Együttműködés az Egészségügyi Kar és a Cigány Szakkollégium között

írta Sajtóközlemény, 2017. április 28–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Április 26-án kiegészítő együttműködési megállapodást írt alá a Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium Cigány Szakkollégiuma és a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara.

Együttműködés az Egészségügyi Kar és a Cigány Szakkollégium között

Együttműködés a hátrányos helyzetű fiatalok egészségügyi diplomához segítése érdekében

Április 26-án kiegészítő együttműködési megállapodást írt alá a Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium Cigány Szakkollégiuma és a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara. Az egyetem részéről Prof. Dr. Torma András rektor és Dr. Kiss-Tóth Emőke dékán, a Miskolci Egyházmegye részéről Dr. Orosz Atanáz megyéspüspök, a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium részéről pedig Makkai László püspöki helynök, igazgató írta alá a megállapodást.

Az egyetemmel immár öt éve fennálló együttműködés kiegészítésének célja a beiskolázási tevékenység kölcsönös segítése, valamint a hátrányos helyzetű hallgatók felsőoktatásban történő tanulmányainak támogatása mindkét aláíró fél részéről. A Szakkollégium ösztöndíjakkal, kollégiumi elhelyezéssel, illetve felzárkóztató programokkal, az Egészségügyi Kar pedig mentori tevékenységgel vállalja a diákok támogatását. Az együttműködő felek kölcsönösen biztosítják egymás számára az esélyegyenlőséggel kapcsolatos programokon, rendezvényeken történő részvételt annak érdekében, hogy a roma származású és hátrányos helyzetű hallgatók érdekei megfelelő hangsúlyt kapjanak az egészségtudományi képzési területen. Az Egészségügyi Karon képzett hallgatók lelki és szakmai felkészítésében is szerepet vállalhat a Kollégium azzal a céllal, hogy az egészségügy terén elhelyezkedő fiatalok minél elkötelezettebb szakemberekként kerüljenek ki az intézményből.

A halmozottan hátrányos helyzetű térségekben – mint amilyen az észak-magyarországi régió is – különösen fontos, hogy jelen legyenek a diplomás egészségügyi szakemberek, akiknek a képzését a régióban kizárólag a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara tudja biztosítani.

Az egészségügyi szempontból is elmaradott térségek felemelkedésének és fejlődésének kulcsa a helyi szokásokat és körülményeket jól ismerő, helyi elköteleződésű, jól képzett szakemberek, egy értelmiségi réteg kinevelése. A Miskolci Egyetem Egészségügyi Karán végzett védőnők, gyógytornászok, radiográfusok, egészségturizmus-szervezők valamint labordiagnosztikai analitikusok jellemzően a régióban helyezkednek el, így nagyban hozzájárulnak a lakosság testi-lelki egészségi állapotának, életminőségének javításához.

Az esélyegyenlőség biztosítása és a felzárkóztatás elősegítése a többségi-kisebbségi együttélés, az integráció záloga. Jelen kiegészítő megállapodás ezen társadalmi elvárásokhoz és igényekhez illeszkedik azáltal, hogy az Egészségügyi Kar és a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium együttesen vállalja a hátrányos helyzetből induló tehetséges fiatalok képzését és támogatását.

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 550 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 472 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 593 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 614 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 651 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30