Új, modern hegesztőgépet kapott a Miskolci Egyetem

írta Báthori Kinga, 2015. február 19–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

A Daihen Varstroj vállalat korszerű ívhegesztőgépet ajándékozott a Gépészmérnöki és Informatikai Karnak. A berendezés ünnepélyes átadására február 18-án került sor.

Új, modern hegesztőgépet kapott a Miskolci Egyetem

Az eseményen részt vett többek között Prof. Dr. Jármai Károly, a Miskolci Egyetem stratégiai és fejlesztési rektor helyettese, Osváth Tibor, a Megatool Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Shinya Okamoto, a Daihen Varstroj vállalat Lendvai Gyáregységének elnökhelyettese.

A 3,5 millió Ft értékű korszerű hegesztő berendezés hétfő délután érkezett Miskolcra, ahol az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet, Hegesztéstechnológiai Laboratóriumában kerül elhelyezésre. A gép méretéből adódóan az ünnepélyes átadásra oklevél formájában került sor.

Jármai Károly elmondta, fontosnak tarja ezt az alkalmat, reméli, hogy mind az oktatás, mind a kutatás szempontjából hasznos lesz a berendezés.

Az adományozott hegesztőgép jelenleg világviszonylatban is a legmodernebbnek számít, így az itt végzett hallgatók a nemzetközi platformon is felvehetik a versenyt. - hangsúlyozta Osváth Tibor.

A napjaink csúcstechnológiáját képviselő hegesztő berendezés számítógéppel vezérelt, és jelentősen kevesebb helyet foglal. Nagy előnye továbbá, hogy az elektronikai része zárt, így a por nem károsítja a berendezést.

A japán Daihen csoport, közel 100 éve folytat fejlesztési tevékenységet a hegesztés területén. Az 50 éves tradíciókkal rendelkező, hegesztő berendezéseket gyártó, szlovén Varstroj vállalat 2014-ben egyesült a Daihen-nel. Az egyesülés alkalmával a környező országokban, 250 000 EURÓ értékben ajándékoztak hegesztő berendezéseket, osztrák, szlovén, horvát, magyar, szerb és bosnyák felsőoktatási intézményeknek és szakközépiskoláknak.

Intézményünk irányába különösen nagy elismerés, hogy Magyarországról a Miskolci Egyetem az egyedüli felsőoktatási intézmény, melyet ilyen nagy értékű berendezéssel ajándékoztak meg. A Welbee családhoz tartozó ívhegesztő berendezés jelentősen hozzájárul a hegesztő szakmérnök, valamint az MSc és a BSc képzésben résztvevő hallgatók gyakorlatorientált képzéséhez, illetve az intézetben, a hegesztés területén folyó intenzív kutatómunkához. - mondta Gáspár Marcell Gyula egyetemi tanársegéd.

Az ünnepélyes átadó után bemutatták a Gleeble 3500 fizikai szimulátort. Ezt követően pedig a résztvevők megtekinthették a hegesztő berendezést, mely gyakorlati bemutatását az IWE/EWE képzésben résztvevő hallatók végezték. 

fotó: Stumphauzer Laura

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 463 cikkből

 • Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen

  Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen • 13 napja

  Október 15-16., 19-20. a Miskolci Egyetem is részt vesz ezen a fontos eseményen. A campuson működő hallgatókból és oktatókból álló csoport, amely csatlakozott az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen (Universities Fighting World Hunger or UFWH) nevű nemzetközi mozgalomhoz. Adománygyűjtő pontokat helyeznek ki a kampuszon és az Avasi TESCO áruházban (Miskolc, Mésztelep u. 1/a 3508).

 • Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik!

  Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik! • 21 napja

  2020. október 1-én immár 8. alkalommal, a járványügyi helyzet miatt rendhagyó módon, online került megrendezésre a Lányok Napja a Miskolci Egyetemen. A Lányok Napja egy országos, a reáltudományokhoz közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap, melynek alkalmával fiatal lányok ezrei szereznek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz.

 • Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC

  Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC • 23 napja

  Tisztújító küldöttgyűlés a MEAFC-nál: Rakaczki Zoltán elnökként folytatja, Dr. Varga Judit és Prof. Dr. Horváth Zita személyesen vesz részt az egyesület munkájában

 • Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen

  Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen • 40 napja

  Szeptember 14-től újra kinyitotta kapuit az egyetemi toborzó iroda, mely március közepe óta, a járványügyi helyzet kirobbanásától nem fogadott ügyfeleket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30