Az egyetem volt hallgatójának gáláns és értékes ajándéka

írta Boldizsár Csongor, 2015. március 3–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

A BTK Modern Filológiai Intézetében 2015. február 27-én Fischl László a STAR Solutions Kft. ügyvezető igazgatója egész napos előadást és gyakorlati képzést tartott hallgatóknak, a Transit NXT nevű fordítást támogató program használatáról.

Az egyetem volt hallgatójának gáláns és értékes ajándéka

Napjainkban az egyetemi oktatás szerves részét képezi a CAT (Computer-Assisted Translation) eszközök oktatása. Fischl László a Miskolci Egyetem egykori hallgatója, 1997-ben végzett a Gépészmérnöki és Informatikai Karon, gépgyártástechnológia szakirányon, azután másoddiplomát szerzett külügyi szakértőként, jelenleg a STAR csoport egyik magyarországi leányvállalat ügyvezetője. A továbbképzés megtartását térítésmentesen vállalta, valamint 15 millió Ft értékben ajándékozott Transit NXT szoftvereket a Modern Filológiai Intézetnek, amelyek jelenleg a C/1. épület 301-es termében lévő gépeken futnak és a fordítóképzésben részt vevő hallgatók használhatják.

Az előadáson kiderült, hogy CAT eszközök nélkül ma már egyetlen tudományterületen sem képzelhető el a fordítás és a terminológiai munka.

A Modern Filológiai Intézet a jövőben a "Miskolci Egyetem legjobb fordítója" c. verseny történő közös megrendezését tervezi, Fischl László közreműködésével.

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 429 cikkből

 • Sajtómeghívó „3D LAB” ünnepélyes átadására

  Sajtómeghívó „3D LAB” ünnepélyes átadására • 19 napja

  2019. augusztus 29-én csütörtökön 10 órakor kerül sor a 3D Laboratórium átadására a Miskolci Egyetemen, amely új dimenziót jelent az anyagvizsgálatban, szolgáltatásban és kutatásban egyaránt. Az alkalomhoz kapcsolódó ünnepélyes szalagátvágásra tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.

 • A Miskolci Egyetem az innovációs házépítő világverseny élmezőnyében • 48 napja

  A Miskolci Egyetem csapata 4 díjat nyert a Solar Decathlon Europe elnevezésű rangos, nemzetközi egyetemi hallgatók innovációs házépítő-versenyén.

 • Hat éves rekordot döntött a Miskolci Egyetem

  Hat éves rekordot döntött a Miskolci Egyetem • 53 napja

  Tovább emelte népszerűségét a Miskolci Egyetem, immáron hat éves rekordot döntött a felvettek száma – derül ki a 2019. július 24-én közzétett ponthatárok első értékeléséből. A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest több, mint 5 százalékkal emelkedett, amivel várhatóan a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet.

 • Gyógypedagógiai képzés indul a Miskolci Egyetemen

  Gyógypedagógiai képzés indul a Miskolci Egyetemen • 54 napja

  Újabb mérföldkőhöz érkezett a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának megújulása: 2019-ben immár a gyógypedagógia (BA) alapszak is elrajtol a miskolci campuson. Az új alapképzés korszerű digitális tananyagokkal várja a jelentkezőket, akik akár állami ösztöndíjas férőhelyekre is pályázhatnak a pótfelvételi eljárás keretében.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30