Munkadélután a középiskolai vezetőkkel

írta Tanulmányi Rektorhelyettesi Titkárság, 2015. október 1–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Munkadélutánon látta vendégül a Miskolci Egyetem vezetése a térség középiskoláinak vezetőit 2015. október 1-én. A már hagyományos találkozón az egyetem többek között bemutatta a frissen beindult duális képzéseit, az új, és a közeljövőben indítani tervezett szakjait, valamint a kutatói hivatás népszerűsítése érdekében jelenleg futó TÁMOP-projektjét.

Munkadélután a középiskolai vezetőkkel

A Miskolci Egyetem vezetése és a térség középiskoláinak vezetői, illetve képviselői közös munkadélutánon vesznek részt minden évben, így ebben az évben is. A már hagyományos találkozásokon a térség oktatási hálózatának folyamatosan megújuló kihívásait gondolják át közösen, a megoldandó feladatokra megoldásokat fogalmaznak meg, közös éves cselekvéstervet munkálnak ki.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye számára rendkívül fontos a térség munkahelyeinek megfelelően képzett fiatalokkal való feltöltése, a középiskolák, és a Miskolci Egyetem összefogásával, a gazdasági élet helyi szereplőivel együttműködve.

A korábbi években a középiskolák vezetőivel közösen megtartott értekezleteken egyetértés alakult ki a résztvevők között azzal összefüggésben, hogy az egyetemen folyó elméleti oktatást a munkaerőpiaci elvárásokhoz alkalmazkodva minnél inkább gyakorlatorientálttá kell tenni, ennek érdekében az egyetem több országos szinten is vezető pozíciót betöltő nagyvállalattal hozott létre közös tanszéket (pl. MOL, TVK, Bosch, BorsodChem, Nemak).

Ez a már megkezdett folyamat jó alapot szolgáltatott arra, hogy – a megfelelő jogszabályi környezet létrejöttével – egyetemünk az országban elsők között indította be a duális képzéseit. 2015. szeptemberében 3 karon (Műszaki Anyagtudományi Kar, Gépészmérnöki és Informatikai Kar, Gazdaságtudományi Kar), 9 alapszakon már meg is kezdték tanulmányaikat az első duális képzésben résztvevőhallgatók. Ezek a fiatalok nemcsak a Miskolci Egyetemre jutottak be, hanem a duális képzésben részt vevő partnercégek szigorú felvételijét is sikeresen teljesítették, így ennek eredményeként idén szeptemberben 26 vállalatnál 43 fiatal kezdhette meg tanulmányait a duális képzési formában.

A következő jelentkezési időszakban ezek a számok várhatóan tovább növekednek, hiszen az előbb említett karok mellett a Műszaki Földtudományi Karon is hirdetünk felvételit duális képzésekre.

A duális képzés fontosságát az is mutatja, hogy azokon a karokon, ahol ilyen képzés indult, ott a felvételi eredményekben ez visszatükröződött.

A felvételi eredményeinkre büszkék vagyunk, hiszen a Miskolci Egyetem megtartotta, sőt, növelni is tudta népszerűségét a fiatalok körében. Mindezt annak ellenére, hogy a kedvezőtlen demográfiai folyamatok, a regionális elvándorlás, az emelkedő minimum ponthatárok és a külföldi egyetemek megjelenő konkurenciája mellett kellett küzdenünk. Ebben partnereink voltak a középiskoláink vezetői, kiváló kollégáink, a gazdasági szereplők, Borsod-Abaúj,-Zemplén megye Önkormányzata és Miskolc megyei jogú város Önkormányzata is.

Az intézményünkbe felvett hallgatók számában 1,8 százalékos növekedés mutatkozik, amellett hogy az ország számos – jó nevű – vidéki egyetemén kisebb-nagyobb mértékű visszaesés volt.

A Miskolci Egyetem az elmúlt években több területen fejlődött, melyre jó példa, hogy a HVG „Diploma 2015” című különszámában található országos egyetemi rangsorban egyetemünk a korábbi 18. helyről az elmúlt évben a 12. helyre lépett előre.

