MOL Tanszék nyílik a Miskolci Egyetemen

írta Kiss Viktor, 2014. június 13–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

A nemzetközi szintű szakember-utánpótlás és –fejlesztés érdekében a Miskolci Egyetem és a MOL közös tanszéket hoz létre a felsőoktatási intézmény Műszaki Földtudományi Karán.

MOL Tanszék nyílik a Miskolci Egyetemen

A MOL Tanszék kiemelten foglalkozik a már működő olajmérnök, és a tervek szerint 2015 őszén induló szénhidrogén-ipari földtudományi mérnök angol nyelvű MSc képzésekkel, illetve az egyetem nemzetközi és szakmai kapcsolatainak ápolásával. A tanszékalapításról szóló szerződést csütörtökön írták alá a felek.

Torma András, a Miskolci Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, nagybetűs ünnep a mai a felsőoktatási intézmény életében. Emlékeztetett, tavaly november 13-án írták alá Budapesten azt a megállapodást, amely az új tanszék megalapításáról szólt.
 
– Hitünk szerint egyre több, és egyre magasabb képzettségű, idegen nyelveken is kommunikálni képes mérnök-szakembert fog képezni a tanszék, mely méltán fogja Magyarország hírnevét öregbíteni – fogalmazott a rektor.

– Miskolc az elmúlt 2 évben magasabb sebességi fokozatba kapcsolt – ezt márKriza Ákos emelte ki köszöntőjében. Mint a polgármester is fogalmazott, „ez olyannyira eredményes volt, hogy tavaly október 8-án a kormány kiemelt fejlesztési központtá nyilvánította Miskolcot és térségét.” A városvezető emlékeztetett, a Mercedes-beruházás óta Miskolcon valósul meg a legnagyobb zöldmezős beruházás, a Takata-cég beruházása. Szintén a fejlődést jelzi elmondása szerint, hogy 2012-13. között a város iparűzésiadó-bevétele 15 százalékkal nőtt.
– Úgy gondolom, hogy elindult egy olyan fejlődési folyamat, amely azokra az alapértékekre, pillérekre támaszkodik, amelyek naggyá tették Miskolcot a múltban, és naggyá teszik a jövőben is. Az egyik legszilárdabb pillér pedig a Miskolci Egyetem – hangsúlyozta Kriza Ákos. Hozzátette, az intézmény műszaki karai az elmúlt években is jelentősen fejlődtek, a gazdasági élet szereplői „felfedezték” őket. A duális képzésben rejlő lehetőségeket nagyon sokan kihasználták, most pedig egy újabb gazdasági társaság vette észre azt az erőt, ami a Miskolci Egyetemben rejlik.
 
– A tanszék létesítése nagyon fontos számunkra is, hiszen ezzel itt tudjuk tartani a képzett munkaerőt, és lehetőséget tudunk biztosítani a térség gazdasági vállalkozásainak. Ez nemcsak Miskolc és nemcsak a megye, hanem az egész ország számára rendkívül fontos. Üdvözöljük a tanszék létrehozását, és Miskolc teljes mellszélességgel támogatja az újabb fejlesztést az egyetemen – hangsúlyozta a város vezetője.


Szűcs Péter, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja szintén kiemelkedő napnak nevezte a mait a 279 éves Kar történetében, melyben mindig is nagy szerepet játszott elmondása szerint az ipari igények kielégítése. Hozzátette, új irányokat kívánnak megvalósítani a Kar életében, ennek szellemében minél több angol nyelvű, minősítő mesterképzési programot kínálnak a földtudományok területén.

A dékán szólt arról is, hogy a hazai olajipar fejlődésében kiemelkedő szerepet játszottak a Miskolci Egyetemről kikerülő olajmérnökök, kőolaj-geológusok és más szakemberek.

– Nagyon örülünk annak, hogy a MOL támogatási szerződés keretében megfogalmazott céljai egybeesnek a mi távlati céljainkkal. A MOL Tanszéken az olajiparhoz kötődő angol nyelvű képzéseinket kívánjuk szélesíteni, a minőség javításának és az ipar igényeinek figyelembe vételével. A tanszék létrehozása egy új fejezetet nyit meg a kar és az egyetem életében. Bízunk abban, hogy egyre több külföldi diákot vonz majd a Miskolci Egyetem, akik a város és az intézmény jó hírét viszik majd a világba – fogalmazott Szűcs Péter, aki köszönetét fejezte ki a dékánelődeinek, és köszönetet mondott a MOL-nak is az anyagi támogatásért.

A köszöntőket követően Torma András, Szűcs Péter, Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója, és Szakál Tamás, a cég kutatás-termelési igazgatója aláírta az alapítási szerződést.

Fasimon Sándor elmondta, a cég számára is ünnepnap a mai. Kiemelte ő is, hogy sok kiváló munkatársuk végzett a Miskolci Egyetemen, „a kutatás-fejlesztés szakmai fellegvárában”, akik a MOL-nál megtalálták a helyüket. Erre szeretnének alapozni elmondása szerint, és az eddig is kiváló cég és egyetem közötti kapcsolatot tovább kívánják fejleszteni.


Az ügyvezető igazgató emlékeztetett arra, hogy tavaly írtak alá egy 3 éves együttműködési megállapodást 5 felsőoktatási intézménnyel, köztük a Miskolci Egyetemmel. Az élő kapcsolatot még szorosabbá kívánják tenni, ennek része a tanszék létrehozása.

– Miért tesszük ezt? Egyrészt hiszünk az iparágban, másrészt utánpótlásra van szükségünk. Szeretnénk megtartani a miskolci fellegvárat, és szeretnénk az ifjú nemzedéknek lehetőséget adni – emelte ki Fasimon Sándor, hozzátéve, ehhez kiváló szaktudás, idegennyelv-tudás, valamint szakmai gyakorlat szükséges.

A tanszék vezetője Zsuga János lesz, aki korábban több vezetői pozícióban dolgozott a MOL-csoportnál. Jelenleg a Miskolci Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia Energetikai Bizottságának és a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének tagja.


A beszédeket és az alapító szerződés aláírását követően a résztvevők átsétáltak az egyetemi parkba, ahol Szűcs Péter, Zsuga János, Fasimon Sándor és Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke közösen ültetett el egy fát, a közös munka és a közös tervek szimbólumaként.

forrás és fotók: www.minap.hu

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 446 cikkből

 • A Miskolci Egyetem továbbra is a növekedés útján • 24 napja

  A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma 2019-ben a 2018. évihez képest 10 százalékkal emelkedett, amivel a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet.

 • Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon

  Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon • 29 napja

  A Miskolci Diákotthon Kft. Nemzeti Tanúsító védjegyes legmagasabb minősítésű ifjúsági szálláshelye az UNI-HOTEL Diákotthon Traveller Review Award díjazott lett a 2020-as évben.

 • Ismerkedés az 5G-vel

  Ismerkedés az 5G-vel • 56 napja

  November 20-án az 5G-ről láthatott érdekes előadást a Miskolci Egyetem könyvtárának Disputa terében minden érdeklődő, a Vodafone alkalmazottjainak előadásában. Az előadást Hegyi Barnabás – villamosmérnök -, valamint Emri Dávid – folyamat- és innovációmenedzsment – tartotta.

 • Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől

  Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől • 56 napja

  A Miskolci Egyetemen immáron 13 éve működik az Egyetemi Lelkészség. Ökumenikus mini-intézmény lévén, négy felekezet (római és görög katolikus, református és evangélikus) munkáját fogja össze. Az önállóság fenntartása mellett minden közösen végezhető tevékenységet együtt szerveznek a lelkészek.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30