Veresné Dr. Somosi Mariann, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának új dékánja

írta Boldizsár Csongor, 2014. május 27–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

A most elindított sorozatban mutatjuk be a Miskolci Egyetem vezetőit, ezúttal Veresné Dr. Somosi Mariannal, a Gazdaságtudományi Kar új dékánjával készítettünk interjút.

Veresné Dr. Somosi Mariann, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának új dékánja

Már hallgatóként is az egyetem padjait koptatta – pontosan mióta is része az életének a Miskolci Egyetem?

1985-ben itt szereztem alapdiplomámat a gépészmérnöki kar alkalmazott mechanika szakirányán, 1987-ben pedig gazdasági mérnökként diplomáztam. A Gazdaságtudományi Kar megalakulása óta jelen vagyok az egyetem életében mint oktató. Jelenleg a Vezetéstudományi Intézet vezetőjeként működöm. Karunk alapítója, Prof. Dr. Susánszky János mellett kezdtem el dolgozni, az ő szakmaisága és embersége, tudomány melletti elkötelezettsége példaértékű volt számomra. Dr. Szintay István, a Gazdaságtudományi Kar második vezetője kétségtelenül a mentorom volt pályafutásom során. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy a Miskolci Egyetem mindennél többet adott nekem. Férjemmel évfolyamtársak voltunk a gépészmérnöki karon, fiam a mai napig az iskola hallgatója, gazdasági és jogi képzési területen tanul.

 

Hogyan látja a kar jelenlegi helyzetét?

Fontosnak tartom elmondani, hogy karunk jelenlegi dékánja, Dr. Kocziszky György, hét évvel ezelőtt felkért az oktatási és nevelési dékánhelyettes pozíció betöltésére. Ez egy teljesen más típusú vezetői kihívás volt számomra, a kar irányítása szempontjából sok tapasztalatot szereztem a jelenlegi dékánunktól. Ez a fajta együttműködés volt az alapja annak, hogy pályáztam a dékáni pozíció betöltésére. A gazdász kar egy jól működő szervezet, amit fontos kijelentenünk. A képzési struktúrán belül meg kell tartani a már jól működő egységeket, gondolok itt az alapszakokra, mesterszakokra, doktori képzésünkre. Kiemelt figyelmet kell biztosítanunk az angol nyelven történő képzésre, a nemzetközi igények kielégítésére.

Milyen célokkal lép az elkövetkező dékáni ciklusába?

Mint az előbb említettem, a nemzetközi igények kiszolgálása nagy feladat. El kell készítenünk egy megfelelő nemzetközi beiskolázási stratégiát. Szeretnénk angol nyelven indítani a gazdálkodás és menedzsment szakunkat, valamint a PhD képzésünket is meg akarjuk hirdetni idegen nyelven. Fontosnak tartom továbbá, hogy a különböző külföldi ösztöndíjprogramokat (pl.: Erasmus) maximálisan kihasználjuk, és egyre nagyobb intenzitást kívánunk elérni a nemzetközi pályázatok terén is. Újfajta beiskolázási rendszerre is szükségünk van, habár nem az alapszakok, inkább a mesterszakok tekintetében, hiszen szükséges a belső erősítés. Szeretnénk egy mentorrendszert is kialakítani, amivel meg kívánjuk könnyíteni a doktori iskolába való beiskolázást, és támogatni akarjuk a tehetséges növendékeinket.

 

Van egyedülálló képzése a gazdaságtudományi karnak, esetleg tervezi-e új képzés bevezetését, amivel még több hallgatót tudna a Miskolci Egyetemre csábítani?

2014/2015-ös évtől indul az emberi erőforrás alapszak, emellett a már működő hat alapszakunk és nyolc mesterszakunk, úgy érzem, elegendő. Úgy gondolom, ezeknek a szakoknak a megfelelő művelése és fejlesztése az elsődleges cél. Szeretnénk szolgáltató karrá válni, nyitni a munkaerőpiac szereplői felé, új továbbképzéseket indítani és forrásteremtővé válni. Terveink között van egy, a Bosch multinacionális cégben létrehozandó kompetenciamérő intézet létrehozása, amivel folyamatosan mérnénk a gyakornoki időt töltő hallgatóink működési szintjeit, felhívva a figyelmet az esetleges hiányosságokra. További elképzeléseink között szerepel a Lean-szakirány létrehozása a logisztika mesterszakon, az összes törzstárgy angol és német nyelven való indítása, az intenzív pályázatírás megtartása, valamint horizontális kutatások megkezdése, ezzel elindítva egy együttműködő üzleties folyamatot a régió vállalataival.

 

Nagy Tomi

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 448 cikkből

 • Egy miskolci az első százezerben...

  Egy miskolci az első százezerben... • 10 napja

  A Magyar Tudomány 2020. februári számában Gimesi Júlia beszámol a PLOS Biology című lapban 2019 őszén publikált elemzésről, aminek csatolmányában néven nevezik a „világ 100.000 legjobb kutatóját”. Az adatbankban találunk egyéb miskolci vonatkozásokat is.

 • Berényi Barbi kapta a Furmann Dávid-díjat

  Berényi Barbi kapta a Furmann Dávid-díjat • 23 napja

  Berényi Barbi, a MEgazin újságírója kapta a 2019-es írásaiért a Furmann Dávid-díjat, amelyet az alapítvány kuratóriuma ítélt oda.

 • A Miskolci Egyetem továbbra is a növekedés útján

  A Miskolci Egyetem továbbra is a növekedés útján • 71 napja

  A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma 2019-ben a 2018. évihez képest 10 százalékkal emelkedett, amivel a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet.

 • Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon

  Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon • 76 napja

  A Miskolci Diákotthon Kft. Nemzeti Tanúsító védjegyes legmagasabb minősítésű ifjúsági szálláshelye az UNI-HOTEL Diákotthon Traveller Review Award díjazott lett a 2020-as évben.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30