Közös gyökerek, közös munka, közös jövő

írta Sajtóközlemény, 2022. június 10–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

A szakmai kapcsolatok mellett az emberi kapcsolatok is fontosak a kárpátaljai főiskola és a Miskolci Egyetem között. Az ukrán háború miatt kialakult helyzet pedig tovább erősítette az együttműködést.

Közös gyökerek, közös munka, közös jövő

„Jószándékkal és figyelemmel fordulunk egymás felé. Az egymáshoz látogatásokból pedig mindig kialakul valami, ami épít bennünket. Ebből a mai találkozásból is tudunk majd építkezni. Mi nagyon örülünk annak, hogy a miskolci kollégák saját munkáikba időnként bevonják a mi munkatársainkat és természetes volt, hogy mi aztán fordítva, a saját projektünkbe kérjük az ő közreműködésüket. Ezek a közös publikációk, a közös projektekben való részvétel, olyan szakmai és emberi kapcsolatot teremt a két intézmény munkatársai között, ami emberileg is közelebb hoz bennünket”, mondta Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora a Miskolci Egyetemen tett látogatásakor. Hozzátette: amikor hallgatóik Miskolcon tanulnak Erasmus ösztöndíjjal vagy Makovecz ösztöndíjjal, az nem csak azt jelenti, hogy néhány hétig itt tartózkodnak és itt belekóstolnak a magyarországi egyetemi életbe, hanem azt is, hogy a jó gyakorlatokat, jó tapasztalatokat elviszik a beregszászi intézménybe, és a kárpátaljai magyar közösséget erősítik.

Csernicskó István hangsúlyozta, hogy a földrajzi közelségből is fakadó egymásra utaltságot is megtölti a két intézmény tartalommal. Előny, hogy tanulhatnak egymástól mind a hallgatók, mind a kollégák, valamint értékelhetik egymás jó gyakorlatait is. A beregszászi főiskola rektora megemlítette, hogy az ukrán háború idején több hallgatójuk és oktatójuk is a Miskolci Egyetemen tartózkodik, és nemcsak szállást kapnak, hanem a tanulmányaikat folytatják vagy részt vesznek az oktatói-tudományos életben. Ennek pedig az az előnye, hogy úgy térhetnek majd haza, hogy folytatni tudják, amit korábban elkezdtek.

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora kiemelte: több területen van együttműködés a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Miskolci Egyetem között. Közös kutatásokban vettek részt, közös konferenciákat szerveztek, együtt tevékenykednek a közös történelmi múlt feltárásában. A beregszászi intézmény fontos szerepet tölt be abban, hogy a kárpátaljai magyarság egyben maradjon, jegyezte meg Prof. Dr. Horváth Zita.

„A hozzánk forduló kárpátaljai oktatóknak nem csak szállást biztosítunk, hanem be tudnak kapcsolódni a szakmai munkába. Ugyanezt tudjuk kínálni a hallgatóknak. Különböző módokon próbáltunk gyűjteni az egyetemi gyűjtőpontokon tartós élelmiszert, higiénés termékeket, jó minőségű ruhákat és készpénzt. Az egyetem fenntartó alapítványa, az Universitas Miskolcinensis Alapítvánnyal közösen pedig a jótékonysági hangversenyt szerveztünk a Bartók Béla Zeneművészeti Karunk közreműködésével, amelynek a bevételét a beregszászi partnerintézményünk javára ajánlottuk fel”, mondta a Miskolci Egyetem rektora.

Prof. Dr. Horváth Zita a találkozó alkalmával átadta a jótékonysági koncert készpénzben beérkezett bevételét Csernicskó Istvánnak. A bankszámlára érkezett összeget már korábban átutalta az Universitas Miskolcinensis Alapítvány. A Miskolci Egyetem rektora elmondta, hogy nem csak egyetemi polgárok, hanem külsős szervezetek is adakoztak, köztük például a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara is jelentős összeget ajánlott fel. A két intézmény közös munkája a közeljövőben megjelenő „Kárpát-medence földrajza” című kötet, melynek a népességföldrajzzal foglalkozó fejezetét a Miskolci Egyetem oktatói írták.

Miskolc, 2022. június 10.

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 550 cikkből

 • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

  Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 335 napja

  Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

 • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

  Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 456 napja

  Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

 • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

  Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 477 napja

  A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

 • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

  Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 514 napja

  Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30