25 éves a Gazdaságtudományi Kar

írta Veresné Prof. Dr. Somosi Mariann, 2015. október 16–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Október 15-én és 16-án a lillafüredi Palota Szállóban tartott nemzetközi tudományos konferenciával ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara. A nagyszabású rendezvényen a hazai gazdasági élet számos vezetője vett részt.

25 éves a Gazdaságtudományi Kar

Negyed évszázaddal ezelőtt indult Miskolcon – az országban harmadikként – egyetemi kari keretek között a közgazdász képzés. E 25 év alatt a Gazdaságtudományi Kar jelentős szerepet vívott ki mind a hazai, mind a nemzetközi tudományos és gazdasági élet szereplői között, így a régió meghatározó képző centrumává vált. A Kar munkáját a Felsőoktatási Minőségi Díj ezüst és arany fokozatával is elismerték. A Kar a jubileumi tanév során egy 25 eseményből álló rendezvénysorozattal mutatja be múltját és jövőjét a szűkebb és tágabb környezetében élőknek, amelyben egyaránt megtalálhatók a jubileumi évfolyam találkozók, hallgatói szakmai napok, tehetséggondozó versenyek, nyári egyetemek, kartörténeti kiállítás, valamint a kutatási műhelymunkák.A jubileumi rendezvénysorozat meghatározó eseménye a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának immár 9. alkalommal megrendezendő Nemzetközi tudományos konferenciája „Mérleg és kihívások” címmel. A hagyományokhoz kötődően idén ismét a Hotel Palota Lillafüred ad otthont a szakmai találkozónak.A jubileumi év alkalmat ad arra, hogy higgadtan, ám ünnepélyesen a Gazdaságtudományi Kar mérleget készítsen eddigi tudományos tevékenységéről, valamint számba vegye a körvonalazódó jövőbeni szakmai kihívásokat. A konferencia keretében a hazai és nemzetközi tudományos élet közel 200 prominens képviselője folytat tanácskozást aktuális gazdasági kérdésekről a legfrissebb kutatási eredmények alapján. Az esemény szakmai rangját emeli, hogy otthont ad a Magyar Tudományos Akadémia két kihelyezett bizottsági ülésének, melyek témái a menedzsmentkutatás történetétől a felsőoktatás jövőkutatásáig terjednek.A Gazdaságtudományi Kar kiemelten foglalkozik a tehetséggondozással, a jövő kutatóinak nevelésével. Az ifjú tehetségek a konferencián egy külön szekcióban mutathatják be kutatási eredményeiket.

A kari kutatások a Társadalomtudományi Kiválósági Központ keretein belül zajlanak, melyeknek kiemelt fókuszai:

 • a társadalmi innováció és annak mérési lehetőségei;

 • az üzleti folyamatokhoz, különös tekintettel a lean menedzsmenthez kapcsolódó kutatások;

 • térgazdaság és globalizáció.

A tárgyalt témakörök alapul szolgálnak a következő évek kutatási, pályázati aktivitásához, valamit a kutatások eredményei a képzések és a gazdaság további fejlesztési lehetőségeit teremtik meg.A 2014-ben az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felvételt nyert Selmeci diákhagyományok szellemében a tradicionális egyetemi köszöntéssel zárva: „Pénzt a gazdásznak”fotó: Kiss Viktor

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 448 cikkből

 • Egy miskolci az első százezerben...

  Egy miskolci az első százezerben... • 5 napja

  A magyar Tudomány 2020. februári számában Gimesi Júlia beszámol a PLOS Biology című lapban 2019 őszén publikált elemzésről, aminek csatolmányában néven nevezik a „világ 100.000 legjobb kutatóját”. Az adatbankban találunk egyéb miskolci vonatkozásokat is.

 • Berényi Barbi kapta a Furmann Dávid-díjat

  Berényi Barbi kapta a Furmann Dávid-díjat • 17 napja

  Berényi Barbi, a MEgazin újságírója kapta a 2019-es írásaiért a Furmann Dávid-díjat, amelyet az alapítvány kuratóriuma ítélt oda.

 • A Miskolci Egyetem továbbra is a növekedés útján

  A Miskolci Egyetem továbbra is a növekedés útján • 66 napja

  A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma 2019-ben a 2018. évihez képest 10 százalékkal emelkedett, amivel a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet.

 • Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon

  Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon • 70 napja

  A Miskolci Diákotthon Kft. Nemzeti Tanúsító védjegyes legmagasabb minősítésű ifjúsági szálláshelye az UNI-HOTEL Diákotthon Traveller Review Award díjazott lett a 2020-as évben.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30