Daloskönyv

írta Muntyán Bernadett, 2014. augusztus 4–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

A nótázásnak van egyfajta varázsa. Ez a varázslat magával ragadja azt, aki nótázik, valamint azt is, aki csak fültanúja a felcsendülő dallamnak. Ahhoz, hogy úgy érezd, te mindent megtettél annak érdekében, hogy a selmecbányai születésű diákhagyományok alkotórészükké fogadjanak, meg kell ismerkedned a hagyományőrzés legdallamosabb részével, a nótázással.

Daloskönyv

Az első, amit a balek7-en a kezébe nyomnak Egyetemvárosunk legifjabb tagjainak, az a Daloskönyv. Akkor még nem igazán érti az ember, hogy miért is lesz neki erre szüksége, hiszen éppen repes a szíve, hogy nem kell már énekórára járnia, és szolmizálva leégetnie magát az egész osztály előtt. Szerencsére a Daloskönyvvel való találkozás feledteti az énekórák megalázó feleltetéseit. Egy Daloskönyv nem egyenlő egy kottafüzettel vagy egy ének tankönyvvel. Ebben nem csupán nóták vannak, hanem az egyetemen töltött 3-5 éved minden emléke visszaköszön. Ez az a tárgy, amely mindig ott lesz veled minden egyes szakestélyen, így ő az egyetlen szemtanú, aki mindig mindent lát. Megtalálhatod benne kedvenc nótádat, amely mosolyt csal az arcodra. Ugyanakkor magában rejti azt a dallamot is, amelytől könny szökhet a szemedbe.

A szakestélyek invitatioit is összegyűjtheted a lapjai között, így ha az Alma Materből való távozás után szeretnél visszatekinteni diákéveidre, a Daloskönyved mindig a segítségedre lesz abban, hogy a legéletszerűbben idézhesd fel ezeket a gyönyörű éveket. Van még egy felhasználhatósága a Daloskönyvnek, amely személy szerint az én kedvencem: a barátaid, akiket Selmecbánya örökségének köszönhetsz, írhatnak a Daloskönyvedbe. Úgy működik, mint egyfajta emlékkönyv. Ez az, ami tényleg személyessé teszi ezt a kicsi könyvecskét, s ami miatt úgy érzed, sosem adnád oda semmi pénzért. Visszaolvasgatva ezeket a kis bejegyzéseket, nem csak a barátaidról kapsz majd teljes képet, hanem akkori önmagadról is. Arról, milyen voltál, amikor bekerültél az egyetem falai közé, s arról is, milyen vagy most, amikor ezeket az emlékeket olvasod.

Most, hogy ezt a cikket írtam, fellapoztam a saját Daloskönyvemet. Az én acélkék nótáskönyvem már egy hajgumival van összefogatva, nehogy elhagyjak belőle akárcsak egy emléket is. Az elő- és hátlapja próbál megszabadulni a közöttük lévő lapok tömegétől, de én a hajgumim segítségével ezt is megakadályozom. Rengeteg invitatio van benne, én mégis mindegyik szakestélyről fel tudok idézni legalább egy olyan pillanatot, amelyért érdemes volt megkeresztelkednem. Visszaolvasgattam a kis emlékeket, melyeket a barátaim írtak a Daloskönyvembe. Sokan már a nagybetűs életben próbálnak felnőttként helyt állni, ezért kicsit elszorult a szívem, amikor az ő szavaikat olvastam. Ha még csak elsős vagy, akkor lehet csupán egy kacat a polcodon ez a könyv, de eltelik 1-2 év, és sokkal többet fog jelenteni, mint valaha is gondolnád.


fotó: Kiss Viktor / archív /

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 425 cikkből

 • Valétálás a Miskolci Egyetemen

  Valétálás a Miskolci Egyetemen • 23 napja

  Fáklyás menettel, selmeci dalokat énekelve búcsúztak el az egyetemtől és a várostól a végzős hallgatók Miskolcon. Ünnepélyes keretek között, ünnepi beszédekkel kezdődött 2019. június 26-án 21 órakor a végzős miskolci egyetemisták búcsúünnepsége, a Szalamander.

 • Stratégiai megállapodást kötött a TS Hungaria Járműjavító Kft. és a Miskolci Egyetem

  Stratégiai megállapodást kötött a TS Hungaria Járműjavító Kft. és a Miskolci Egyetem • 47 napja

  A Miskolci Egyetem és a TS Hungaria Kft. május 30-án ünnepélyes keretek között írt alá stratégiai megállapodást, amelynek célja az együttműködés szorosabbra fűzése, és a kapcsolódási pontok meghatározása.

 • Műszaki Tudomány az Észak-Kelet Magyarországi Régióban 2019

  Műszaki Tudomány az Észak-Kelet Magyarországi Régióban 2019 • 47 napja

  "Műszaki Tudomány az Észak-Kelet Magyarországi Régióban 2019" címmel konferenciát rendezett a Miskolci Egyetemen 2019. május 29-én (szerdán) a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, Műszaki Anyagtudományi Kara, Gépészmérnöki és Informatikai Kara, valamint Gazdaságtudományi Kara, a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottság Műszaki Szakbizottsága, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága, továbbá a Debreceni Egyetem Gépészmérnöki Tanszéke.

 • Tizedik, Jubileumi tanévét zárta a Szépkorúak Akadémiája a Miskolci Egyetemen

  Tizedik, Jubileumi tanévét zárta a Szépkorúak Akadémiája a Miskolci Egyetemen • 58 napja

  Május 24-én pedig elsősorban örömöt – 120 hallgató vehette át oklevelét a 2018/2019-es tanév lezárásával, a 128 órás képzés elvégzésével. A Miskolci Egyetem az Európai Unió gerontológiai programjához kapcsolódva a Miskolci Nőknek Is Esélyt Alapítvánnyal együttműködve 2009 szeptemberében az országban elsőként hirdette meg a jelentős létszámot vonzó Szépkorúak Akadémiája programsorozatát.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30