Daloskönyv

írta Muntyán Bernadett, 2014. augusztus 4–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

A nótázásnak van egyfajta varázsa. Ez a varázslat magával ragadja azt, aki nótázik, valamint azt is, aki csak fültanúja a felcsendülő dallamnak. Ahhoz, hogy úgy érezd, te mindent megtettél annak érdekében, hogy a selmecbányai születésű diákhagyományok alkotórészükké fogadjanak, meg kell ismerkedned a hagyományőrzés legdallamosabb részével, a nótázással.

Daloskönyv

Az első, amit a balek7-en a kezébe nyomnak Egyetemvárosunk legifjabb tagjainak, az a Daloskönyv. Akkor még nem igazán érti az ember, hogy miért is lesz neki erre szüksége, hiszen éppen repes a szíve, hogy nem kell már énekórára járnia, és szolmizálva leégetnie magát az egész osztály előtt. Szerencsére a Daloskönyvvel való találkozás feledteti az énekórák megalázó feleltetéseit. Egy Daloskönyv nem egyenlő egy kottafüzettel vagy egy ének tankönyvvel. Ebben nem csupán nóták vannak, hanem az egyetemen töltött 3-5 éved minden emléke visszaköszön. Ez az a tárgy, amely mindig ott lesz veled minden egyes szakestélyen, így ő az egyetlen szemtanú, aki mindig mindent lát. Megtalálhatod benne kedvenc nótádat, amely mosolyt csal az arcodra. Ugyanakkor magában rejti azt a dallamot is, amelytől könny szökhet a szemedbe.

A szakestélyek invitatioit is összegyűjtheted a lapjai között, így ha az Alma Materből való távozás után szeretnél visszatekinteni diákéveidre, a Daloskönyved mindig a segítségedre lesz abban, hogy a legéletszerűbben idézhesd fel ezeket a gyönyörű éveket. Van még egy felhasználhatósága a Daloskönyvnek, amely személy szerint az én kedvencem: a barátaid, akiket Selmecbánya örökségének köszönhetsz, írhatnak a Daloskönyvedbe. Úgy működik, mint egyfajta emlékkönyv. Ez az, ami tényleg személyessé teszi ezt a kicsi könyvecskét, s ami miatt úgy érzed, sosem adnád oda semmi pénzért. Visszaolvasgatva ezeket a kis bejegyzéseket, nem csak a barátaidról kapsz majd teljes képet, hanem akkori önmagadról is. Arról, milyen voltál, amikor bekerültél az egyetem falai közé, s arról is, milyen vagy most, amikor ezeket az emlékeket olvasod.

Most, hogy ezt a cikket írtam, fellapoztam a saját Daloskönyvemet. Az én acélkék nótáskönyvem már egy hajgumival van összefogatva, nehogy elhagyjak belőle akárcsak egy emléket is. Az elő- és hátlapja próbál megszabadulni a közöttük lévő lapok tömegétől, de én a hajgumim segítségével ezt is megakadályozom. Rengeteg invitatio van benne, én mégis mindegyik szakestélyről fel tudok idézni legalább egy olyan pillanatot, amelyért érdemes volt megkeresztelkednem. Visszaolvasgattam a kis emlékeket, melyeket a barátaim írtak a Daloskönyvembe. Sokan már a nagybetűs életben próbálnak felnőttként helyt állni, ezért kicsit elszorult a szívem, amikor az ő szavaikat olvastam. Ha még csak elsős vagy, akkor lehet csupán egy kacat a polcodon ez a könyv, de eltelik 1-2 év, és sokkal többet fog jelenteni, mint valaha is gondolnád.


fotó: Kiss Viktor / archív /

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 451 cikkből

 • Számos jelenlegi és egykori oktatónk kapott kitüntetést Miskolc város napján

  Számos jelenlegi és egykori oktatónk kapott kitüntetést Miskolc város napján • 9 napja

  Régi hagyomány, hogy május 11-én, Miskolc város napján a város kitüntetésekkel ismeri el a miskolci polgárok és szervezetek kiemelkedő munkáját. Az idei kitüntetettek között kiemelkedően sok, 11 fő nem csak a városnak, de egyetemünknek is egykori vagy jelenlegi polgára.

 • Sajtómeghívó - Védőmaszkok átadása a Viola Időskorúak Otthonában

  Sajtómeghívó - Védőmaszkok átadása a Viola Időskorúak Otthonában • 11 napja

  A Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara a jelenlegi veszélyhelyzetben a társadalmi felelősségvállalás jegyében - az önkéntes hallgatói segítő munkán túl – közvetítő szerepet is vállal a civil szervezetek között.

 • A járványügyi helyzetben is folyamatos a toborzás

  A járványügyi helyzetben is folyamatos a toborzás • 27 napja

  A Magyar Honvédség a koronavírus járvány miatt egyik napról a másikra munkájukat vesztett embereknek is szeretne alternatívát kínálni.

 • Egy miskolci az első százezerben...

  Egy miskolci az első százezerben... • 56 napja

  A Magyar Tudomány 2020. februári számában Gimesi Júlia beszámol a PLOS Biology című lapban 2019 őszén publikált elemzésről, aminek csatolmányában néven nevezik a „világ 100.000 legjobb kutatóját”. Az adatbankban találunk egyéb miskolci vonatkozásokat is.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30