E fejlődés a további szisztematikus munkára is ösztönöz minket. Jövőre elindítjuk a járműmérnök képzésünket, továbbá beindítjuk az angol nyelvű Master of Business Administration képzésünket nappali tagozaton is. De a felsőoktatási szakképzési palettánk is bővül, hiszen eddig kizárólag a Bölcsészettudományi, az Állam- és Jogtudományi, illetve a Gazdaságtudományi Kar képzései szerepeltek e kínálati listán, míg ezután a Gépészmérnöki és Informatikai Karon felsőfokú rendszergazda mérnökinformatikus – asszisztens Felsőoktatási szakképzési szakra is lehet majd jelentkezni távoktatási formában.

A képzés rendszerének modernizálása, illetve bővítése mellett a Miskolci Egyetem, mint az észak-magyarországi régió kiemelkedő felsőoktatási intézménye, elkötelezett a tehetséges fiatalok felkutatása, felkarolása, tágabb értelemben a tudományos utánpótlás nevelése iránt is, olyan feltételeket teremtve, melyek fejlődési lehetőséget biztosítanak a kutatói tevékenységbe aktívan bekapcsolódni kívánó fiatalok számára.

Az egyetemnek elemi érdeke a saját tudományos potenciáljának újratermelése. A hosszútávon fenntartható kutatói utánpótlás-nevelési mechanizmusok fejlesztésével a Miskolci Egyetem deklarált célja, hogy a kiemelkedő képességű középiskolás diákokat, egyetemi hallgatókat bevonja a tudományos kutatói tevékenységbe, segítsen kibontakoztatni a kutatás iránti fogékonyságukat, aminek eredményeként a tehetségek egyéni fejlődési lehetőséget kapnak, az oktatásban pedig kialakulnak azok a folyamatok, amelyek a tehetségeket a kutatói pálya felé terelik.

A kutatói utánpótlás regionális biztosításának jelentőségét felismerve a Miskolci Egyetem 2015.04.01-2015.11.30. között meghirdette „ÚTON a tudomány felé – tehetséggondozás az iskolapadtól a kutatói hivatásig” című tehetséggondozási programját, amelyet az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormányának társfinanszírozásával a TÁMOP-4.2.2.B-15/1/KONV-2015-0003 azonosítószámú program keretében valósít meg.

A Miskolci Egyetem arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy bemutassa az érdeklődőknek az elért eredményeit, a sikeresen beindított duális képzéseit, a kutatói életpálya nyújtotta lehetőségeket. Ennek részeként az egyetem idén is kinyitja a kapuit, 2015. december 3-án és 4-én rendezi meg ezévi Nyílt Napjait, melyekre tisztelettel hívja és várja az érdeklődő diákokat, szüleiket, tanáraikat.

A régiónk számára kiemelten fontos a gazdasági szereplőkkel való összefogás. Ezt az együttműködést jól példázza, hogy a Miskolci Egyetem nyílt napjain nemcsak az egyetem mutatja be a képzéseit, de azok a vállalatok is eljönnek a rendezvényünkre, akik tárt karokkal várják az egyetemünkön végzett hallgatókat.

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 463 cikkből

 • Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen

  Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen • 9 napja

  Október 15-16., 19-20. a Miskolci Egyetem is részt vesz ezen a fontos eseményen. A campuson működő hallgatókból és oktatókból álló csoport, amely csatlakozott az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen (Universities Fighting World Hunger or UFWH) nevű nemzetközi mozgalomhoz. Adománygyűjtő pontokat helyeznek ki a kampuszon és az Avasi TESCO áruházban (Miskolc, Mésztelep u. 1/a 3508).

 • Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik!

  Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik! • 17 napja

  2020. október 1-én immár 8. alkalommal, a járványügyi helyzet miatt rendhagyó módon, online került megrendezésre a Lányok Napja a Miskolci Egyetemen. A Lányok Napja egy országos, a reáltudományokhoz közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap, melynek alkalmával fiatal lányok ezrei szereznek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz.

 • Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC

  Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC • 19 napja

  Tisztújító küldöttgyűlés a MEAFC-nál: Rakaczki Zoltán elnökként folytatja, Dr. Varga Judit és Prof. Dr. Horváth Zita személyesen vesz részt az egyesület munkájában

 • Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen

  Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen • 36 napja

  Szeptember 14-től újra kinyitotta kapuit az egyetemi toborzó iroda, mely március közepe óta, a járványügyi helyzet kirobbanásától nem fogadott ügyfeleket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30