Miskolc továbbra is élen jár a pénzügyi kultúra fejlesztésében

írta Konyári György, 2019. március 4–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Magyarországon ezen a héten zajlik a diákok pénzügyi tudatosságának és vállalkozási ismereteinek fejlesztését célzó eseménysorozat, a PÉNZ7 Pénzügyi és Vállalkozói Témahét. Miskolci szempontból a PÉNZ7 legfontosabb napja a szerdai volt.

Miskolc továbbra is élen jár a pénzügyi kultúra fejlesztésében

A Miskolci Egyetem Pénzügyi és Számviteli Intézete, a FINTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Központtal együttműködve 2019. február 27-én tizenharmadik alkalommal rendezte meg Szakmai Napját, melynek témái a tavaszi szemeszterben hagyományosan a pénzügyi kultúra köré csoportosulnak.

„FINNTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Konferencia” címet viselő nemzetközi konferencia évről évre szakmai kapcsolódást és párbeszédet teremt az egyetemi oktatók, hallgatók és a hitelintézeti szektor szakemberei között. A Miskolci Egyetemen lezajlott rendezvény a PÉNZ7 országos pénzügyi és vállalkozási kultúrafejlesztő programsorozatának kiemelt tudományos eseménye volt.

Prof. Dr. Pál Tibor, a Miskolci Egyetem intézetigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy napjainkban különösen fontosnak tartja a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítését, amelynek elengedhetetlen előfeltétele a téma minél szélesebb körű tudományos feldolgozása – a pénzügyi kultúra ennek megfelelően továbbra is a Pénzügyi és Számviteli Intézet egyik fő kutatási területe. Emlékeztetett rá, hogy több szemeszter óta sikeresen folyik a Magyarországon elsőként a Miskolci Egyetemen bevezetett „Pénzügyi kultúra” tantárgy oktatása, amelyhez az Intézet oktatói által készített angol és magyar nyelvű szakkönyvek is kapcsolódnak.

Dr. Kovács Levente a Magyar Bankszövetség főtitkára első oktatási intézményként a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának adta át a Pénzügyi kultúra nagykövete díjat az országos FINTELLIGENCE Pénzügyi Edukációs Hálózat kiépítésének megalapozásáért. Kovács Levente, a plenáris ülés szekcióvezetőjeként hangsúlyozta, hogy az általános és középiskolai PÉNZ7 tanórák támogatása valamint az egyetemi FINTELLIGENCE pénzügyi oktatási csomópontok létrehozása és működtetése a diákok legfiatalabb csoportjaitól a tudományos szintekig juttatja el széles körűen, korosztályoknak megfelelően a pénzügyi és vállalkozási alapismereteket. Ilyen sokrétű és nagy volumenű pénzügyi kultúrafejlesztési összefogás, amit hazánk valósít meg, jelenleg egyedülálló.

Gion Gábor a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára megköszönve a szervezők meghívását elmondta, hogy otthon érzi magát a Miskolci Egyetemen, hiszen több mint 15 éves szakmai kapcsolat fűzi a Pénzügyi és Számviteli Intézethez, amelynek címzetes egyetemi docense.

A pénzügyi szolgáltatásoknak hazánkban és a világon intenzív fejlődési időszakát tapasztalhatjuk. Technológiai téren két fő kihívással szembesülnek a bankszektor szereplői; egyrészt haladniuk kell a technológiai innováció útján – mindezt a meglévő informatikai rendszerek folyamatos, stabil működtetése közben.

Másrészt fontos kihívás az ügyfelek szokásainak pontos megismerése, és a szolgáltatások piaci igényekhez igazítása, egyre jellemzőbb személyre szabása, amelyet kisebb, új látásmóddal belépő piaci szereplők gyakran nagy rugalmassággal tudnak kezelni. A gazdaságfejlesztést szem előtt tartva megnyugtató látni, hogy a bankpiac több szereplője is megértette és megválaszolja a változó környezet ezen kihívásait. A szabályozó versenysemleges környezetet kíván teremteni a meglévő és az újonnan belépő piaci szereplők számára.

