Gigaprojekt előkészítésében vesz részt a Miskolci Egyetem

írta Sajtóközlemény, 2021. szeptember 22–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, ismertebb nevén a CERN, hivatalosan is befogadta a Miskolci Egyetemet a Jövő Cirkuláris Ütköztetője (FCC: Future Circular Collider) megépítését előkészítő nemzetközi konzorcium tagjai közé.

Gigaprojekt előkészítésében vesz részt a Miskolci Egyetem

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudomány Kara a Wigner Fizikai Kutatóközpont Nagyenergiás Fizikai Osztályával működik együtt speciális szupravezető anyagok előállítása, bevizsgálása és az FCC-ben való alkalmazása területén. A közös fejlesztések eddigi sikere megalapozta a Miskolci Egyetem csatlakozását és ezzel új lehetőségek nyíltak meg a miskolci mérnökök és anyagtudósok előtt.

Az FCC tanulmány egy új és minden eddiginél nagyobb méretű és energiájú gyorsító építésének részleteit kívánja rögzíteni. A fejlesztések központjában az a 100 km-es alagútgyűrű áll, amibe első lépésként egy lepton-ütköztető épülhet, ami extrém nagy pontosságú méréseivel segíti majd az elemi kölcsönhatások Standard Modelljének jobb megértését, egyúttal keresve a Standard Modellt meghaladó új fizika első jelzéseit. A távlati cél egy proton-ütköztető megépítése, amely a jelenlegi gyorsítóenergiánál hétszer nagyobb, 100 TeV-es energián lesz képes ütköztetni a részecskéket a 100 km-es gyűrűben.

Ennek az infrastruktúrának a felépítéséhez, ahogy a CERN többi projektjéhez is, nemzetközi szintű összefogásra, évekig tartó kutatási és fejlesztési tevékenységre van szükség. Magyarország 1992-ben csatlakozott a CERN-hez, s az elmúlt 30 évben számos fejlesztési projektben vettek részt a magyar kutatók. Az FCC előkészítésén dolgozó nemzetközi együttműködésben a most csatlakozó Miskolci Egyetemen kívül a Wigner Fizikai Kutatóközpont is részt vesz, a két intézet tevékenysége pedig szorosan összekapcsolódik a szupravezető anyagok előállítása és felhasználása területén.

A Wigner Fizikai Kutatóközpontban a Barna Dániel vezette kutatócsoport 2016-tól a Wigner-CERN SuShi septum projekttel vesz részt az FCC programjában. Ennek célja egy új koncepción alapuló szupravezető mágnes prototípusának kifejlesztése és megépítése, ami a nyalábnak a gyűrűből való kicsatolásáért felelős.

A Miskolci Egyetem a NbTi/Nb/Cu szupravezető sokrétegű anyag gyártási folyamatának (újra)kidolgozásával vesz részt a közös projektben, ezáltal teszi teljesebbé a fenti fejlesztéseket. Az egyetem részéről Prof. Dr. Palotás Árpád koordinálja a K+F tevékenységet.

A Miskolci Egyetem 2019-ben kötött Együttműködési Megállapodást a CERN-el, csatlakozva ezzel a CERN-ben tevékenykedő többi magyar intézethez. Az FCC együttműködéshez való csatlakozás egy nemzetközileg is élenjáró anyagtudományi fejlesztési projekttel tölti meg ezt a keretszerződést.

Miskolc, 2021. szeptember 22.

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 550 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 473 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 595 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 615 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 653 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30