Daloskönyv

írta Muntyán Bernadett, 2014. augusztus 4–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

A nótázásnak van egyfajta varázsa. Ez a varázslat magával ragadja azt, aki nótázik, valamint azt is, aki csak fültanúja a felcsendülő dallamnak. Ahhoz, hogy úgy érezd, te mindent megtettél annak érdekében, hogy a selmecbányai születésű diákhagyományok alkotórészükké fogadjanak, meg kell ismerkedned a hagyományőrzés legdallamosabb részével, a nótázással.

Daloskönyv

Az első, amit a balek7-en a kezébe nyomnak Egyetemvárosunk legifjabb tagjainak, az a Daloskönyv. Akkor még nem igazán érti az ember, hogy miért is lesz neki erre szüksége, hiszen éppen repes a szíve, hogy nem kell már énekórára járnia, és szolmizálva leégetnie magát az egész osztály előtt. Szerencsére a Daloskönyvvel való találkozás feledteti az énekórák megalázó feleltetéseit. Egy Daloskönyv nem egyenlő egy kottafüzettel vagy egy ének tankönyvvel. Ebben nem csupán nóták vannak, hanem az egyetemen töltött 3-5 éved minden emléke visszaköszön. Ez az a tárgy, amely mindig ott lesz veled minden egyes szakestélyen, így ő az egyetlen szemtanú, aki mindig mindent lát. Megtalálhatod benne kedvenc nótádat, amely mosolyt csal az arcodra. Ugyanakkor magában rejti azt a dallamot is, amelytől könny szökhet a szemedbe.

A szakestélyek invitatioit is összegyűjtheted a lapjai között, így ha az Alma Materből való távozás után szeretnél visszatekinteni diákéveidre, a Daloskönyved mindig a segítségedre lesz abban, hogy a legéletszerűbben idézhesd fel ezeket a gyönyörű éveket. Van még egy felhasználhatósága a Daloskönyvnek, amely személy szerint az én kedvencem: a barátaid, akiket Selmecbánya örökségének köszönhetsz, írhatnak a Daloskönyvedbe. Úgy működik, mint egyfajta emlékkönyv. Ez az, ami tényleg személyessé teszi ezt a kicsi könyvecskét, s ami miatt úgy érzed, sosem adnád oda semmi pénzért. Visszaolvasgatva ezeket a kis bejegyzéseket, nem csak a barátaidról kapsz majd teljes képet, hanem akkori önmagadról is. Arról, milyen voltál, amikor bekerültél az egyetem falai közé, s arról is, milyen vagy most, amikor ezeket az emlékeket olvasod.

Most, hogy ezt a cikket írtam, fellapoztam a saját Daloskönyvemet. Az én acélkék nótáskönyvem már egy hajgumival van összefogatva, nehogy elhagyjak belőle akárcsak egy emléket is. Az elő- és hátlapja próbál megszabadulni a közöttük lévő lapok tömegétől, de én a hajgumim segítségével ezt is megakadályozom. Rengeteg invitatio van benne, én mégis mindegyik szakestélyről fel tudok idézni legalább egy olyan pillanatot, amelyért érdemes volt megkeresztelkednem. Visszaolvasgattam a kis emlékeket, melyeket a barátaim írtak a Daloskönyvembe. Sokan már a nagybetűs életben próbálnak felnőttként helyt állni, ezért kicsit elszorult a szívem, amikor az ő szavaikat olvastam. Ha még csak elsős vagy, akkor lehet csupán egy kacat a polcodon ez a könyv, de eltelik 1-2 év, és sokkal többet fog jelenteni, mint valaha is gondolnád.


fotó: Kiss Viktor / archív /

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 414 cikkből

 • Rangos nemzetközi díjat nyert a Műszaki Földtudományi Kar „Grow Observatory” projektje

  Rangos nemzetközi díjat nyert a Műszaki Földtudományi Kar „Grow Observatory” projektje • 6 napja

  Jelentős elismerést kapott a Miskolci Egyetem részvételével futó nemzetközi Horizon 2020 kutatási pályázat, az Európai Földtulajdonosok Szövetsége (European Landowner’ Organization) „Land and soil management” díját ugyanis az idén a „Grow Observatory” projekt kapta.

 • Országos Miskolci Jogi Disputa Verseny

  Országos Miskolci Jogi Disputa Verseny • 15 napja

  2019. március 28-29-én a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Karán megrendezésre került az első Országos Miskolci Jogi Disputa Verseny.

 • Kormányhivatali nyílt napot tartottak egyetemistáknak

  Kormányhivatali nyílt napot tartottak egyetemistáknak • 16 napja

  Március 21-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Nyílt napot tartott egyetemisták részére, amely immár nyolc éves hagyományra tekint vissza.

 • Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával

  Interjú Dr. Szabó-Tóth Kingával • 18 napja

  Dr. Szabó-Tóth Kinga szociológussal, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetőjével, nemzetközi dékánhelyettessel ültünk le beszélgetni az oktatási módszertanokról, a hallgatóság bevonásáról, az intézet megújulásáról.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30