Országos Miskolci Jogi Disputa Verseny

írta Halász Csenge, 2019. április 8–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

2019. március 28-29-én a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Karán megrendezésre került az első Országos Miskolci Jogi Disputa Verseny.

Országos Miskolci Jogi Disputa Verseny

A szakmai rendezvény az Állam-és Jogtudományi Kar három PhD hallgatója, dr. Halász Csenge, dr. Orosz Flóra és dr. Ritó Evelin szervezésében került megvalósításra. Az országos versenyt két helyi, a miskolci jogi kar hallgatóinak megrendezett vetélkedő előzte meg.  Az első jogi disputa versenyt 2017 őszén került megrendezésre, célul tűzve ki a hallgatók jogi, érvelési és kooperatív kompetenciának fejlesztését. A Karl Popper vitaformulán alapuló, érvelési vetélkedő 2018 őszén is színesítette az ME-ÁJK hallgatói életét, a tavalyi évben is kiemelt résztvevői létszám mellett valósult meg.

A szervezők ezen helyi fordulók sikerén felbuzdulva döntöttek egy országos vetélkedő megrendezése mellett, amely az Igazságügyi Minisztérium Jogászképzés Színvonalát Emelő Programja keretében került megvalósításra. A verseny két napján, március 28-29-én nyolc felsőoktatási intézmény hallgatóit, közel hatvan résztvevőt látott vendégül a Miskolci Jogi Kar. A Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Miskolci Egyetem jogász szakos hallgatói mind-mind megmérkőztek egymással. A verseny különlegességét jelenti továbbá, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatási mesterszakos hallgatói is megméretették magukat.

Az innovatív, jogászi érvelésre felkészítő szakmai rendezvényt Prof. Dr. Paulovics Anita a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának tanulmányi és általános dékánhelyettese nyitotta meg. Ezt követően a magas szakmai színvonalat garantáló három tagú zsűri köszöntötte a jelenlévőket. A zsűri elnöke, Prof. Dr. Szabó Miklós, a Deák Ferenc Állam-és Jogtudományi Doktori Iskola Tanácsának elnöke, majd a zsűri tagjai Dr. Horváth Dóra a Miskolci Törvényszék kollégium vezető-helyettese és sajtószóvivője és Prof. Dr. Szabó István a Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetem Jog-és Államtudományi Karának dékánja üdvözölték és ellátták néhány jó tanáccsal a versenyre készülő hallgatókat.

A hat fordulóból álló verseny remek hangulatban zajlott. A hallgatók komoly szakmai és retorikai teljesítményt nyújtva érveltek az internet társas kapcsolatokra gyakorolt pozitív illetve negatív hatásairól. Az előre kijelölt aktuális téma kapcsán minden versenyző csapat,  számos figyelemreméltó indokot adott elő a zsűri és a hallgatóság örömére.

A verseny első napját egy rendkívül jó hangulatú vacsora és zenés-táncos mulatság zárta.

A rendezvény második napján, az eredményhirdetés előtt két színvonalas szakmai előadást hallgathattak meg a résztvevők. Az egyik prezentációt Dr. Ficsor Krisztina, a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának tanársegéde a jogászi érvelés témáját körüljárva tartotta meg, majd Dr. Gosztonyi Gergely az ELTE Állam-és Jogtudományi Karának oktatója a közösségi média jogra és társadalomra gyakorolt hatását ismertette röviden a jelenlévőkkel.

Az eredményhirdetés után a verseny résztvevői hazaindultak és  a szervezők őszintén remélik, hogy mindannyian kellemes emlékekkel távoztak a Miskolci Jogi Karról. A verseny célja többek között  a logikus gondolkodás, a jogászi érvelés és az innovatív szemlélet erősítése volt.

Ezen célkitűzések határozottan megvalósításra kerültek,  így egy színvonalas szakmai rendezvény került megrendezésre, melynek további folytatása is indokolt.

Fotó: Kiss Viktor 

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 458 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30