GEO-TEAM – Újabb sikeres nemzetközi pályázat a Miskolci Egyetemen

írta Tóth Orsi, 2015. július 2–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Július 2-án rendezték meg egyetemünkön az „Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre környezetbiztonsági kutatási területeken” című „GEO-TEAM” projekt nyitókonferenciáját.

GEO-TEAM – Újabb sikeres nemzetközi pályázat a Miskolci Egyetemen

A Miskolci Egyetem és az Innocenter Kft. sikeres pályázata révén újabb források biztosítják a nemzetközi pályázati programokba való bekapcsolódás előkészítését. A Miskolci Egyetem a hivatkozott pályázati konstrukcióban az országban egyedüliként büszkélkedhet két nyertes pályázattal, melyből az egyiket önállóan, jelen pályázatot pedig konzorciumi formában valósítja meg. A megítélt támogatás 242.854.462 Ft, támogatási intenzitása 100%. A projekt megvalósításának időtartama: 2015.04.01- 2015.11.30.„Ez valami csoda!”- méltatta megnyitó beszédében Dr. Kékesi Tamás tudományos és nemzetközi rektorhelyettes a dupla sikert. Ez is egy olyan projekt – mondta el a GEO-TEAM kapcsán – amelyben a hallgatók kiemelt szerepet kapnak, így általuk is biztosítható a fenntarthatóság az egyetemen. Ma már ugyanis nem magától értetődő a felsőoktatás támogatottsága, rendkívül fontos a pályázatok, a nemzetközi finanszírozás bekapcsolása az egyetemi vérkeringésbe. Nehézségként említette meg a projekt kapcsán azt, hogy az rövid futamidejűként lett meghatározva, ezt tudomásul véve kell eredményesen lezárni a projektet. Ehhez egy olyan feltételrendszer szükséges – tette hozzá – amely az egyetemen rendelkezésre áll. Egy olyan háttér, amely amellett, hogy interdiszciplináris; humán-, eszköz- és infrastruktúra oldalról egyaránt biztosítja a bekapcsolódás lehetőségét valamely globális probléma megoldásába.

A projekt átfogó célja a Miskolci Egyetem nemzetközi kutatás-fejlesztési potenciáljának növelése a környezetbiztonsági kutatások területén. Ezen átfogó cél megvalósítása érdekében a Miskolci Egyetem jelen projekt keretében három kiemelt célt fogalmazott meg:

A kutatások nemzetközi beágyazottságának növelése. Ennek keretén belül a kutatók kutatás-módszertani továbbképzésének megvalósulása, az európai uniós kulcstechnológiákhoz igazított új kutatási területek megtalálása, innovatív pilot kutatási projektek megvalósulása.

A gazdasági szférával való együttműködés fokozása. A nemzetközi K+F és innovációs együttműködés, nemzetközi kapcsolat- és hálózatépítés, a kutatói teamek és a vállalkozások közötti tudományos együttműködések elősegítése, valamint a kutatás-fejlesztést támogató tudományos adattárak, adatbázisok beszerzése, fejlesztése.

A Miskolci Egyetem K+F+I feltételrendszerének javítása a tudástermelés fokozása érdekében, vagyis fiatal kutatók alkalmazása, doktoranduszok és hallgatók bevonása, és ezáltal tapasztalatszerzés nemzetközi kutatásokban.

A projekt eredményeként a nemzetközi kutatás-fejlesztési programok szereplőivel való intézményes együttműködésre építve növekedni fog a Miskolci Egyetem potenciálja a kutatás-fejlesztés és ezen keresztül az innováció terén.

A projekt alapvető tevékenysége két speciális környezetbiztonsági kutatási terület fejlesztésére épít. AZ egyik a CO2 geológiai formációkban történő elhelyezésének környezetbiztonságával foglalkozik, a másik pedig a geotermikus energiatermelés felszín alatti környezetbiztonságával. A megjelölt két környezetbiztonsági kutatási terület fejlesztése a hazai nemzetstratégiai célokhoz és az Európai Unió által meghatározott kulcstechnológiákhoz igazodva összhangban van a Miskolci Egyetem közép- és hosszú távú céljaival. Mindkét kutatói team esetében az eltérő szakmai tevékenységek mellett közösen jelenik meg feladatként a nemzetközi szakmai kapcsolatrendszer szervezése, kutató hálózat építése; a kutató team H2020 projekteket előkészítő csoportjának megszervezése; a nemzetközi projektek elkészítésének koordinálása; kapcsolattartás nemzetközi K+F programokkal, javaslatok kidolgozása.fotó: Kiss Viktor

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 448 cikkből

 • Egy miskolci az első százezerben...

  Egy miskolci az első százezerben... • 10 napja

  A Magyar Tudomány 2020. februári számában Gimesi Júlia beszámol a PLOS Biology című lapban 2019 őszén publikált elemzésről, aminek csatolmányában néven nevezik a „világ 100.000 legjobb kutatóját”. Az adatbankban találunk egyéb miskolci vonatkozásokat is.

 • Berényi Barbi kapta a Furmann Dávid-díjat

  Berényi Barbi kapta a Furmann Dávid-díjat • 23 napja

  Berényi Barbi, a MEgazin újságírója kapta a 2019-es írásaiért a Furmann Dávid-díjat, amelyet az alapítvány kuratóriuma ítélt oda.

 • A Miskolci Egyetem továbbra is a növekedés útján

  A Miskolci Egyetem továbbra is a növekedés útján • 71 napja

  A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma 2019-ben a 2018. évihez képest 10 százalékkal emelkedett, amivel a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet.

 • Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon

  Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon • 76 napja

  A Miskolci Diákotthon Kft. Nemzeti Tanúsító védjegyes legmagasabb minősítésű ifjúsági szálláshelye az UNI-HOTEL Diákotthon Traveller Review Award díjazott lett a 2020-as évben.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30