Beszámoló Erasmus+ külföldi részképzésről

írta Révész István, 2015. március 9–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

A MEgazin honlapján olyan beszámolókat olvashat a Kedves Olvasó, amelyeket Erasmus, illetve Erasmus+ programban részt vett hallgatók készítettek. Elsőként Révész István lengyelországi kalandjaiba nyerhetünk bepillantást.

Beszámoló Erasmus+ külföldi részképzésről

Révész István vagyok, a Miskolci Egyetem hallgatója. A 2014-2015-ös tanév őszi félévében a lengyelországi Katowicében (University of Economics in Katowice) vettem részt Erasmus+ részképzésen.

A választásom azért esett erre a városra, mert ide nagyon sok külföldi diák érkezik részképzésre, valamint az idegen nyelvű oktatás is jól szervezett. Az eddig itt töltött idő, a megszerzett tapasztalatok és a felejthetetlen élmények miatt azt kell, hogy mondjam, hogy nem bántam meg sem az Erasmus+ részképzésre való jelentkezést, sem pedig a lengyelországi választást.

Az indulásom előtt egy kicsit aggódtam az előttem álló kihívások és nehézségek miatt, de ezek a kételyek már a megérkezésem napján elmúltak. Ekkor szembesültem azzal a sokszínűséggel és hihetetlen élménnyel, amelyet az Erasmus+ jelent. Nem csak Európából, de a világ minden pontjáról érkeztek ide diákok különböző programok keretében. Az én egyetememen ebben a félévben több mint 100 diák vesz részt részképzésben.

A szorgalmi időszak megkezdése előtt az ESN szervezett egy orientáció hetet, melyen a külföldi diákok megismerkedhettek egymással, a várossal, az egyetemmel és az Erasmus+ nyújtotta lehetőségekkel és élményekkel. Már ekkor éreztem, hogy a részképzés egy olyan élményt fog számomra nyújtani, mely meghatározó és életre szóló is lesz egyben.

Az orientációs hét után a következő élményem az ESN által szervezett Global Village nevű rendezvény volt, mely során a külföldi diákoknak lehetőségük nyílt bemutatni saját országukat és kultúrájukat. Az eseményen 20 ország képviseltette magát. A jellegzetes ételek és italok bemutatása kötelező volt, de szinte mindenki készült valamilyen  különleges produkcióval is. Többen nemzeti táncukat adták elő vagy egy rövid prezentáció keretében mutatták be országukat. 

A különböző programok és a kulturális sokszínűség mellett az egyetem is nagy meglepetés volt számomra. A tanulmányi épületek modernek és nagyon jól felszereltek. Kezdetben szokatlan volt számomra, hogy a tanítás angol nyelven folyik, de ezt hamar megszoktam és néhány hét után már élveztem azt, hogy nem a hazai egyetemen megszokottakhoz hasonlítanak az órák. Emellett az is meglepő volt számomra, hogy az egyetem mennyire felkészült a külföldi diákok fogadására. Szinte az összes tanár beszél angolul, ennek köszönhetően pedig számtalan angol nyelvű tantárgy közül lehet választani.

Tanulmányaim során megismerkedtem a lengyel tanítási módszerekkel, melyek hasonlítanak a magyar módszerekhez, azonban több hangsúlyt fektetnek a gyakorlati oktatásra, az elméletben elsajátítottak valós életben való használatára. Ez úgy gondolom, hogy a munkavállalásom során nagy előnyt fog jelenteni. Az egyik órán például a professzorunk kivetített a táblára olyan adatokat és információkat, amelyek a tőzsdén való kereskedéshez szükségesek és ezek segítségével kellett a tőzsdén kereskednünk. A kapott eredmények pedig a végső érdemjegyünkbe is beleszámított. Ez a módszer nekem nagyon tetszett, mert előtte még soha nem csináltam ilyet, viszont nagyon hatásos módja a megtanultak gyakorlati módon való alkalmazásának és úgy gondolom, hogy a jövőben is hasznát fogom venni ennek a tudásnak.

A tanulmányaimmal kapcsolatos következő ilyen élményem, amikor az egyik óra keretein belül meglátogattuk az egyetem tanirodáját, amelyben egy élethűen berendezett bankfiók és egy tárgyalóterem található. Itt betekintést nyertünk a különböző tárgyalási technikákba, valamint az állásinterjúkon való viselkedést is gyakorolhattuk. Az eddig tanultak során ezt tekintem a legértékesebbnek. Továbbá nagyon hasznosnak tartom, hogy a diákok már tanulmányaik során olyan környezetben szerezhetnek tapasztalatokat, amelyben várhatóan a jövőben is dolgozni fognak.

