Árvízvédekezést segítő döntéstámogató rendszert fejleszt a Miskolci Egyetem

írta Sajtóközlemény, 2019. december 6–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

FLOODRESC elnevezéssel az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretein belül árvízi védekezést segítő térinformatikai döntéstámogató rendszer fejlesztését végezte el a Miskolci Egyetem és 4 partnere.

Árvízvédekezést segítő döntéstámogató rendszert fejleszt a Miskolci Egyetem
SAJTÓKÖZLEMÉNY
 
Árvízvédekezést segítő döntéstámogató rendszert fejleszt a Miskolci Egyetem Miskolc, 2019. október 28. – FLOODRESC elnevezéssel az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretein belül árvízi védekezést segítő térinformatikai döntéstámogató rendszer fejlesztését végezte el a Miskolci Egyetem és 4 partnere. 
 
A projekt a Miskolci Egyetem FLOODLOG projektjének folytatása, amelyet az Európai Unió a kiemelten sikeres, példaértékű projektek közé sorolt a  atasztrófahelyzetek - környezeti problémák kezelése témakörben, és a megvalósult nemzetközi pályázatok közül jó gyakorlatnak minősített. Akkor a Bódva területének árvízterjedését modellezték, annak természeti- és épített környezetre gyakorolt hatásával.
 
A FLOODRESC projekttel a Miskolci Egyetem és négy partnere – a Kassai Műszaki Egyetem, a szintén kassai Biztonsági Menedzserképző Főiskola, a Holocén Természetvédelmi Egyesület és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – folytatta a korábban megkezdett munkát. Az idén záruló projekt célterülete a Hernád folyó teljes vízgyűjtője, célja az árvizek elleni védekezés hatékonyságának növelése, a katasztrófavédelem munkájának támogatása. Mindez magában foglalja az árvizek terjedésének modellezését, természeti- és épített környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatát, az árvízvédelmi logisztikai feladatok optimalizálását, tervezését, és az árvizek következtében föllépő népegészség- és járványügyi hatások kezelését. A célok eléréséhez olyan integrált térinformatikai adatbázis kidolgozására került sor, amely kellő részletességgel tartalmazza az árvizek kialakulásának és lefutásának előrejelzéséhez szükséges térbeli adatokat, a kulcsfontosságú objektumokat, infrastrukturális elemeket és a rendelkezésre álló eszközöket. Az adatbázisra épülő elöntési modell képes egy esetleges gátszakadás hatását, annak kiterjedését előrejelezni. Az adatok alapján a védekezés logisztikája is tervezhető, melyre külön logisztikai programot is fejlesztettek.
 
Info: VÁGÓ János PhD
egyetemi docens
Miskolci Egyetem
Műszaki Földtudományi Kar
Földrajz-Geoinformatika Intézet
Tel: +36-46-565-111 / 2314 mellék
E-mail: ecovago@uni-miskolc.hu
 
Európai Regionális Fejlesztési Alap
http://www.skhu.eu/
CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 445 cikkből

 • Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon

  Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon • 10 órája

  A Miskolci Diákotthon Kft. Nemzeti Tanúsító védjegyes legmagasabb minősítésű ifjúsági szálláshelye az UNI-HOTEL Diákotthon Traveller Review Award díjazott lett a 2020-as évben.

 • Ismerkedés az 5G-vel

  Ismerkedés az 5G-vel • 28 napja

  November 20-án az 5G-ről láthatott érdekes előadást a Miskolci Egyetem könyvtárának Disputa terében minden érdeklődő, a Vodafone alkalmazottjainak előadásában. Az előadást Hegyi Barnabás – villamosmérnök -, valamint Emri Dávid – folyamat- és innovációmenedzsment – tartotta.

 • Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől

  Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől • 28 napja

  A Miskolci Egyetemen immáron 13 éve működik az Egyetemi Lelkészség. Ökumenikus mini-intézmény lévén, négy felekezet (római és görög katolikus, református és evangélikus) munkáját fogja össze. Az önállóság fenntartása mellett minden közösen végezhető tevékenységet együtt szerveznek a lelkészek.

 • A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása

  A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása • 29 napja

  Egyetemünk mai képének kialakulása hosszas folyamat volt, mely sokszor politikai és más egyéb okok miatt sok fennakadásba ütközött, de eredménye megkérdőjelezhetetlen, hiszen a tavalyi évben is a Miskolci Egyetem nyerte el az ország legszebb campusa címet.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30