Döntőben a Miskolci Egyetem csapata a kínai szuperszámítógépes versenyen

írta Kiss Viktor, 2014. május 26–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Európából egyedüliként a Miskolci Egyetem csapata jutott döntőbe a kínai szuperszámítógépes versenyen, és megkapta a „First Prize” elismerő díjat.

Döntőben a Miskolci Egyetem csapata a kínai szuperszámítógépes versenyen

A kínai szuperszámítógépes verseny apropóján tartottak sajtótájékoztatót a Miskolci Egyetem Szenátustermében május 15-én.

A Miskolci Egyetem csapata egyedüli európai csapatként képviselte országunkat a kínai számítógépes versenyen. A sajtótájékoztatót Pfliegler Péter, Miskolc megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg biztató és elismerő szavaival. Gratulált a csapat tagjainak, és elmondta, hogy ez a siker nagyban hozzájárul az egyetem jó hírnevének továbbvitelére. Felhívta a figyelmet Kína és egyetemünk kapcsolatának kiépítésére. 

2013 óta egyetemünkön működik a Konfuciusz Intézet, ami emeli az egyetem színvonalát, és erősíti a nemzetközi kapcsolataink ápolását.

Az alpolgármester beszédét követően Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. elnöke gratulált a csapatnak és elmondta, hogy a Miskolci Egyetem és a Miskolc Holding között működő szoros együttműködésnek köszönhetően jött létre a kapcsolat a kínai INSPUR csoporttal, amely az egyik szervezője volt a versenynek, és a csoport szponzorálásával juthatott el a Miskolci Egyetem csapata is a Kínában megrendezett döntőre.

Ezek után a Gépészmérnöki és Informatikai Kar intézet - igazgatója kiemelte, hogy fontos a hallgatókat motiválni, illetve a hallgatók kreativitásának biztosítása. Felhívta a figyelmet az egyetem és az informatikai cégek közötti szoros párbeszédre, ezáltal biztosíthatnak a már végzett hallgatóknak munkalehetőséget. Majd Dr. habil. Kovács Szilveszter, egyetemi docens pár percben összegezte a versenyt és az elért helyezés fontosságát, valamint büszke a csapatra, a versenyen részt vett diákokra, hogy sikeresen helytálltak és sikerült kibontakoztatni a tehetségüket.

Végezetül Vincze Dávid, egyetemi tanársegéd, csapatvezető szólt magáról a versenyről, annak menetéről, illetve az elért sikerekről. A megmérettetésen 5 kontinensről 82 csapat vett részt. A 16 döntőbe jutott állam közül 10 csapat kínai felsőoktatási intézményben tanul, és a többi 6 csapat között szerepelt egyedüli európai "team-ként" egyetemünk csapata. 

A versenyen a résztvevőknek egy saját számítógép klassztert kellett építeni egy előre meghatározott eszközkészletből, majd összeállítani a megfelelő szoftverkörnyezetet, és a felépített rendszeren kellett különböző alkalmazásokat módosítani. Az alkalmazások között többnyire tudományos problémák szimulációi szerepeltek. 

Az „Asia Student Supercomputer Challenge ’14” névre hallgató informatikus tanulókból álló csapat megkapta a „First Prize” elismerő díjat.

Ezúton is szívből gratulálunk a csapatnak! 
Büszkék vagyunk rájuk, hogy a nagyvilágban ilyen szép eredményt értek el, és egyetemünk hírnevét öregbítették sikerükkel.

Somogyi Gréta Kincső
fotó: uni-miskolc.hu

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 458 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30