111 éves a Miskolci Egyetem Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszéke

írta Dr. Blága Csaba, 2015. szeptember 11–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Az idén 111 éves Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék gyökerei egészen a Miskolci Egyetem jogelődjéig, a selmecbányai Bányászati és Kohászati Akadémiáig nyúlnak vissza. Az évforduló alkalmából emlékülést tartottak augusztus 31-én.

111 éves a Miskolci Egyetem Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszéke
A Miskolci Egyetem gyökerei térben és időben messzire nyúlnak vissza. Ezelőtt 280 évvel alapították meg Selmecbányán. Az Elektrotechnikát művelő szakemberekként viszont számunkra igen fontos, hogy éppen 111 évvel ezelőtt hozták létre az „Akadémián” a Fizika-Elektrotechnika Tanszéket Boleman Géza professzor vezetésével.
 
A tanszék az akkori Bányászati és Vaskohómérnöki Szakosztály hallgatóit oktatta, később az Erdőmérnöki Kar hallgatóit is. Az első világháború után az „Akadémia” Sopronba került, a tanszék több részre szakadt, majd bonyodalmas körülmények között a bányamérnök és kohómérnök képzést Miskolcra helyezték az 1949-ben ott megalapított Gépészmérnöki Kar mellé. 
Az Elektrotechnika Tanszék pedig „töretlenül” és „jogfolytonosan” végezte a hallgatók oktatását a „viharos évszázad” alatt. A tanszéket negyvenhárom éven át vezető Boleman Géza után Dr. Simonyi Károly hét évig irányította a tanszéket. Őt Vörös Imre követte, aki öt évig állt a tanszék élén. Rövid ideig Fischer György, majd Dr. Csáki Frigyes is vezette a tanszéket. Aztán egy negyedszázados időre Uray Vilmos határozta meg a tanszék irányvonalát. Dr. Szarka Tivadar hét éves tanszékvezetésének folyamatosságát Dr. Szentirmai László tizenhat éves vezetése osztotta ketté. A legutóbbi tizenöt évben Dr. Kovács Ernő alakította a tanszék arculatát. A tanszék jelentős ipari kapcsolatokat épített ki a régió és az ország ipari vállalataival, mint az ELMŰ-ÉMÁSZ, Diósgyőri Vasgyár, Diósgyőri Gépgyár, National Instruments, Schneider Electric, Jabil, Takata, Remy, Bosch. Nemzetközi kapcsolatait kamatoztatva több EU-s pályázatban is sikerült eredményesen részt vennie. Beindult a villamosmérnök alap- és mesterképzés (BSc, MSc). A Miskolci Egyetem doktori iskoláiba becsatlakozva jó néhány fiatal tehetséges mérnök PhD fokozatot szerzett a tanszéken, sajnos közülük kevesen maradtak az oktatásban.
A tanszék múltjába lehetett betekintést nyerni idén augusztus 31-én, a Miskolci Egyetemen, a 111. évforduló alkalmából rendezett emlékülésen. Nemcsak az előzőekben megnevezett ipari vállalatok igazgatói, vezetői jöttek el, hanem a villamosmérnök képzést folytató hazai felsőoktatási intézmények professzorai, oktatói is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, az Óbudai Egyetemről, a Széchenyi István Egyetemről, a Pannon Egyetemről, a Pécsi Tudományegyetemről, a Debreceni Egyetemről, sőt még Sopronból is. 
 
A rendezvényen részt vett a Magyar Elektrotechnikai Egyesület több tagja, körünkben köszönthettük az egyesület elnökét Béres József igazgató urat. Az ünnepséget Dr. Kékesi Tamás tudományos és nemzetközi rektorhelyettes úr nyitotta meg. Az emlékülés díszvendége, Kiss Gábor alpolgármester úr beszédében igen szép jövőképet vázolt fel, amely rávilágított Miskolc megyei jogú város fejlesztési stratégiájára és a műszaki szakemberek szükségességére. Szemelvényeket hallhattunk a tanszék tevékenységéről Dr. Szentirmai László professor emeritus, Jámbor Imre nyugalmazott egyetemi adjunktus és Dr. Blága Csaba egyetemi docens előadásában. A programot a Miskolci Egyetem Villamosmérnöki Tanácsának hallgatói bemutató mérésekkel tették még színesebbé.
 
Az „ősi” karok, valamint a „gépész” kar himnuszait a selmeci hagyományokat őrző kantuszok intonálták.
A tanszék történetéről és az emlékülésről részletesebb információkat a tanszék honlapján lehet találni: 
http://www.electro.uni-miskolc.hu/index_EE111.html
 
Köszönöm az emlékülés minden résztvevőjének, hogy elfogadta a meghívásunkat és velünk együtt ünnepeltek. Különösen köszönöm a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Diósgyőri Szervezetének, hogy nagylelkűen támogatta a rendezvény kiadásait.
 
Dr. Blága Csaba, egyetemi docens, a tanszék megbízott vezetője
Lektorálta: Dr. Radács László, ny. főiskolai docens, a MEE Diósgyőri Szervezetének elnöke
 
fotó: F. Kaderják Csilla (minap.hu)
CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 463 cikkből

 • Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen

  Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen • 13 napja

  Október 15-16., 19-20. a Miskolci Egyetem is részt vesz ezen a fontos eseményen. A campuson működő hallgatókból és oktatókból álló csoport, amely csatlakozott az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen (Universities Fighting World Hunger or UFWH) nevű nemzetközi mozgalomhoz. Adománygyűjtő pontokat helyeznek ki a kampuszon és az Avasi TESCO áruházban (Miskolc, Mésztelep u. 1/a 3508).

 • Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik!

  Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik! • 21 napja

  2020. október 1-én immár 8. alkalommal, a járványügyi helyzet miatt rendhagyó módon, online került megrendezésre a Lányok Napja a Miskolci Egyetemen. A Lányok Napja egy országos, a reáltudományokhoz közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap, melynek alkalmával fiatal lányok ezrei szereznek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz.

 • Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC

  Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC • 23 napja

  Tisztújító küldöttgyűlés a MEAFC-nál: Rakaczki Zoltán elnökként folytatja, Dr. Varga Judit és Prof. Dr. Horváth Zita személyesen vesz részt az egyesület munkájában

 • Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen

  Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen • 40 napja

  Szeptember 14-től újra kinyitotta kapuit az egyetemi toborzó iroda, mely március közepe óta, a járványügyi helyzet kirobbanásától nem fogadott ügyfeleket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30