Az egyetem volt hallgatójának gáláns és értékes ajándéka

írta Boldizsár Csongor, 2015. március 3–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

A BTK Modern Filológiai Intézetében 2015. február 27-én Fischl László a STAR Solutions Kft. ügyvezető igazgatója egész napos előadást és gyakorlati képzést tartott hallgatóknak, a Transit NXT nevű fordítást támogató program használatáról.

Az egyetem volt hallgatójának gáláns és értékes ajándéka

Napjainkban az egyetemi oktatás szerves részét képezi a CAT (Computer-Assisted Translation) eszközök oktatása. Fischl László a Miskolci Egyetem egykori hallgatója, 1997-ben végzett a Gépészmérnöki és Informatikai Karon, gépgyártástechnológia szakirányon, azután másoddiplomát szerzett külügyi szakértőként, jelenleg a STAR csoport egyik magyarországi leányvállalat ügyvezetője. A továbbképzés megtartását térítésmentesen vállalta, valamint 15 millió Ft értékben ajándékozott Transit NXT szoftvereket a Modern Filológiai Intézetnek, amelyek jelenleg a C/1. épület 301-es termében lévő gépeken futnak és a fordítóképzésben részt vevő hallgatók használhatják.

Az előadáson kiderült, hogy CAT eszközök nélkül ma már egyetlen tudományterületen sem képzelhető el a fordítás és a terminológiai munka.

A Modern Filológiai Intézet a jövőben a "Miskolci Egyetem legjobb fordítója" c. verseny történő közös megrendezését tervezi, Fischl László közreműködésével.

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 468 cikkből

 • Az alkalmazkodás a siker záloga

  Az alkalmazkodás a siker záloga • 4 órája

  „A gyors éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás tekintetében versenyt futunk az idővel. Nem hagyhatjuk, hogy az alkalmazkodás az éghajlat-politikai intézkedések elfeledett szegmensévé váljon. Át kell állnunk az adaptáció nagyszabású, megelőző jellegű és rendszerszintű támogatására.” – idézett António Guterres ENSZ főtitkár, New York-i Columbia Egyetemen elhangzott beszédéből Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a sajtó megjelent képviselői előtt.

 • Szorosabbra fűzi szakmai kapcsolatát a Miskolci Egyetem és a Csillagpont Rádió Alapítvány

  Szorosabbra fűzi szakmai kapcsolatát a Miskolci Egyetem és a Csillagpont Rádió Alapítvány • 7 napja

  A Miskolci Egyetem társadalmi kötelezettségvállalásának célja erős és hatékony szakmai kapcsolatok fenntartása a gazdaság minden szereplőjével. Igazi Universitasként törekszik arra, hogy a régió stratégiai fontosságú partnereivel szorosabbra fűzze a kapcsolatát, így az új évben együttműködési megállapodást köt a Csillagpont Rádió Alapítvánnyal.

 • Sajtómeghívó

  Sajtómeghívó • 8 napja

  A Miskolci Egyetem és a Csillagpont Rádió Alapítvány az egészség tematikával, valamint az azzal összefüggő oktatási-képzési, kutatás-fejlesztési tevékenységekre egyaránt kiterjedő együttműködési megállapodást ír alá a társadalmi kötelezettségvállalás jegyében 2021. január 11-én, hétfőn 12:00 órakor a Miskolci Egyetem Fintelligence Termében (A/4, III. emelet), melyre tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.

 • Félezer ÖTT-s szerződés Borsodban

  Félezer ÖTT-s szerződés Borsodban • 53 napja

  Aláírta szerződését az 500. területvédelmi tartalékos katona, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A végzős egyetemista megszerzett tudását, a Magyar Honvédségen belül szeretné kamatoztatni, így a tartalékos rendszer után tervezi, hogy szerződéses katonaként marad a honvédségnél. Jelenleg beosztását keresik a rendszerben.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30