25 éves a Gazdaságtudományi Kar

írta Veresné Prof. Dr. Somosi Mariann, 2015. október 16–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Október 15-én és 16-án a lillafüredi Palota Szállóban tartott nemzetközi tudományos konferenciával ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara. A nagyszabású rendezvényen a hazai gazdasági élet számos vezetője vett részt.

25 éves a Gazdaságtudományi Kar

Negyed évszázaddal ezelőtt indult Miskolcon – az országban harmadikként – egyetemi kari keretek között a közgazdász képzés. E 25 év alatt a Gazdaságtudományi Kar jelentős szerepet vívott ki mind a hazai, mind a nemzetközi tudományos és gazdasági élet szereplői között, így a régió meghatározó képző centrumává vált. A Kar munkáját a Felsőoktatási Minőségi Díj ezüst és arany fokozatával is elismerték. A Kar a jubileumi tanév során egy 25 eseményből álló rendezvénysorozattal mutatja be múltját és jövőjét a szűkebb és tágabb környezetében élőknek, amelyben egyaránt megtalálhatók a jubileumi évfolyam találkozók, hallgatói szakmai napok, tehetséggondozó versenyek, nyári egyetemek, kartörténeti kiállítás, valamint a kutatási műhelymunkák.A jubileumi rendezvénysorozat meghatározó eseménye a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának immár 9. alkalommal megrendezendő Nemzetközi tudományos konferenciája „Mérleg és kihívások” címmel. A hagyományokhoz kötődően idén ismét a Hotel Palota Lillafüred ad otthont a szakmai találkozónak.A jubileumi év alkalmat ad arra, hogy higgadtan, ám ünnepélyesen a Gazdaságtudományi Kar mérleget készítsen eddigi tudományos tevékenységéről, valamint számba vegye a körvonalazódó jövőbeni szakmai kihívásokat. A konferencia keretében a hazai és nemzetközi tudományos élet közel 200 prominens képviselője folytat tanácskozást aktuális gazdasági kérdésekről a legfrissebb kutatási eredmények alapján. Az esemény szakmai rangját emeli, hogy otthont ad a Magyar Tudományos Akadémia két kihelyezett bizottsági ülésének, melyek témái a menedzsmentkutatás történetétől a felsőoktatás jövőkutatásáig terjednek.A Gazdaságtudományi Kar kiemelten foglalkozik a tehetséggondozással, a jövő kutatóinak nevelésével. Az ifjú tehetségek a konferencián egy külön szekcióban mutathatják be kutatási eredményeiket.

A kari kutatások a Társadalomtudományi Kiválósági Központ keretein belül zajlanak, melyeknek kiemelt fókuszai:

 • a társadalmi innováció és annak mérési lehetőségei;

 • az üzleti folyamatokhoz, különös tekintettel a lean menedzsmenthez kapcsolódó kutatások;

 • térgazdaság és globalizáció.

A tárgyalt témakörök alapul szolgálnak a következő évek kutatási, pályázati aktivitásához, valamit a kutatások eredményei a képzések és a gazdaság további fejlesztési lehetőségeit teremtik meg.A 2014-ben az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felvételt nyert Selmeci diákhagyományok szellemében a tradicionális egyetemi köszöntéssel zárva: „Pénzt a gazdásznak”fotó: Kiss Viktor

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 436 cikkből

 • TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15)

  TIBES KONCERT AZ EGYETEMEN (10.15) • 11 napja

  Csaba Tibor (Tibes) népszerű zenész, dalszerző-rapper az Alvajárók ébredése és egyéb nagysikerű dalok szerzője, előadója október 15-én koncertet ad a ROCKWELL KLUB előtti szabadtéri színpadon. Gyere te is, ott a helyed! Belépés:INGYENES!

 • Élelmezési Világnap - 2019. október 16-18.

  Élelmezési Világnap - 2019. október 16-18. • 12 napja

  Élelmezési Világnap (World Food Day): egy nap, melyet világszerte ünnepelnek. Egy esemény, amire világszerte odafigyelnek - részben magyar emberek 40 évvel ezelőtti kezdeményezésének köszönhetően! Őrizzük meg ezt a szellemiséget, és az Élelmezési Világnap alkalmából rendezzünk egy eredményes gyűjtést a Miskolci Egyetemen október 16-17-18-án!

 • Észak Állásbörze

  Észak Állásbörze • 13 napja

  Másodszor rendezték meg a Miskolci Egyetemen az Észak Állásbörze, amely a tavalyihoz hasonló sikert hozott: a többtucatnyi munkát kínáló cég, vállalkozás standjait sok százan keresték fel. Sokan már munkaszerződés konkrét ígéretével távoztak az állásbörzéről, mások több kedvező ajánlat közül választhatnak majd.

 • Katonai Toborzóiroda nyílt a Miskolci Egyetemen

  Katonai Toborzóiroda nyílt a Miskolci Egyetemen • 27 napja

  Szeptember 16-án a Magyar Honvédség átadta a Miskolci Egyetemen kialakított toborzóirodáját, ahol folyamatosan várják a katonai szolgálati formák iránt érdeklődőket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30