A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása

írta Molnár Balázs, 2019. december 27–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Egyetemünk mai képének kialakulása hosszas folyamat volt, mely sokszor politikai és más egyéb okok miatt sok fennakadásba ütközött, de eredménye megkérdőjelezhetetlen, hiszen a tavalyi évben is a Miskolci Egyetem nyerte el az ország legszebb campusa címet.

A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása

Egyetemünk mai képének kialakulása hosszas folyamat volt, mely sokszor politikai és más egyéb okok miatt sok fennakadásba ütközött, de eredménye megkérdőjelezhetetlen, hiszen a tavalyi évben is a Miskolci Egyetem nyerte el az ország legszebb campusa címet.

Habár a Nehézipari Műszaki Egyetem 1949-ben alakult meg, kezdetben a tanítás nem a campuson, ugyanis az még nem épült meg, hanem miskolci akkori legnagyobb gimnáziumában (akkoriban Fráter György Katolikus Gimnázium, ma Földes Ferenc Gimnázium) kezdődött meg a tanítás. 1953 nyarára megépült az A/1-es (akkori főépület), A/2-es, A/3-as az I.-es és II. -es nagy előadókkal és a gépészeti és kémiai laborszárnnyal, az E/1-E/7 bolyai kollégium, ami Bolyai Jánosról kapta nevét, és ami még mindig az ország legnagyobb kollégiumi egysége. Valamint épülőben voltak a B/1-es és C/1-es kohászati épületek, a 85 hektáron elterülő campuson Miskolc Dudujka völgyében, és végre az egyetem területén folytak a tanítások.

1965-ben az A/4-es új főépület, 1968-ban az E/7-es, 1983-ban az Egyetemi Sportcsarnok és 1986-ban a díszaula, mely Czibere Tibor nevéhez fűződik, került átadásra. A neves események, mint az évnyitó melyen több Digép gyári munkás is felvonult, és diplomaosztók melyen szintén mindig nagy tömeg volt, rendkívül népszerű rendezvények voltak, ezért volt fontos, hogy egy ennek megfelelő szintű helyen tartassanak.  Az akkori Bölcsészettudományi intézet 1993. január 12-én megvásárolta az Egyetem területén lévő Tüzeléstechnikai Fejlesztő Vállalat irodaépületét, s annak kezelői jogát a Miskolci Egyetemre ruházta. Így az Intézet birtokba vehette a 4464 négyzetméter alapterületű létesítményt, amely 11 nagyméretű előadótermével, 70 irodahelyiségével már megfelelt a bölcsészképzés céljainak.

Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár kezdetben a Fráter gimnázium falai közt, majd később az E/3-as kollégium és A/1 es épületben találta meg helyét, még végül nagy várakozások után, egy az egyetem méretéhez és szintjéhez méltó épületbe került, melyet 1969-ben adtak át.

Képek forrása: Miskolci Egyetemi Archívum, internet

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 451 cikkből

 • Számos jelenlegi és egykori oktatónk kapott kitüntetést Miskolc város napján

  Számos jelenlegi és egykori oktatónk kapott kitüntetést Miskolc város napján • 9 napja

  Régi hagyomány, hogy május 11-én, Miskolc város napján a város kitüntetésekkel ismeri el a miskolci polgárok és szervezetek kiemelkedő munkáját. Az idei kitüntetettek között kiemelkedően sok, 11 fő nem csak a városnak, de egyetemünknek is egykori vagy jelenlegi polgára.

 • Sajtómeghívó - Védőmaszkok átadása a Viola Időskorúak Otthonában

  Sajtómeghívó - Védőmaszkok átadása a Viola Időskorúak Otthonában • 11 napja

  A Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara a jelenlegi veszélyhelyzetben a társadalmi felelősségvállalás jegyében - az önkéntes hallgatói segítő munkán túl – közvetítő szerepet is vállal a civil szervezetek között.

 • A járványügyi helyzetben is folyamatos a toborzás

  A járványügyi helyzetben is folyamatos a toborzás • 27 napja

  A Magyar Honvédség a koronavírus járvány miatt egyik napról a másikra munkájukat vesztett embereknek is szeretne alternatívát kínálni.

 • Egy miskolci az első százezerben...

  Egy miskolci az első százezerben... • 56 napja

  A Magyar Tudomány 2020. februári számában Gimesi Júlia beszámol a PLOS Biology című lapban 2019 őszén publikált elemzésről, aminek csatolmányában néven nevezik a „világ 100.000 legjobb kutatóját”. Az adatbankban találunk egyéb miskolci vonatkozásokat is.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30