Mennyire bALEK a bALEK?

írta Muntyán Bernadett, 2014. augusztus 11–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

„Tűrj! Ez tanácsom…” Mikor egy közösség részesévé válsz, kérdések nélkül elfogadod a szabályait. Nem gondolkozol, nem vitatkozol, nem próbálsz meg alkudozni, csupán egyetlen cél lebeg a szemed előtt, hogy maguk közé fogadjanak. Így van ez a Miskolci Egyetemre érkező, frissen érettségizett diákokkal is.

Mennyire bALEK a bALEK?

A balek7-en kapnak egy kis ízelítőt abból, milyen élet vár majd rájuk az elkövetkezendő 3-5 évben. Egy pillanatra lehetőséget kapnak az idősebb hallgatóktól, hogy úgy érezhessék, már ők is tagjai ennek a közösségnek. Ahhoz viszont, hogy valóban alkotórészei legyenek a gépezetnek, még sok mindent kell tenniük. Nehéz lehet belecsöppenni egy olyan miliőbe, ahol mindenki zsizseg és sztorizgat olyan élményekről, amelyeket te még nem érthetsz, és amelyeket még sokáig nem is fogsz érteni. Ahhoz, hogy a közösség aktív részese lehess, sok mindent kell tanulni. A legfontosabb, az alázat. Tisztelned kell másokat ahhoz, hogy később majd téged is tisztelhessenek.

Baleknak lenni sokkal többet jelent, mint azt első pillanatban az ember gondolná. Eleinte úgy tűnhet, hogy a balek, csupán egy jelentéktelen kelléke a hagyományőrzésnek, vagy ha jobban tetszik, a Firmák játékszere. Azonban ez nem ennyire fekete és fehér. Ahhoz, hogy jó balek légy, sok mindent el kell tűrnöd a felsőbb évesektől. Mindamellett sosem lehetsz jó Firma anélkül, hogy a balekság minden egyes apró-cseprő részletét ki ne élveznéd, át ne élnéd. Olyan ez, mint mikor az ember gyerekként azt várja, hogy végre felnőtt legyen, ne kelljen iskolába járnia, házi feladatot írnia, ne kelljen a szüleinek elszámolnia az idejével, azonban amikor az ember valóban ott áll a felnőtté válás küszöbén, visszasírja azokat az időket, amikor még gyerek lehetett. Nincs ez másképp a baleksággal sem. A hagyományőrzésük első lépcsőfokán toporgó balekok repesve várják, hogy elérkezzen a Firmaköszöntö szakestélyük, hogy végre szerves részévé válhassanak Selmecbánya örökségének. Sajnos túl későn veszik észre, hogy már akkor is a részesei voltak, amikor még csak büdös balekként csendben ültek végig egy-egy szakestélyt, lesve a Firmájuk minden kívánságát. És csak azután jönnek rá, hogy a baleknak lenni mennyire jó dolog, amikor már ők maguk is balekokat keresztelnek.

„Tűrj! Ez tanácsom, adósság ne bántson, még a gúnyba is törődj bele.” 

fotó: Kiss Viktor (archív)

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 436 cikkből

 • TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15)

  TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15) • 18 napja

  Csaba Tibor (Tibes) népszerű zenész, dalszerző-rapper az Alvajárók ébredése és egyéb nagysikerű dalok szerzője, előadója október 15-én koncertet ad a ROCKWELL KLUB előtti szabadtéri színpadon. Gyere te is, ott a helyed! Belépés:INGYENES!

 • Élelmezési Világnap - 2019. október 16-18.

  Élelmezési Világnap - 2019. október 16-18. • 19 napja

  Élelmezési Világnap (World Food Day): egy nap, melyet világszerte ünnepelnek. Egy esemény, amire világszerte odafigyelnek - részben magyar emberek 40 évvel ezelőtti kezdeményezésének köszönhetően! Őrizzük meg ezt a szellemiséget, és az Élelmezési Világnap alkalmából rendezzünk egy eredményes gyűjtést a Miskolci Egyetemen október 16-17-18-án!

 • Észak Állásbörze

  Észak Állásbörze • 20 napja

  Másodszor rendezték meg a Miskolci Egyetemen az Észak Állásbörze, amely a tavalyihoz hasonló sikert hozott: a többtucatnyi munkát kínáló cég, vállalkozás standjait sok százan keresték fel. Sokan már munkaszerződés konkrét ígéretével távoztak az állásbörzéről, mások több kedvező ajánlat közül választhatnak majd.

 • Katonai Toborzóiroda nyílt a Miskolci Egyetemen

  Katonai Toborzóiroda nyílt a Miskolci Egyetemen • 34 napja

  Szeptember 16-án a Magyar Honvédség átadta a Miskolci Egyetemen kialakított toborzóirodáját, ahol folyamatosan várják a katonai szolgálati formák iránt érdeklődőket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30