Ifjú kutatókat ünnepeltek a Miskolci Egyetem „Tehetségnapján”

írta Dr. Dabasi Halász Zsuzsanna, 2015. május 19–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

A hallgatók eredményeinek erkölcsi elismerése, életpályájuk elősegítése és a jövő kutatóinak megszólítása volt a célja a május 12-én a Miskolci Egyetemen tartott Tehetségnapnak.

Ifjú kutatókat ünnepeltek a Miskolci Egyetem „Tehetségnapján”

Délben a legforgalmasabb helyen, a menzán nyitották meg a „Diáktudomány” Tehetséggondozás 2015. kiállítást „Akikre büszkék vagyunk” címen.

A rendezvény lezárta a 2014/15-ös akadémiai év Tudományos Diákköri munkáját és összegezte a XXXII. Országos Tudományos Diákkonferencia eredményeit. A program keretében sikeres „kutató-palántákkal” találkozhattak az érdeklődők a tudományos eredményeikből készült poszter-kiállításon.

Az OTDK-t minden páratlan év tavaszán hirdetik meg. Idén 16 tudományterületi szekcióban mérték össze erejüket a különböző felsőoktatási intézmények hallgatói. Több ezren neveztek országosan, és campusunk hallgatói is szép számmal képviseltették magukat a magyar hallgatók legfontosabb tudományos fórumán.

A miskolci egyetemisták nagyon szép eredményt értek el, hiszen a Műszak Földtudományi Kar diákjai egy első, hét második és négy harmadik helyezést, illetve hét különdíjat, a Műszaki Anyagtudományi Kar diákjai két első, négy második és két harmadik helyezést, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar diákjai két első, két második, és három harmadik helyezést, továbbá öt különdíjat szereztek. Sikeresen szerepeltek a humán karok is, az Állam- és Jogtudományi Kar diákjai négy első, négy második és egy harmadik helyezést, a Gazdaságtudományi Kar diákjai egy első és két második helyezést, továbbá négy különdíjat, a Bölcsészettudományi Kar diákjai egy első, egy második és egy harmadik helyezést, az Egészségügyi Kar diákjai pedig egy második helyezést és egy különdíjat nyertek el.

A bölcsészeten, a műszaki-, természet- és társadalomtudományon kívül egészségügyi, sőt, zenei témákban is készítettek bemutatkozó poszter-előadásokat az OTDK-nyertes egyetemisták. Az OTDK a legrangosabb tanulmányi verseny a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára. Az országos konferencia célja, hogy fórumot biztosítson a tehetséges egyetemisták és főiskolások tudományos eredményeinek bemutatására és értékelésére. Mára már az ország csaknem minden felsőoktatási intézményében folyik tudományos diákköri munka. Arra, hogy valóban tehetséges, kiváló képességű szakemberek kerülnek ki ezekből a tudományos diákkörökből, igen meggyőző bizonyíték, ha megnézzük az MTA rendes- és levelező tagjainak önéletrajzát, hiszen szinte mindenki diákkörben kezdte tudományos pályafutását. Reméljük, a ma bemutatkozott OTDK-nyertesek közül sokan választják a tudományos pályát, és bízunk benne, hogy tovább viszik ezt a szép hagyományt, és néhány év múlva közülük kerülnek ki a konzulensek, mestertanárok.

A rendezvény részeként két Miskolcon tevékenykedő fiatal kutató is bemutatta tudományos karrierjét, hangsúlyozva abban a Tudományos Diákkör szerepét. Ók ketten, Tóth Pál és Cseh Dávid, nem is olyan régen még maguk is versenyeztek, győztek és kiérdemelték a Pro Scientia Aranyérmet, ma pedig már Tóth Pál két hallgatója is büszkén mutathatta be nyertes munkáját.

A Szentgyörgyi Albert Nobel-díjas rektor által egykor megfogalmazott feladatok még ma is aktuálisak, és tökéletesen illeszkednek egy modern egyetem céljaihoz: „gyűjteni, terjeszteni és gyarapítani az emberi tudást”, nevelni a jövő tudósait, „akik majdan ezt a hivatást tőlünk átveszik…”, a haza részére olyan polgárokat nevelni, „akik el vannak látva a szellem fegyverével…”. Ez a mai rendezvény is megmutatta, hogy egyetemünk kutatói és tehetséges diákjai nap mint nap bizonyítják, hogy magukévá tették ezt az elhivatottságot.

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 429 cikkből

 • Sajtómeghívó „3D LAB” ünnepélyes átadására

  Sajtómeghívó „3D LAB” ünnepélyes átadására • 17 napja

  2019. augusztus 29-én csütörtökön 10 órakor kerül sor a 3D Laboratórium átadására a Miskolci Egyetemen, amely új dimenziót jelent az anyagvizsgálatban, szolgáltatásban és kutatásban egyaránt. Az alkalomhoz kapcsolódó ünnepélyes szalagátvágásra tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.

 • A Miskolci Egyetem az innovációs házépítő világverseny élmezőnyében • 46 napja

  A Miskolci Egyetem csapata 4 díjat nyert a Solar Decathlon Europe elnevezésű rangos, nemzetközi egyetemi hallgatók innovációs házépítő-versenyén.

 • Hat éves rekordot döntött a Miskolci Egyetem

  Hat éves rekordot döntött a Miskolci Egyetem • 51 napja

  Tovább emelte népszerűségét a Miskolci Egyetem, immáron hat éves rekordot döntött a felvettek száma – derül ki a 2019. július 24-én közzétett ponthatárok első értékeléséből. A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest több, mint 5 százalékkal emelkedett, amivel várhatóan a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet.

 • Gyógypedagógiai képzés indul a Miskolci Egyetemen

  Gyógypedagógiai képzés indul a Miskolci Egyetemen • 52 napja

  Újabb mérföldkőhöz érkezett a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának megújulása: 2019-ben immár a gyógypedagógia (BA) alapszak is elrajtol a miskolci campuson. Az új alapképzés korszerű digitális tananyagokkal várja a jelentkezőket, akik akár állami ösztöndíjas férőhelyekre is pályázhatnak a pótfelvételi eljárás keretében.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30