Selmeczi Diáknapok

írta Boldizsár Csongor, 2014. május 27–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Idén XXIV. alkalommal került megrendezésre a Selmeci Diáknapok. Igaz, hogy a balekoktatásokon mindenki hallott erről az eseményről, de kevesen tudják, hogyan alakult ki.

Selmeczi Diáknapok

1991-ben székesfehérvári Firmák kezdeményezésére létrehoztak egy olyan rendezvényt, amely a selmeci diákhagyományok elveit szem előtt tartva biztosítja a selmeci utódkarok diákjainak, hogy minden évben együtt tölthessenek egy hétvégét.

A Diáknapok helyszínei az utódiskolák között váltakoznak, a szervezést pedig általában valamely diáktársaság vállalja magára. A két első SDN-t a székesfehérváriak rendezték meg, ezek után sorban Dunaújváros, Sopron, majd végül Miskolc volt a házigazda. A különlegesség mégis az, hogy minden ötödik SDN hagyományaink szülővárosában, Selmecbányán kerül megrendezésre.

Idén Miskolcé volt a megtiszteltetés, hogy megszervezze ezt a nagyszerű eseményt, amely változatos programokkal tette színessé a Bursch-ok hétvégéjét.

Első este a szállás elfoglalása után vacsorával vendégelték meg a rendezvényre érkezőket, majd hivatalosan is megnyitották a XXIV. Selmeci Diáknapokat. Ezt követően a diákok egy kötetlen estét tölthettek együtt.

Másnap délelőtt tetszés szerint lehetett választani szakmai kirándulások közül; délután több kulturális programra (Tarokkverseny, Pipaverseny) látogathattak el az érdeklődők, majd hagyománytörténeti előadásokra került sor. Estére mindenki felöltötte legszebb gúnyáját, mivel minden SDN elengedhetetlen és szerves része a bál: mindenki kedvére mulathatott, ismerkedhetett, jókat táncolhatott.

A harmadik nap is különféle programok várták a résztvevőket, többek között az intézmények közötti vetélkedő, melynek keretében a csapatoknak változatos feladatokat kellett megoldaniuk. Az ebédet Cantus verseny követte, melyen mindenki nótázhatott, és finomabbnál finomabb nedűkkel áztathatta éneklésben kiszáradt torkát.

A hétvége utolsó eseménye az ebédlőben megrendezett Szakestély volt. A résztvevők sok érdekes felszólalást hallgathattak meg, mielőtt kiosztották a versenyek győzteseinek járó okleveleket.

Sokak nevében mondhatom, hogy az idei SDN is nagyon jól sikerült, és ezúton szeretném személy szerint megköszönni a szervezőknek, hogy egy ilyen színvonalas, programokkal teli rendezvényen vehettünk részt. Ez a pár nap bebizonyította, hogy még mindig vannak olyan diákok, akik szívesen gyűlnek össze, hogy egy hétvégét a hagyományőrzés keretein belül töltsenek el mulatozva, szórakozva. Vivat Szervezők, Vivat DVR, Vivat XXIV. SDN! Jövőre, remélem, Selmecbányán találkozunk!

 

Varhola Betti

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 446 cikkből

 • A Miskolci Egyetem továbbra is a növekedés útján • 24 napja

  A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma 2019-ben a 2018. évihez képest 10 százalékkal emelkedett, amivel a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet.

 • Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon

  Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon • 29 napja

  A Miskolci Diákotthon Kft. Nemzeti Tanúsító védjegyes legmagasabb minősítésű ifjúsági szálláshelye az UNI-HOTEL Diákotthon Traveller Review Award díjazott lett a 2020-as évben.

 • Ismerkedés az 5G-vel

  Ismerkedés az 5G-vel • 56 napja

  November 20-án az 5G-ről láthatott érdekes előadást a Miskolci Egyetem könyvtárának Disputa terében minden érdeklődő, a Vodafone alkalmazottjainak előadásában. Az előadást Hegyi Barnabás – villamosmérnök -, valamint Emri Dávid – folyamat- és innovációmenedzsment – tartotta.

 • Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől

  Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől • 56 napja

  A Miskolci Egyetemen immáron 13 éve működik az Egyetemi Lelkészség. Ökumenikus mini-intézmény lévén, négy felekezet (római és görög katolikus, református és evangélikus) munkáját fogja össze. Az önállóság fenntartása mellett minden közösen végezhető tevékenységet együtt szerveznek a lelkészek.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30