Miskolc továbbra is élen jár a pénzügyi kultúra fejlesztésében

írta Konyári György, 2019. március 4–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Magyarországon ezen a héten zajlik a diákok pénzügyi tudatosságának és vállalkozási ismereteinek fejlesztését célzó eseménysorozat, a PÉNZ7 Pénzügyi és Vállalkozói Témahét. Miskolci szempontból a PÉNZ7 legfontosabb napja a szerdai volt.

Miskolc továbbra is élen jár a pénzügyi kultúra fejlesztésében

A Miskolci Egyetem Pénzügyi és Számviteli Intézete, a FINTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Központtal együttműködve 2019. február 27-én tizenharmadik alkalommal rendezte meg Szakmai Napját, melynek témái a tavaszi szemeszterben hagyományosan a pénzügyi kultúra köré csoportosulnak.

„FINNTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Konferencia” címet viselő nemzetközi konferencia évről évre szakmai kapcsolódást és párbeszédet teremt az egyetemi oktatók, hallgatók és a hitelintézeti szektor szakemberei között. A Miskolci Egyetemen lezajlott rendezvény a PÉNZ7 országos pénzügyi és vállalkozási kultúrafejlesztő programsorozatának kiemelt tudományos eseménye volt.

Prof. Dr. Pál Tibor, a Miskolci Egyetem intézetigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy napjainkban különösen fontosnak tartja a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítését, amelynek elengedhetetlen előfeltétele a téma minél szélesebb körű tudományos feldolgozása – a pénzügyi kultúra ennek megfelelően továbbra is a Pénzügyi és Számviteli Intézet egyik fő kutatási területe. Emlékeztetett rá, hogy több szemeszter óta sikeresen folyik a Magyarországon elsőként a Miskolci Egyetemen bevezetett „Pénzügyi kultúra” tantárgy oktatása, amelyhez az Intézet oktatói által készített angol és magyar nyelvű szakkönyvek is kapcsolódnak.

Dr. Kovács Levente a Magyar Bankszövetség főtitkára első oktatási intézményként a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának adta át a Pénzügyi kultúra nagykövete díjat az országos FINTELLIGENCE Pénzügyi Edukációs Hálózat kiépítésének megalapozásáért. Kovács Levente, a plenáris ülés szekcióvezetőjeként hangsúlyozta, hogy az általános és középiskolai PÉNZ7 tanórák támogatása valamint az egyetemi FINTELLIGENCE pénzügyi oktatási csomópontok létrehozása és működtetése a diákok legfiatalabb csoportjaitól a tudományos szintekig juttatja el széles körűen, korosztályoknak megfelelően a pénzügyi és vállalkozási alapismereteket. Ilyen sokrétű és nagy volumenű pénzügyi kultúrafejlesztési összefogás, amit hazánk valósít meg, jelenleg egyedülálló.

Gion Gábor a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára megköszönve a szervezők meghívását elmondta, hogy otthon érzi magát a Miskolci Egyetemen, hiszen több mint 15 éves szakmai kapcsolat fűzi a Pénzügyi és Számviteli Intézethez, amelynek címzetes egyetemi docense.

A pénzügyi szolgáltatásoknak hazánkban és a világon intenzív fejlődési időszakát tapasztalhatjuk. Technológiai téren két fő kihívással szembesülnek a bankszektor szereplői; egyrészt haladniuk kell a technológiai innováció útján – mindezt a meglévő informatikai rendszerek folyamatos, stabil működtetése közben.

Másrészt fontos kihívás az ügyfelek szokásainak pontos megismerése, és a szolgáltatások piaci igényekhez igazítása, egyre jellemzőbb személyre szabása, amelyet kisebb, új látásmóddal belépő piaci szereplők gyakran nagy rugalmassággal tudnak kezelni. A gazdaságfejlesztést szem előtt tartva megnyugtató látni, hogy a bankpiac több szereplője is megértette és megválaszolja a változó környezet ezen kihívásait. A szabályozó versenysemleges környezetet kíván teremteni a meglévő és az újonnan belépő piaci szereplők számára.

A fogyasztói tudatosság fejlesztése meghatározó aktuális feladat, amiben elismerést érdemel a bankszektor, a piaci szereplők aktivitása, hiszen így messzebbre tekintve a rövid távú profitérdekeknél segítik az ügyfelek megalapozott döntéseit.

A konferencia 3 szekciójában – számos további szakértő közreműködésével – átfogóan kerültek áttekintésre a pénzügyi kultúra aktualitásai, kutatásának és fejlesztésnek feladatai.

A nemzetközi szakmai fórum délutáni programja abban a FINTELLIGENCE Pénzügyi Oktatási Centrumban zajlott, amely szűk egy évvel ezelőtt (a tavalyi konferencia keretében) az országban elsőként Miskolcon nyitotta meg kapuit. A miskolci pénzügyi oktatóterem csak egy a folyamatosan bővülő FINTELLIGENCE Pénzügyi Edukációs Hálózat tagjai közül. Hasonlók már működnek a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és hamarosan átadásra kerül a következő helyszín a Budapesti Gazdasági Egyetemen, amit várhatóan továbbiak követnek majd. Ezeken a helyszíneken összesen több száz tanóra és program zajlott és több ezer középiskolás és egyetemista diák fordult meg megnyitásuk óta.

Gion Gábor és Kovács Levente a konferenciát megelőzően, a reggeli órákban a PÉNZ7 prominens önkénteseinek táborát gyarapítva tartottak középiskolai tanórákat a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai számára.

A PÉNZ7 programjai országosan és Miskolcon egyaránt folytatódnak. Az önkéntesek egész héten járják az ország középiskoláit pénzügyi témájú tanórák keretében. Csütörtökön a Pécsi Tudományegyetemen rendezik meg a FINTELLIGENCE Pénzügyi Edukációs konferenciát. Szintén csütörtökön a Miskolci Egyetemen a Happy Data Day Meetup keretében kerül sor a hetek óta zajló Pénzügyi Adatvizualizációs Verseny döntőjére.

 

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 463 cikkből

 • Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen

  Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen • 15 napja

  Október 15-16., 19-20. a Miskolci Egyetem is részt vesz ezen a fontos eseményen. A campuson működő hallgatókból és oktatókból álló csoport, amely csatlakozott az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen (Universities Fighting World Hunger or UFWH) nevű nemzetközi mozgalomhoz. Adománygyűjtő pontokat helyeznek ki a kampuszon és az Avasi TESCO áruházban (Miskolc, Mésztelep u. 1/a 3508).

 • Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik!

  Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik! • 23 napja

  2020. október 1-én immár 8. alkalommal, a járványügyi helyzet miatt rendhagyó módon, online került megrendezésre a Lányok Napja a Miskolci Egyetemen. A Lányok Napja egy országos, a reáltudományokhoz közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap, melynek alkalmával fiatal lányok ezrei szereznek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz.

 • Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC

  Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC • 25 napja

  Tisztújító küldöttgyűlés a MEAFC-nál: Rakaczki Zoltán elnökként folytatja, Dr. Varga Judit és Prof. Dr. Horváth Zita személyesen vesz részt az egyesület munkájában

 • Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen

  Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen • 42 napja

  Szeptember 14-től újra kinyitotta kapuit az egyetemi toborzó iroda, mely március közepe óta, a járványügyi helyzet kirobbanásától nem fogadott ügyfeleket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30