Gólyatábor - Vagy, ahogyan mi felénk hívják; bALEK7

írta Muntyán Bernadett, 2014. augusztus 19–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Mikor utoljára lépsz ki a gimnázium kapuján, elfog egy érzés. Egy érzés, melytől nem tudsz szabadulni. Hiányérzeted van. Tudod, hogy az egyetemen, már semmi sem fog hasonlítani a gimis éveidhez, s tudod, már semmi sem lesz ugyanolyan, mint amilyen eddig volt.

Gólyatábor - Vagy, ahogyan mi felénk hívják; bALEK7

Egy korszak lezárult, egy lépéssel ismét közelebb kerültetek a felnőtt élethez, s egy új kapu szárnyai tárják elétek mindazt, amivel ezúttal kell megküzdenetek. Persze ezzel nem azt akarom mondani, még véletlenül se értsetek félre, hogy mostantól szenvedés vár rátok, épp ellenkezőleg! Az elkövetkezendő néhány sorban szeretném nektek felvázolni, miért annyira jó dolog miskolci egyetemistának lenni, s azt, miért annyira fontos, hogy részt vegyetek a gólyatáborban.

A mi egyetemünk különleges. Tudom, most valamennyien egyhangúan ordítjátok, hogy mindenki ezt mondja a saját egyeteméről. De higgyetek nekem, a mi egyetemünk valóban különleges. A Miskolci Egyetemnek múltja és hagyományai vannak. Campusunk hagyományai egészen 1735-ig nyúlnak vissza. Ekkor alapult meg a selmecbányai Bergscola, melynek egyik utódintézménye a Miskolci Egyetem. Tehát egy több mint 270 éves hagyományról beszélünk akkor, ha a Miskolci Egyetem hagyományai kerülnek szóba. A frissen érkezett diákságot a selmecbányai akadémisták nagy előszeretettel ugratták, s különböző vicces feladatok elé állították őket, hogy megtudják mennyi mindent képesek eltűrni, hogy az Akadémia tanulói befogadják őket, s a barátjukként tekintsenek rájuk.

A frissen érettségizett diákság hajlamos a világ urának képzelni magát, ezért az akadémisták az egyik legfontosabb feladatuknak tartották, hogy erről a magas polcról, melyre magukat képzelni vélik az elsősök, leszállítsák őket. Már akkor megkezdődött az újonnan odakerült diákok ugratása, amikor leszálltak a vonatról, s csillogó szemekkel, megpakolt csomagjaikkal, elindultak az Akadémia kapui felé. Hagyományaink alappillére a barátság és a bajtársiasság. Úgy gondolom, ha két szóval kellene jellemezni a hagyományőrzést, akkor ez a két szó lenne az. 

Lehetséges, hogy most még nem érted miről beszélek, sőt szinte biztos vagyok benne. De azt is tudom, hogy ha eljössz a bALEK7-re és ott végighallgatod az idősebbek viccesebbnél viccesebb anekdotázását, akkor fel fog csillanni valami a szemedben. Fel fogják tudni kelteni az érdeklődésedet, és el fogsz menni legalább egy balekoktatásra. Azt, hogy mi is az a balekoktatás, vagy, hogy mi folyik egy-egy oktatáson, vagy kik oktatnak és mit, az maradjon egyelőre titok előttetek. Higgyétek el, mindenre fény derül, ha eljöttök a gólyatáborba. Biztosan furcsállod, hogy a Miskolci Egyetem bALEK7-re invitál, és nem gólyatáborba. Ez is, mint a diákéletben itt minden, Selmecbányához kötődik. Most legyen elég annyi, hogy ha jelentkeztél a bALEK7-re és eljössz, akkor meg fogod tudni, ki is a balek.

