Veresné Dr. Somosi Mariann, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának új dékánja

írta Boldizsár Csongor, 2014. május 27–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

A most elindított sorozatban mutatjuk be a Miskolci Egyetem vezetőit, ezúttal Veresné Dr. Somosi Mariannal, a Gazdaságtudományi Kar új dékánjával készítettünk interjút.

Veresné Dr. Somosi Mariann, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának új dékánja

Már hallgatóként is az egyetem padjait koptatta – pontosan mióta is része az életének a Miskolci Egyetem?

1985-ben itt szereztem alapdiplomámat a gépészmérnöki kar alkalmazott mechanika szakirányán, 1987-ben pedig gazdasági mérnökként diplomáztam. A Gazdaságtudományi Kar megalakulása óta jelen vagyok az egyetem életében mint oktató. Jelenleg a Vezetéstudományi Intézet vezetőjeként működöm. Karunk alapítója, Prof. Dr. Susánszky János mellett kezdtem el dolgozni, az ő szakmaisága és embersége, tudomány melletti elkötelezettsége példaértékű volt számomra. Dr. Szintay István, a Gazdaságtudományi Kar második vezetője kétségtelenül a mentorom volt pályafutásom során. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy a Miskolci Egyetem mindennél többet adott nekem. Férjemmel évfolyamtársak voltunk a gépészmérnöki karon, fiam a mai napig az iskola hallgatója, gazdasági és jogi képzési területen tanul.

 

Hogyan látja a kar jelenlegi helyzetét?

Fontosnak tartom elmondani, hogy karunk jelenlegi dékánja, Dr. Kocziszky György, hét évvel ezelőtt felkért az oktatási és nevelési dékánhelyettes pozíció betöltésére. Ez egy teljesen más típusú vezetői kihívás volt számomra, a kar irányítása szempontjából sok tapasztalatot szereztem a jelenlegi dékánunktól. Ez a fajta együttműködés volt az alapja annak, hogy pályáztam a dékáni pozíció betöltésére. A gazdász kar egy jól működő szervezet, amit fontos kijelentenünk. A képzési struktúrán belül meg kell tartani a már jól működő egységeket, gondolok itt az alapszakokra, mesterszakokra, doktori képzésünkre. Kiemelt figyelmet kell biztosítanunk az angol nyelven történő képzésre, a nemzetközi igények kielégítésére.

Milyen célokkal lép az elkövetkező dékáni ciklusába?

Mint az előbb említettem, a nemzetközi igények kiszolgálása nagy feladat. El kell készítenünk egy megfelelő nemzetközi beiskolázási stratégiát. Szeretnénk angol nyelven indítani a gazdálkodás és menedzsment szakunkat, valamint a PhD képzésünket is meg akarjuk hirdetni idegen nyelven. Fontosnak tartom továbbá, hogy a különböző külföldi ösztöndíjprogramokat (pl.: Erasmus) maximálisan kihasználjuk, és egyre nagyobb intenzitást kívánunk elérni a nemzetközi pályázatok terén is. Újfajta beiskolázási rendszerre is szükségünk van, habár nem az alapszakok, inkább a mesterszakok tekintetében, hiszen szükséges a belső erősítés. Szeretnénk egy mentorrendszert is kialakítani, amivel meg kívánjuk könnyíteni a doktori iskolába való beiskolázást, és támogatni akarjuk a tehetséges növendékeinket.

 

Van egyedülálló képzése a gazdaságtudományi karnak, esetleg tervezi-e új képzés bevezetését, amivel még több hallgatót tudna a Miskolci Egyetemre csábítani?

2014/2015-ös évtől indul az emberi erőforrás alapszak, emellett a már működő hat alapszakunk és nyolc mesterszakunk, úgy érzem, elegendő. Úgy gondolom, ezeknek a szakoknak a megfelelő művelése és fejlesztése az elsődleges cél. Szeretnénk szolgáltató karrá válni, nyitni a munkaerőpiac szereplői felé, új továbbképzéseket indítani és forrásteremtővé válni. Terveink között van egy, a Bosch multinacionális cégben létrehozandó kompetenciamérő intézet létrehozása, amivel folyamatosan mérnénk a gyakornoki időt töltő hallgatóink működési szintjeit, felhívva a figyelmet az esetleges hiányosságokra. További elképzeléseink között szerepel a Lean-szakirány létrehozása a logisztika mesterszakon, az összes törzstárgy angol és német nyelven való indítása, az intenzív pályázatírás megtartása, valamint horizontális kutatások megkezdése, ezzel elindítva egy együttműködő üzleties folyamatot a régió vállalataival.

 

Nagy Tomi

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 463 cikkből

 • Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen

  Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen • 9 napja

  Október 15-16., 19-20. a Miskolci Egyetem is részt vesz ezen a fontos eseményen. A campuson működő hallgatókból és oktatókból álló csoport, amely csatlakozott az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen (Universities Fighting World Hunger or UFWH) nevű nemzetközi mozgalomhoz. Adománygyűjtő pontokat helyeznek ki a kampuszon és az Avasi TESCO áruházban (Miskolc, Mésztelep u. 1/a 3508).

 • Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik!

  Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik! • 17 napja

  2020. október 1-én immár 8. alkalommal, a járványügyi helyzet miatt rendhagyó módon, online került megrendezésre a Lányok Napja a Miskolci Egyetemen. A Lányok Napja egy országos, a reáltudományokhoz közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap, melynek alkalmával fiatal lányok ezrei szereznek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz.

 • Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC

  Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC • 19 napja

  Tisztújító küldöttgyűlés a MEAFC-nál: Rakaczki Zoltán elnökként folytatja, Dr. Varga Judit és Prof. Dr. Horváth Zita személyesen vesz részt az egyesület munkájában

 • Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen

  Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen • 36 napja

  Szeptember 14-től újra kinyitotta kapuit az egyetemi toborzó iroda, mely március közepe óta, a járványügyi helyzet kirobbanásától nem fogadott ügyfeleket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30