Együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet

írta ME Sajtóanyag , 2015. szeptember 14–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

A korábbi évek különböző típusú együttműködéseinek tervezhetőbbé és szorosabbá tétele érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet szeptember 14-én. Az együttműködés a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karát és az Alkalmazott Földtudományi Kutató Intézetet érintette.

Együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet

Az együttműködés kiterjesztését és új tartalommal való megtöltését a Miskolci Egyetem és az Innocenter Kft. alábbi című, támogatásban részesített pályázata tette lehetővé. „Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre környezetbiztonsági kutatási területeken” GEO-TEAM - TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0030.A pályázati projekt átfogó célja a Miskolci Egyetem nemzetközi kutatás-fejlesztési potenciáljának növelése a környezetbiztonsági kutatások területén. Ezen átfogó cél megvalósítása érdekében a Miskolci Egyetem jelen projekt keretében három kiemelt célt fogalmazott meg, mely célok a következők:

 • A kutatások nemzetközi beágyazottságának növelése. Ennek keretén belül a kutatók kutatás-módszertani továbbképzésének megvalósulása, az európai uniós kulcstechnológiákhoz igazított új kutatási területek megtalálása, innovatív pilot kutatási projektek megvalósulása.

 • A gazdasági szférával való együttműködés fokozása. A nemzetközi K+F és innovációs együttműködés, nemzetközi kapcsolat- és hálózatépítés, a kutatói teamek és a vállalkozások közötti tudományos együttműködések elősegítése, valamint a kutatás-fejlesztést támogató tudományos adattárak, adatbázisok beszerzése, fejlesztése.

 • A Miskolci Egyetem K+F+I feltételrendszerének javítása, a tudástermelés fokozása érdekében, vagyis fiatal kutatók alkalmazása, fiatal kutatók, doktoranduszok és hallgatók bevonása, és ez által tapasztalatszerzés a nemzetközi kutatásokban.

A projekt eredményeként a nemzetközi kutatás-fejlesztési programok szereplőivel való intézményes együttműködésre építve növekedni fog a Miskolci Egyetem potenciálja a kutatás-fejlesztés, és ezen keresztül az innováció terén.Az együttműködési megállapodás kiterjed a két szervezet közös innovációs és fejlesztési tevékenységének vagy szolgáltatásainak fejlesztésére, közös K+F irányok meghatározására, nemzetközi partnerkeresések közös megvalósítására, törekvés a H2020, valamint más nemzetközi projekt-kezdeményezésekben való közös fellépésre, közös pályázati részvételre. A preferált nemzetközi pályázatokon való közös részvétel mellett az együttműködő felek szándékaikat fejezik ki a magyar K+F pályázati rendszerben való közös fellépésre is.

Magyar Földtani és Geofizikai Intézet bemutatása

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézetet (MFGI) 2012 áprilisában alapította Magyarország kormánya a saját szakterületükön emblematikusnak számító Magyar Állami Földtani Intézet (MÁFI) és Eötvös Loránd Geofizikai Intézet (ELGI) egyesítésével. Az új intézmény emellett feladatokat vett át a megszűnt Vízügyi Tudományos Kutatóintézettől (VITUKI). Alapító okirata szerint az MFGI központi költségvetési szervként működő kutatóintézet, amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítása alatt működve a magyar állam földtani feladatait végzi, illetve jogszabályi felhatalmazás alapján középirányító szervének – a Magyar Bányászati és Földtani Hivatalnak (MBFH) munkájában is közreműködik. Az alapítói szándék egyrészt a tradicionális feladatok továbbvitele volt; a gazdaság, az ipar és az állam szerepének felgyorsult változásával azonban mindezek újragondolása és további tevékenységek megjelenése is szükségesek voltak ahhoz, hogy az új intézmény eleget tegyen napjaink kihívásainak.

Az intézetben zajló alap-és tudományos kutatások közt kiemelt helyet foglal el Földünk földtani, vízföldtani és fizikai változásainak országos alaphálózatokból történő nyomon követése. Nagy szerephez jut továbbá a fosszilis energiahordozók, a geotermikus energia, az ércek és nemfémes nyersanyag-potenciálok hazai értékelése, valamint az építőipari nyersanyagok és az aggregátumok készletének meghatározása.

A földtani veszélyek vizsgálatának keretében történik a földrengés-veszélyeztetettség, a felszíni deformációk, a talaj-és kőzetmozgások felmérése, a mérnök-szeizmikus térképezés, az üregkutatás, a felszínsüllyedés-és partfalállékonyság-vizsgálat. Korszerű térinformatikai rendszerek, elméletek támogatják a kutatásokat segítő ún. „tematikus adatbázisok” építését, kezelését és az adatok szolgáltatását, amelynek eredményeképpen az MFGI az MBFH-val együtt hazánk legteljesebb földtani, geofizikai és bányászati adatrendszere felett rendelkezik.

Fontos feladatot jelent a munkák sorában az alapkutatás, vagyis a Föld belső szerkezetének földtani, geofizikai módszerekkel történő megismerése, a felsőlégkörben zajló fizikai folyamatok vizsgálata és az ehhez kapcsolódó eljárások nemzetközileg is elismert továbbfejlesztése. Az intézet további, lényeges tevékenysége a regionális és mélységi vízadó rendszerek vizsgálata és modellezése, illetve jelentős, aktuális feladatot jelentenek a klímaváltozást kiváltó folyamatokkal és hatásokkal, az ahhoz való alkalmazkodással kapcsolatos kutatások, amelyek a klímapolitikát szolgáló nemzeti stratégiák kiindulópontját adják. Végül, de nem utolsósorban, az intézet gondozza a Földtani és Geofizikai Szakkönyvtárat, a Földtani Kiállítást és az Eötvös Loránd Emlékgyűjteményt, részt vállal a felsőoktatásban, valamint nagy energiát fordít a tudomány-népszerűsítésre.

fotó: Kiss Viktor 

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 463 cikkből

 • Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen

  Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen • 13 napja

  Október 15-16., 19-20. a Miskolci Egyetem is részt vesz ezen a fontos eseményen. A campuson működő hallgatókból és oktatókból álló csoport, amely csatlakozott az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen (Universities Fighting World Hunger or UFWH) nevű nemzetközi mozgalomhoz. Adománygyűjtő pontokat helyeznek ki a kampuszon és az Avasi TESCO áruházban (Miskolc, Mésztelep u. 1/a 3508).

 • Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik!

  Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik! • 21 napja

  2020. október 1-én immár 8. alkalommal, a járványügyi helyzet miatt rendhagyó módon, online került megrendezésre a Lányok Napja a Miskolci Egyetemen. A Lányok Napja egy országos, a reáltudományokhoz közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap, melynek alkalmával fiatal lányok ezrei szereznek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz.

 • Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC

  Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC • 23 napja

  Tisztújító küldöttgyűlés a MEAFC-nál: Rakaczki Zoltán elnökként folytatja, Dr. Varga Judit és Prof. Dr. Horváth Zita személyesen vesz részt az egyesület munkájában

 • Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen

  Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen • 40 napja

  Szeptember 14-től újra kinyitotta kapuit az egyetemi toborzó iroda, mely március közepe óta, a járványügyi helyzet kirobbanásától nem fogadott ügyfeleket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30