Szalamander - Elbúcsúztak a várostól a Miskolci Egyetem végzős hallgatói

írta Kiss Viktor, 2014. július 3–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

A hagyományokhoz híven vettek búcsút a Miskolci Egyetem valétáló bányász-, kohász-, gépész-, jogász-, gazdász-, bölcsész-, egészségügyi- és zenészhallgatók a várostól június 25-én.

Szalamander - Elbúcsúztak a várostól a Miskolci Egyetem végzős hallgatói

A Miskolci Egyetem egy nagy múltú felsőoktatási intézmény, amely 2014 júniusában a 279. tanévét zárta. Jogelődjét, a Bányászati Akadémiát 1735-ben Selmecbányán alapították. A selmecbányai Akadémia számos diákhagyomány bölcsője volt, napjainkban ez a komplex hagyományegyüttes, amelyet „selmeci hagyományok” néven ismerünk, hazánkban egyedülálló.

Részei a kari egyenruhák és egyenviseletek, a nóták, melyek leginkább megőrizték több száz év hangulatát, és a különféle események, rendezvények, melyek közül a legnépszerűbbek a szakestek, a leglátványosabbak pedig a szalamanderek, amelyek a valétáláshoz köthetőek.

A Szalamander az egyik utolsó nagy összejövetel az államvizsgák után. Miskolcon ez a Városház térről indul és a Petőfi téren ér véget. A hallgatók a Városháza előtt, a kari zászlók mögött gyülekeztek. A város nevében a polgármester, az egyetem nevében a rektor búcsúztatott, míg a végzősök közül a bányász valétaelnök búcsúzott hallgatótársai nevében. Ezt követően egy csoport bányászlámpással indult el „szalamander” alakzatban az egyetemi és kari zászlók és a hallgatók előtt. A hallgatók fáklyákkal, „Bursch-nótákat” énekelve vonultak - a hagyományoknak megfelelően - a Városház tér – Széchenyi utca – Kazinczy út – Petőfi tér útvonalon. A Petőfi térre érve a lámpással rendelkezők a tér két oldalán, míg a diákok ismét karok szerint sorakoztak fel. A valétaelnökök itt átadták az elnöki szalagot és a kar zászlaját az utódaiknak. A Szalamandert a karok himnuszai zárták.

forrás: minap.hu
fotó: Kiss Viktor

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 458 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30