A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása

írta Molnár Balázs, 2019. december 27–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Egyetemünk mai képének kialakulása hosszas folyamat volt, mely sokszor politikai és más egyéb okok miatt sok fennakadásba ütközött, de eredménye megkérdőjelezhetetlen, hiszen a tavalyi évben is a Miskolci Egyetem nyerte el az ország legszebb campusa címet.

A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása

Egyetemünk mai képének kialakulása hosszas folyamat volt, mely sokszor politikai és más egyéb okok miatt sok fennakadásba ütközött, de eredménye megkérdőjelezhetetlen, hiszen a tavalyi évben is a Miskolci Egyetem nyerte el az ország legszebb campusa címet.

Habár a Nehézipari Műszaki Egyetem 1949-ben alakult meg, kezdetben a tanítás nem a campuson, ugyanis az még nem épült meg, hanem miskolci akkori legnagyobb gimnáziumában (akkoriban Fráter György Katolikus Gimnázium, ma Földes Ferenc Gimnázium) kezdődött meg a tanítás. 1953 nyarára megépült az A/1-es (akkori főépület), A/2-es, A/3-as az I.-es és II. -es nagy előadókkal és a gépészeti és kémiai laborszárnnyal, az E/1-E/7 bolyai kollégium, ami Bolyai Jánosról kapta nevét, és ami még mindig az ország legnagyobb kollégiumi egysége. Valamint épülőben voltak a B/1-es és C/1-es kohászati épületek, a 85 hektáron elterülő campuson Miskolc Dudujka völgyében, és végre az egyetem területén folytak a tanítások.

1965-ben az A/4-es új főépület, 1968-ban az E/7-es, 1983-ban az Egyetemi Sportcsarnok és 1986-ban a díszaula, mely Czibere Tibor nevéhez fűződik, került átadásra. A neves események, mint az évnyitó melyen több Digép gyári munkás is felvonult, és diplomaosztók melyen szintén mindig nagy tömeg volt, rendkívül népszerű rendezvények voltak, ezért volt fontos, hogy egy ennek megfelelő szintű helyen tartassanak.  Az akkori Bölcsészettudományi intézet 1993. január 12-én megvásárolta az Egyetem területén lévő Tüzeléstechnikai Fejlesztő Vállalat irodaépületét, s annak kezelői jogát a Miskolci Egyetemre ruházta. Így az Intézet birtokba vehette a 4464 négyzetméter alapterületű létesítményt, amely 11 nagyméretű előadótermével, 70 irodahelyiségével már megfelelt a bölcsészképzés céljainak.

Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár kezdetben a Fráter gimnázium falai közt, majd később az E/3-as kollégium és A/1 es épületben találta meg helyét, még végül nagy várakozások után, egy az egyetem méretéhez és szintjéhez méltó épületbe került, melyet 1969-ben adtak át.

Képek forrása: Miskolci Egyetemi Archívum, internet

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 446 cikkből

 • A Miskolci Egyetem továbbra is a növekedés útján • 24 napja

  A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma 2019-ben a 2018. évihez képest 10 százalékkal emelkedett, amivel a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet.

 • Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon

  Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon • 29 napja

  A Miskolci Diákotthon Kft. Nemzeti Tanúsító védjegyes legmagasabb minősítésű ifjúsági szálláshelye az UNI-HOTEL Diákotthon Traveller Review Award díjazott lett a 2020-as évben.

 • Ismerkedés az 5G-vel

  Ismerkedés az 5G-vel • 56 napja

  November 20-án az 5G-ről láthatott érdekes előadást a Miskolci Egyetem könyvtárának Disputa terében minden érdeklődő, a Vodafone alkalmazottjainak előadásában. Az előadást Hegyi Barnabás – villamosmérnök -, valamint Emri Dávid – folyamat- és innovációmenedzsment – tartotta.

 • Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől

  Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől • 56 napja

  A Miskolci Egyetemen immáron 13 éve működik az Egyetemi Lelkészség. Ökumenikus mini-intézmény lévén, négy felekezet (római és görög katolikus, református és evangélikus) munkáját fogja össze. Az önállóság fenntartása mellett minden közösen végezhető tevékenységet együtt szerveznek a lelkészek.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30