Nyolc kar szervezi meg egyetemünkön a gólyatábort. Nyolc különböző kar, egy egyetemvárosban. Azt hiszem, nem kell részleteznem milyen hangulat és látvány tárul a szeme elé augusztus utolsó hetében az egyetemre érkező leendő diákoknak és a véletlenül ide tévedő bámészkodóknak. Az egész egyetem nyüzsög, minden színes, és hangos, mindenhol különböző mondókákat és csatakiáltásokat skandálnak. Minden karnak megvan a saját kari pólója, ami azt jelenti, hogy már messziről meg tudják állapítani egymásról a diákok, hogy ki melyik karnak a hallgatója. Valahol mindig van egy csapat diák, akik épp a kari köszöntéseket szajkózzák. De, ami a legfontosabb, mindenki arcáról az sugárzik, hogy mennyire élvezi ezt a pár napot, és hogy milyen jól érzi magát ebben az egészen fura, ám különlegesen új világban. Fontos, hogy ez alatt a pár nap alatt, hasznos információkhoz juthatsz a választott szakoddal kapcsolatban, valamint megismerheted karod dékánját, a Hallgatói Önkormányzat elnökét, intézetigazgatódat. Az idősebb diákokkal való kapcsolat nem csak, mint barátság lehet kifizetődő számotokra, hanem nagy segítség lehet, ha tudod, melyik tanárhoz érdemes felvenni egy-két órát, vagy ha van jegyzeted egy nehéz vizsgához.

Minden kar gólyatábora különleges valamiért. Az egészségügyisek minden éven ellátogatnak a Barlangfürdőbe, a gazdászok Tarcalra mennek borkóstolásra, a bölcsészek utolsó este egy hatalmas éjszakai családvetélkedővel zárják a hetet, a bányászok az Őskohónál mérik össze erejüket a kohászokkal, s „így lesz Firma s veterán” programjukkal éjszakába nyúlóan mutatják be az egyetemi ranglétra különböző állomásait, és ez csak néhány a felejthetetlen élmények sorából. Ha nem szeretnél kimaradni egyetemi éveid legmeghatározóbb élményéből, akkor gyere el a bALEK7-re, s élvezd ki a nyár utolsó, és szorgalmi időszakod első buliját.

fotó: Kiss Viktor
/ Gólyatábor 2013. archív /
CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 436 cikkből

 • TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15)

  TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15) • 18 napja

  Csaba Tibor (Tibes) népszerű zenész, dalszerző-rapper az Alvajárók ébredése és egyéb nagysikerű dalok szerzője, előadója október 15-én koncertet ad a ROCKWELL KLUB előtti szabadtéri színpadon. Gyere te is, ott a helyed! Belépés:INGYENES!

 • Élelmezési Világnap - 2019. október 16-18.

  Élelmezési Világnap - 2019. október 16-18. • 19 napja

  Élelmezési Világnap (World Food Day): egy nap, melyet világszerte ünnepelnek. Egy esemény, amire világszerte odafigyelnek - részben magyar emberek 40 évvel ezelőtti kezdeményezésének köszönhetően! Őrizzük meg ezt a szellemiséget, és az Élelmezési Világnap alkalmából rendezzünk egy eredményes gyűjtést a Miskolci Egyetemen október 16-17-18-án!

 • Észak Állásbörze

  Észak Állásbörze • 20 napja

  Másodszor rendezték meg a Miskolci Egyetemen az Észak Állásbörze, amely a tavalyihoz hasonló sikert hozott: a többtucatnyi munkát kínáló cég, vállalkozás standjait sok százan keresték fel. Sokan már munkaszerződés konkrét ígéretével távoztak az állásbörzéről, mások több kedvező ajánlat közül választhatnak majd.

 • Katonai Toborzóiroda nyílt a Miskolci Egyetemen

  Katonai Toborzóiroda nyílt a Miskolci Egyetemen • 34 napja

  Szeptember 16-án a Magyar Honvédség átadta a Miskolci Egyetemen kialakított toborzóirodáját, ahol folyamatosan várják a katonai szolgálati formák iránt érdeklődőket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30