Az egyetem volt hallgatójának gáláns és értékes ajándéka

írta Boldizsár Csongor, 2015. március 3–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

A BTK Modern Filológiai Intézetében 2015. február 27-én Fischl László a STAR Solutions Kft. ügyvezető igazgatója egész napos előadást és gyakorlati képzést tartott hallgatóknak, a Transit NXT nevű fordítást támogató program használatáról.

Az egyetem volt hallgatójának gáláns és értékes ajándéka

Napjainkban az egyetemi oktatás szerves részét képezi a CAT (Computer-Assisted Translation) eszközök oktatása. Fischl László a Miskolci Egyetem egykori hallgatója, 1997-ben végzett a Gépészmérnöki és Informatikai Karon, gépgyártástechnológia szakirányon, azután másoddiplomát szerzett külügyi szakértőként, jelenleg a STAR csoport egyik magyarországi leányvállalat ügyvezetője. A továbbképzés megtartását térítésmentesen vállalta, valamint 15 millió Ft értékben ajándékozott Transit NXT szoftvereket a Modern Filológiai Intézetnek, amelyek jelenleg a C/1. épület 301-es termében lévő gépeken futnak és a fordítóképzésben részt vevő hallgatók használhatják.

Az előadáson kiderült, hogy CAT eszközök nélkül ma már egyetlen tudományterületen sem képzelhető el a fordítás és a terminológiai munka.

A Modern Filológiai Intézet a jövőben a "Miskolci Egyetem legjobb fordítója" c. verseny történő közös megrendezését tervezi, Fischl László közreműködésével.

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 446 cikkből

 • A Miskolci Egyetem továbbra is a növekedés útján • 24 napja

  A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma 2019-ben a 2018. évihez képest 10 százalékkal emelkedett, amivel a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet.

 • Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon

  Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon • 29 napja

  A Miskolci Diákotthon Kft. Nemzeti Tanúsító védjegyes legmagasabb minősítésű ifjúsági szálláshelye az UNI-HOTEL Diákotthon Traveller Review Award díjazott lett a 2020-as évben.

 • Ismerkedés az 5G-vel

  Ismerkedés az 5G-vel • 56 napja

  November 20-án az 5G-ről láthatott érdekes előadást a Miskolci Egyetem könyvtárának Disputa terében minden érdeklődő, a Vodafone alkalmazottjainak előadásában. Az előadást Hegyi Barnabás – villamosmérnök -, valamint Emri Dávid – folyamat- és innovációmenedzsment – tartotta.

 • Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől

  Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől • 56 napja

  A Miskolci Egyetemen immáron 13 éve működik az Egyetemi Lelkészség. Ökumenikus mini-intézmény lévén, négy felekezet (római és görög katolikus, református és evangélikus) munkáját fogja össze. Az önállóság fenntartása mellett minden közösen végezhető tevékenységet együtt szerveznek a lelkészek.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30