Az 1956-os forradalomra emlékeztek a Miskolci Egyetemen

írta Nagy Tamás, 2014. október 26–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulójára és áldozataira emlékeztünk a Miskolci Egyetemen tartott ünnepségen október 22-én.

Az 1956-os forradalomra emlékeztek a Miskolci Egyetemen

Helyszínül idén is a Miskolci Egyetem I-es előadó terme szolgált, ahonnan egykoron a miskolci forradalmi események is elindultak.

A rendezvény Prof. Dr. Torma András rektor, köszöntőjével kezdődött, amiben kifejtette, tovább kell tekinteni a történelmi események jelentőségénél, és azt kell értékként kiemelni, milyen nemzeti egység, közös szellemiség jött létre, egyfajta tanúvallomás tett a magyarság a nemzeti összetartásról.A visszaemlékezések sorát Csorba István okleveles kohómérnök, az egykori Megyei Munkástanács vezetőségi tagja kezdte meg beszédével, amelyben megköszönte a Diákparlament minden egyes tagjának az együttműködést 1956-ban, és kérte a fiatal nemzedéket, hogy tiszteljék és ápolják azokat a hagyományokat, amelyeket ez a generáció hagyott rájuk.

A sort Gáti Szabolcs folytatta, aki az Amerikai Egyesült Államokból tért vissza Magyarországra. Az 1956-ban IV. éves gépészmérnök hallgató nem klasszikus megemlékezést tartott, hanem inkább mesélt a közönség fiatal és idősebb tagjainak arról, milyen események is zajlottak Magyarországon, Miskolcon és Kelet-Magyarországon a forradalom alatt.A megemlékezések sorát Dornbach Gyula, a Diákparlament egykori vezetőjének, valamint Debreczeni Dániel, a Dudujka-völgyi Rókák Baráti Társaság elnökének beszéde zárta. Dornbach Gyula, egy egykori oktató, Michala Ferencről tartott egy visszaemlékezést, míg Debreczeni Dániel az egyetemi hallgatóság köszönetét és tiszteletét tolmácsolta a teremben helyet foglaló egykori „hősök” felé.A rendezvény zárásaként az egyetemi emléktáblánál, a Szalay-domborműnél, az Emlékparkban, valamint az E/1-es kollégium emlékplakettjénél is koszorút helyezett el az egyetem vezetősége, civil szervezetek, személyek, rokonok, ismerősök és még élő 1956-os diákok.fotó: Stumphauzer Laura

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 444 cikkből

 • Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől

  Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől • 22 napja

  A Miskolci Egyetemen immáron 13 éve működik az Egyetemi Lelkészség. Ökumenikus mini-intézmény lévén, négy felekezet (római és görög katolikus, református és evangélikus) munkáját fogja össze. Az önállóság fenntartása mellett minden közösen végezhető tevékenységet együtt szerveznek a lelkészek.

 • Ismerkedés az 5G-vel

  Ismerkedés az 5G-vel • 22 napja

  November 20-án az 5G-ről láthatott érdekes előadást a Miskolci Egyetem könyvtárának Disputa terében minden érdeklődő, a Vodafone alkalmazottjainak előadásában. Az előadást Hegyi Barnabás – villamosmérnök -, valamint Emri Dávid – folyamat- és innovációmenedzsment – tartotta.

 • A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása

  A Miskolci Egyetem Épületeinek kialakulása • 23 napja

  Egyetemünk mai képének kialakulása hosszas folyamat volt, mely sokszor politikai és más egyéb okok miatt sok fennakadásba ütközött, de eredménye megkérdőjelezhetetlen, hiszen a tavalyi évben is a Miskolci Egyetem nyerte el az ország legszebb campusa címet.

 • Bevonattechnikai előadás

  Bevonattechnikai előadás • 24 napja

  Dr. Ostorházi László, az Ostorházi Bevonattechnikai Kft. tulajdonosa tartott előadást november 12-én Korrózió a járműiparban címmel.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30