A fogyasztói tudatosság fejlesztése meghatározó aktuális feladat, amiben elismerést érdemel a bankszektor, a piaci szereplők aktivitása, hiszen így messzebbre tekintve a rövid távú profitérdekeknél segítik az ügyfelek megalapozott döntéseit.

A konferencia 3 szekciójában – számos további szakértő közreműködésével – átfogóan kerültek áttekintésre a pénzügyi kultúra aktualitásai, kutatásának és fejlesztésnek feladatai.

A nemzetközi szakmai fórum délutáni programja abban a FINTELLIGENCE Pénzügyi Oktatási Centrumban zajlott, amely szűk egy évvel ezelőtt (a tavalyi konferencia keretében) az országban elsőként Miskolcon nyitotta meg kapuit. A miskolci pénzügyi oktatóterem csak egy a folyamatosan bővülő FINTELLIGENCE Pénzügyi Edukációs Hálózat tagjai közül. Hasonlók már működnek a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és hamarosan átadásra kerül a következő helyszín a Budapesti Gazdasági Egyetemen, amit várhatóan továbbiak követnek majd. Ezeken a helyszíneken összesen több száz tanóra és program zajlott és több ezer középiskolás és egyetemista diák fordult meg megnyitásuk óta.

Gion Gábor és Kovács Levente a konferenciát megelőzően, a reggeli órákban a PÉNZ7 prominens önkénteseinek táborát gyarapítva tartottak középiskolai tanórákat a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai számára.

A PÉNZ7 programjai országosan és Miskolcon egyaránt folytatódnak. Az önkéntesek egész héten járják az ország középiskoláit pénzügyi témájú tanórák keretében. Csütörtökön a Pécsi Tudományegyetemen rendezik meg a FINTELLIGENCE Pénzügyi Edukációs konferenciát. Szintén csütörtökön a Miskolci Egyetemen a Happy Data Day Meetup keretében kerül sor a hetek óta zajló Pénzügyi Adatvizualizációs Verseny döntőjére.

 

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 436 cikkből

 • TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15)

  TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15) • 20 napja

  Csaba Tibor (Tibes) népszerű zenész, dalszerző-rapper az Alvajárók ébredése és egyéb nagysikerű dalok szerzője, előadója október 15-én koncertet ad a ROCKWELL KLUB előtti szabadtéri színpadon. Gyere te is, ott a helyed! Belépés:INGYENES!

 • Élelmezési Világnap - 2019. október 16-18.

  Élelmezési Világnap - 2019. október 16-18. • 21 napja

  Élelmezési Világnap (World Food Day): egy nap, melyet világszerte ünnepelnek. Egy esemény, amire világszerte odafigyelnek - részben magyar emberek 40 évvel ezelőtti kezdeményezésének köszönhetően! Őrizzük meg ezt a szellemiséget, és az Élelmezési Világnap alkalmából rendezzünk egy eredményes gyűjtést a Miskolci Egyetemen október 16-17-18-án!

 • Észak Állásbörze

  Észak Állásbörze • 22 napja

  Másodszor rendezték meg a Miskolci Egyetemen az Észak Állásbörze, amely a tavalyihoz hasonló sikert hozott: a többtucatnyi munkát kínáló cég, vállalkozás standjait sok százan keresték fel. Sokan már munkaszerződés konkrét ígéretével távoztak az állásbörzéről, mások több kedvező ajánlat közül választhatnak majd.

 • Katonai Toborzóiroda nyílt a Miskolci Egyetemen

  Katonai Toborzóiroda nyílt a Miskolci Egyetemen • 36 napja

  Szeptember 16-án a Magyar Honvédség átadta a Miskolci Egyetemen kialakított toborzóirodáját, ahol folyamatosan várják a katonai szolgálati formák iránt érdeklődőket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30