Mennyire bALEK a bALEK?

írta Muntyán Bernadett, 2014. augusztus 11–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

„Tűrj! Ez tanácsom…” Mikor egy közösség részesévé válsz, kérdések nélkül elfogadod a szabályait. Nem gondolkozol, nem vitatkozol, nem próbálsz meg alkudozni, csupán egyetlen cél lebeg a szemed előtt, hogy maguk közé fogadjanak. Így van ez a Miskolci Egyetemre érkező, frissen érettségizett diákokkal is.

Mennyire bALEK a bALEK?

A balek7-en kapnak egy kis ízelítőt abból, milyen élet vár majd rájuk az elkövetkezendő 3-5 évben. Egy pillanatra lehetőséget kapnak az idősebb hallgatóktól, hogy úgy érezhessék, már ők is tagjai ennek a közösségnek. Ahhoz viszont, hogy valóban alkotórészei legyenek a gépezetnek, még sok mindent kell tenniük. Nehéz lehet belecsöppenni egy olyan miliőbe, ahol mindenki zsizseg és sztorizgat olyan élményekről, amelyeket te még nem érthetsz, és amelyeket még sokáig nem is fogsz érteni. Ahhoz, hogy a közösség aktív részese lehess, sok mindent kell tanulni. A legfontosabb, az alázat. Tisztelned kell másokat ahhoz, hogy később majd téged is tisztelhessenek.

Baleknak lenni sokkal többet jelent, mint azt első pillanatban az ember gondolná. Eleinte úgy tűnhet, hogy a balek, csupán egy jelentéktelen kelléke a hagyományőrzésnek, vagy ha jobban tetszik, a Firmák játékszere. Azonban ez nem ennyire fekete és fehér. Ahhoz, hogy jó balek légy, sok mindent el kell tűrnöd a felsőbb évesektől. Mindamellett sosem lehetsz jó Firma anélkül, hogy a balekság minden egyes apró-cseprő részletét ki ne élveznéd, át ne élnéd. Olyan ez, mint mikor az ember gyerekként azt várja, hogy végre felnőtt legyen, ne kelljen iskolába járnia, házi feladatot írnia, ne kelljen a szüleinek elszámolnia az idejével, azonban amikor az ember valóban ott áll a felnőtté válás küszöbén, visszasírja azokat az időket, amikor még gyerek lehetett. Nincs ez másképp a baleksággal sem. A hagyományőrzésük első lépcsőfokán toporgó balekok repesve várják, hogy elérkezzen a Firmaköszöntö szakestélyük, hogy végre szerves részévé válhassanak Selmecbánya örökségének. Sajnos túl későn veszik észre, hogy már akkor is a részesei voltak, amikor még csak büdös balekként csendben ültek végig egy-egy szakestélyt, lesve a Firmájuk minden kívánságát. És csak azután jönnek rá, hogy a baleknak lenni mennyire jó dolog, amikor már ők maguk is balekokat keresztelnek.

„Tűrj! Ez tanácsom, adósság ne bántson, még a gúnyba is törődj bele.” 

fotó: Kiss Viktor (archív)

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 425 cikkből

 • Valétálás a Miskolci Egyetemen

  Valétálás a Miskolci Egyetemen • 20 napja

  Fáklyás menettel, selmeci dalokat énekelve búcsúztak el az egyetemtől és a várostól a végzős hallgatók Miskolcon. Ünnepélyes keretek között, ünnepi beszédekkel kezdődött 2019. június 26-án 21 órakor a végzős miskolci egyetemisták búcsúünnepsége, a Szalamander.

 • Stratégiai megállapodást kötött a TS Hungaria Járműjavító Kft. és a Miskolci Egyetem

  Stratégiai megállapodást kötött a TS Hungaria Járműjavító Kft. és a Miskolci Egyetem • 44 napja

  A Miskolci Egyetem és a TS Hungaria Kft. május 30-án ünnepélyes keretek között írt alá stratégiai megállapodást, amelynek célja az együttműködés szorosabbra fűzése, és a kapcsolódási pontok meghatározása.

 • Műszaki Tudomány az Észak-Kelet Magyarországi Régióban 2019

  Műszaki Tudomány az Észak-Kelet Magyarországi Régióban 2019 • 44 napja

  "Műszaki Tudomány az Észak-Kelet Magyarországi Régióban 2019" címmel konferenciát rendezett a Miskolci Egyetemen 2019. május 29-én (szerdán) a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, Műszaki Anyagtudományi Kara, Gépészmérnöki és Informatikai Kara, valamint Gazdaságtudományi Kara, a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Területi Bizottság Műszaki Szakbizottsága, a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottsága, továbbá a Debreceni Egyetem Gépészmérnöki Tanszéke.

 • Tizedik, Jubileumi tanévét zárta a Szépkorúak Akadémiája a Miskolci Egyetemen

  Tizedik, Jubileumi tanévét zárta a Szépkorúak Akadémiája a Miskolci Egyetemen • 56 napja

  Május 24-én pedig elsősorban örömöt – 120 hallgató vehette át oklevelét a 2018/2019-es tanév lezárásával, a 128 órás képzés elvégzésével. A Miskolci Egyetem az Európai Unió gerontológiai programjához kapcsolódva a Miskolci Nőknek Is Esélyt Alapítvánnyal együttműködve 2009 szeptemberében az országban elsőként hirdette meg a jelentős létszámot vonzó Szépkorúak Akadémiája programsorozatát.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30