát a japán kendótól a magyar barantáig, a középkori hosszúkardvívástól a modern olimpiai kardvívásig. A segédlet megíráshoz komoly segítséget nyújtott Arlow Gusztáv 1902-ben kiadott kiváló könyve, illetve szakmai lektorként közreműködött a Miskolci Vívó Egyesület vezetőedzője. 

Ahhoz, hogy kipróbáljuk és gyakorolni tudjuk ezt a fajta vívást, csupán a legminimálisabb felszerelésre van szükségünk, továbbá egy-két jó edzőtársra és egy olyan edzéstervre, amit pl. a fenti könyv is biztosít. A gyakorlás párnázott vívószablyákkal történik, fejvédben, kipróbált módszertan alapján. Az eszközök megközelítőleg olyan tömeggel, méretekkel, tömegeloszlással rendelkeznek, mint a XIX. sz. tiszti szablyák. Megfelelő edzésmunkával mindenki megtapasztalhatja a szabadvívás általnyújtott élményeket. Idővel azok a szorgalmas grundvívók, aki szeretik a kihívásokat, részt vehetnek különféle hagyományőrző vívóversenyeken, ahol összemérhetik tudásukat más irányzatok versenyzőivel. Fontos kiemelni, hogy ügyességben, kreativitásban, vívói gondolkodásban a hölgyek legalább olyan jól teljesítenek, mint a férfiak. A grundvívás szabályrendszerében mindkét nem megmutathatja tudása legjavát, akár egymással szemben is. 

A grundvívás (kardvívás) ingyenes közös gyakorlására az Egyetemi Könyvtár földszint 2. termében van lehetőség minden hétfőn 16.15-től. A résztvevők megtapasztalhatják a vívás személyiségfejlesztő hatását, új ismeretekre tehetnek szert önmagukkal kapcsolatban. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a grundvívás az önfejlesztés egyik hatékony eszköze lehet. Minden további kérdésre szívesen válaszol a közös gyakorlás koordinátora - Barta Emil víváskutató. 

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 550 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 467 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 589 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 609 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 647 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30