Fontos még hangsúlyoznom azt is, hogy a tanulmányaimat angol nyelven folytattam, melynek köszönhetően a szakmai nyelvtudásom jelentősen fejlődött. A szakmai fejlődés mellett ezt is hasznosnak tartom, mivel napjainkban a jó angoltudás elengedhetetlen a munkaerő-piacon, és a nagyobb vállalatoknál a munkavégzés is angol nyelven történik. 

Továbbá a részképzés kiváló lehetőség arra is, hogy megismerjük a különböző országok kultúráját. Elsősorban azon ország kultúráját, melyben a részképzésünket is töltjük, másrészt pedig azoknak az embereknek a kultúráját, akikkel találkozunk a részképzésünk során. Az eddig itt töltött idő alatt számtalan új emberrel ismerkedtem meg a világ minden pontjáról. A különböző egyetemi vagy Erasmus+ rendezvények, a közös kirándulások során pedig olyan barátságokra is szert tehetünk, melyek egész életünk során elkísérnek.

Az Erasmus+ részképzést minden évfolyamtársamnak javasolnám, mert a külföldön szerzett tapasztalatok és a külföldön megszerzett tudás olyan értéket képviselnek a munkaerő-piacon melyekkel sokkal nagyobb esélye van a friss diplomával rendelkezőknek. Továbbá az a rengeteg élmény, amelyet itt szereztem megfizethetetlen számomra. Életem egyik legszebb időszakát töltöttem és töltöm a részképzésem alatt. A hallgatók nagy része fél a külföldön való tanulástól, mert úgy gondolják, hogy nem fognak megfelelni a követelményeknek, és az otthontól való távolság is gondot jelent. Viszont ezzel egy olyan élménytől és lehetőségtől fosztják meg magukat, amely talán soha többé nem adatik meg számukra.

Az eddigi tapasztalataim és élményeim alapján bátran kijelenthetem, hogy az Erasmus+ részképzésre való jelentkezés életem egyik legjobb döntése volt. Az egyetem által nyújtott magas színvonalú oktatás, a megszerzett tudás és nyelvtudásom fejlődése nagy előnyt fog jelenteni számomra a munkavállalásom során. A rengeteg ember, akivel találkoztam, a megszerzett élmények és a különböző rendezvények feledhetetlen hangulata pedig olyan emlék marad számomra, melyre mindig örömmel fogok visszagondolni.

Beszámolómat pedig egy nagyon jó hasonlattal zárnám. A részképzésem alatt nagyon sokszor hallom ezt az angol mondatot: Once Erasmus, always Erasmus. Azaz, aki egyszer megtapasztalja az Erasmus életérzést, az mindig részese lesz ennek, és az Erasmus világa mindig el fogja őt kísérni. Talán ez a rövid mondat jelképezi a legjobban mindazt, amit az Erasmus+ jelent.

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 463 cikkből

 • Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen

  Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen • 13 napja

  Október 15-16., 19-20. a Miskolci Egyetem is részt vesz ezen a fontos eseményen. A campuson működő hallgatókból és oktatókból álló csoport, amely csatlakozott az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen (Universities Fighting World Hunger or UFWH) nevű nemzetközi mozgalomhoz. Adománygyűjtő pontokat helyeznek ki a kampuszon és az Avasi TESCO áruházban (Miskolc, Mésztelep u. 1/a 3508).

 • Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik!

  Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik! • 21 napja

  2020. október 1-én immár 8. alkalommal, a járványügyi helyzet miatt rendhagyó módon, online került megrendezésre a Lányok Napja a Miskolci Egyetemen. A Lányok Napja egy országos, a reáltudományokhoz közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap, melynek alkalmával fiatal lányok ezrei szereznek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz.

 • Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC

  Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC • 23 napja

  Tisztújító küldöttgyűlés a MEAFC-nál: Rakaczki Zoltán elnökként folytatja, Dr. Varga Judit és Prof. Dr. Horváth Zita személyesen vesz részt az egyesület munkájában

 • Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen

  Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen • 40 napja

  Szeptember 14-től újra kinyitotta kapuit az egyetemi toborzó iroda, mely március közepe óta, a járványügyi helyzet kirobbanásától nem fogadott ügyfeleket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30