Szalamander - Elbúcsúztak a várostól a Miskolci Egyetem végzős hallgatói

írta Kiss Viktor, 2014. július 3–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

A hagyományokhoz híven vettek búcsút a Miskolci Egyetem valétáló bányász-, kohász-, gépész-, jogász-, gazdász-, bölcsész-, egészségügyi- és zenészhallgatók a várostól június 25-én.

Szalamander - Elbúcsúztak a várostól a Miskolci Egyetem végzős hallgatói

A Miskolci Egyetem egy nagy múltú felsőoktatási intézmény, amely 2014 júniusában a 279. tanévét zárta. Jogelődjét, a Bányászati Akadémiát 1735-ben Selmecbányán alapították. A selmecbányai Akadémia számos diákhagyomány bölcsője volt, napjainkban ez a komplex hagyományegyüttes, amelyet „selmeci hagyományok” néven ismerünk, hazánkban egyedülálló.

Részei a kari egyenruhák és egyenviseletek, a nóták, melyek leginkább megőrizték több száz év hangulatát, és a különféle események, rendezvények, melyek közül a legnépszerűbbek a szakestek, a leglátványosabbak pedig a szalamanderek, amelyek a valétáláshoz köthetőek.

A Szalamander az egyik utolsó nagy összejövetel az államvizsgák után. Miskolcon ez a Városház térről indul és a Petőfi téren ér véget. A hallgatók a Városháza előtt, a kari zászlók mögött gyülekeztek. A város nevében a polgármester, az egyetem nevében a rektor búcsúztatott, míg a végzősök közül a bányász valétaelnök búcsúzott hallgatótársai nevében. Ezt követően egy csoport bányászlámpással indult el „szalamander” alakzatban az egyetemi és kari zászlók és a hallgatók előtt. A hallgatók fáklyákkal, „Bursch-nótákat” énekelve vonultak - a hagyományoknak megfelelően - a Városház tér – Széchenyi utca – Kazinczy út – Petőfi tér útvonalon. A Petőfi térre érve a lámpással rendelkezők a tér két oldalán, míg a diákok ismét karok szerint sorakoztak fel. A valétaelnökök itt átadták az elnöki szalagot és a kar zászlaját az utódaiknak. A Szalamandert a karok himnuszai zárták.

forrás: minap.hu
fotó: Kiss Viktor

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 445 cikkből

 • Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon

  Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon • 9 órája

  A Miskolci Diákotthon Kft. Nemzeti Tanúsító védjegyes legmagasabb minősítésű ifjúsági szálláshelye az UNI-HOTEL Diákotthon Traveller Review Award díjazott lett a 2020-as évben.

 • Ismerkedés az 5G-vel

  Ismerkedés az 5G-vel • 28 napja

  November 20-án az 5G-ről láthatott érdekes előadást a Miskolci Egyetem könyvtárának Disputa terében minden érdeklődő, a Vodafone alkalmazottjainak előadásában. Az előadást Hegyi Barnabás – villamosmérnök -, valamint Emri Dávid – folyamat- és innovációmenedzsment – tartotta.

 • Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől

  Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől • 28 napja

  A Miskolci Egyetemen immáron 13 éve működik az Egyetemi Lelkészség. Ökumenikus mini-intézmény lévén, négy felekezet (római és görög katolikus, református és evangélikus) munkáját fogja össze. Az önállóság fenntartása mellett minden közösen végezhető tevékenységet együtt szerveznek a lelkészek.

 • A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása

  A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása • 29 napja

  Egyetemünk mai képének kialakulása hosszas folyamat volt, mely sokszor politikai és más egyéb okok miatt sok fennakadásba ütközött, de eredménye megkérdőjelezhetetlen, hiszen a tavalyi évben is a Miskolci Egyetem nyerte el az ország legszebb campusa címet.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30