Bringázz a tudásért! Környezetbarát közlekedés a Miskolci Egyetemen

írta uni-miskolc.hu, 2015. május 27–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Újabb értékekkel gazdagodott a Miskolci Egyetem a "Bringázz a tudásért! Környezetbarát közlekedés a Miskolci Egyetemen" című projekt megvalósításával. A fejlesztés során új kerékpárutak, kerékpártámaszok és -tárolók létesültek a campus területén.

Bringázz a tudásért! Környezetbarát közlekedés a Miskolci Egyetemen

Így az új kerékpárút-hálózaton a bringával érkezők számára az intézmény fő oktatási, kulturális, sport és egészségügyi szolgáltató helyei, nagy tömegeket vonzó rendezvényei a jelenleginél gyorsabban és biztonságosabban válnak elérhetővé.  

A projekt azonosító száma: ÉMOP-5.1.3-11-2011-0006

Az igényelt támogatás összege: 59,13 MILLIÓ FORINT

A projekt megvalósításának kezdete: 2015. 02. 27.

A projekt megvalósításának befejezése: 2015. 05. 30.

Az egyetem infrastruktúrát érintő fejlesztései sorában kiemelt jelentőséggel bírt a kerékpáros közlekedés biztonságos feltételeinek megteremtése. A projektet ténylegesen felmerült igények és hosszabb távú célok egyaránt életre hívták, melyek közül kiemelt figyelmet érdemelt a környezetvédelem, valamint a környezet- és egészségtudatos közlekedés népszerűsítése, ezzel párhuzamosan a gépkocsiforgalom és a környezeti terhelés csökkentése a területen.

Az új kerékpárutak a campus valamennyi szegletébe, minden jelentősebb tanulmányi, kulturális, sport vagy éppen egészségügyi létesítményéhez elvezetnek. Az összesen 2 km hosszú úthálózat tehát – amely részben új kialakítású, részben a meglévő közúthálózatra épült – átfogja az egész Egyetemvárost. Két helyen csatlakozik a Miskolctapolcára vezető kerékpárúthoz, így részévé vált a város meglévő kerékpárút-hálózatának, vagyis újabb utak kapcsolják a Miskolci Egyetemet a városhoz, a projekt tehát még tovább erősítheti az egyetem és az egyetemnek otthont adó város egységét.
Az egyetem az új fejlesztéssel mind a közlekedés, mind a kerékpár-elhelyezés terén jobb, kulturáltabb lehetőségeket teremtett a kerekezni vágyóknak, de azoknak is, akik eddig még nem kötelezték el magukat az egészségesebb és környezettudatosabb közlekedés mellett. A Miskolci Egyetem határozott célja ugyanis, hogy még népszerűbbé tegye a kerékpározást. A beruházással elválaszthatatlanul összefonódott a „Bringázz a munkába” elnevezésű kerékpáros szemléletformáló kampány is, melynek célja a munkába és egyetemre járók motiválása, hogy vezetés helyett inkább válasszák a kerékpárt munkába járáshoz, így támogatva a felelős közlekedést.

A kerékpározás ösztönzésének egyik legfontosabb módja a megfelelő tárolás biztosítása, ennek érekében az új közlekedési útvonalon kényelmes kerékpártámaszok, fedett tárolók épültek, sőt – az E/1-es és az E/2-es kollégiumoknál – zárt tárolókat is kialakítottak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 keretében valósult meg.

További információk: http://www.uni-miskolc.hu/bringazz-a-tudasert
fotó: minap.hu

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 446 cikkből

 • A Miskolci Egyetem továbbra is a növekedés útján • 24 napja

  A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma 2019-ben a 2018. évihez képest 10 százalékkal emelkedett, amivel a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet.

 • Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon

  Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon • 29 napja

  A Miskolci Diákotthon Kft. Nemzeti Tanúsító védjegyes legmagasabb minősítésű ifjúsági szálláshelye az UNI-HOTEL Diákotthon Traveller Review Award díjazott lett a 2020-as évben.

 • Ismerkedés az 5G-vel

  Ismerkedés az 5G-vel • 56 napja

  November 20-án az 5G-ről láthatott érdekes előadást a Miskolci Egyetem könyvtárának Disputa terében minden érdeklődő, a Vodafone alkalmazottjainak előadásában. Az előadást Hegyi Barnabás – villamosmérnök -, valamint Emri Dávid – folyamat- és innovációmenedzsment – tartotta.

 • Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől

  Adventi üzenet az Ökumenikus Egyetemi Lelkészségtől • 56 napja

  A Miskolci Egyetemen immáron 13 éve működik az Egyetemi Lelkészség. Ökumenikus mini-intézmény lévén, négy felekezet (római és görög katolikus, református és evangélikus) munkáját fogja össze. Az önállóság fenntartása mellett minden közösen végezhető tevékenységet együtt szerveznek a lelkészek.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30