Duális workshop a Műszaki Anyagtudományi Karon

írta Tóth Evelin, 2016. április 29–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Immár második alkalommal rendezték meg a duális workshopot a Műszaki Anyagtudományi Karon április 21-én. Idén 16 partnervállalat és 43 résztvevő volt jelen a rendezvényen. Dr. Mende Tamás docenst kérdeztük a részletekről.

Duális workshop a Műszaki Anyagtudományi Karon

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara az elsők között, és az egyik legnagyobb partnervállalati létszámmal indította duális képzését 2015/16 tanévben, járműipari öntészeti szakirányos, anyagmérnök alapképzésben. A képzésben részvevő hallgatók a szorgalmi időszakot az egyetemen töltik, majd a vizsgaidőszakban valós ipari környezetben, valós problémákat megoldva a legjobb gyakorlati szakemberektől tanulják a szakmát. A végzéskor a duális képzésben részt vett mérnökök meg fognak felelni a fejvadászok ma még irreálisnak tűnő elvárásainak: friss diplomával, és sokéves szakmai tapasztalattal fognak rendelkezni.

Mekkora volt az érdeklődés a rendezvény iránt, ez alapján célt ért-e a workshop, és melyik előadáson mutatkozott a legnagyobb érdeklődés a hallgatóktól? – kérdeztük Dr. Mende Tamástól.

Örömmel láttuk, hogy a workshopra érkező vendégek a regisztrációt követően azonnal belevetették magukat az információk gyűjtésébe, és az egyetem C1 épületének első emeleti folyosóját teljesen betöltő céges információs pultoknál folyamatos érdeklődés, informálódás volt megfigyelhető. Külön szeretném köszönetemet kifejezni a partnereinknek, akik fáradhatatlanul állták a kérdéseket, valamint számos érdekes kiállítási tárgyat is magukkal hoztak, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát.

Karunk képzéseinek, az anyagmérnök alapképzés specializációinak érdekességeit, szakmai hátterét, valamint a céges jelentkezéssel, duális képzés időbeosztásával és fontosabb tudnivalókkal kapcsolatos információkat egy 50 perces prezentációs blokkban, teltházas előadóteremben mutattuk be.

Programunk mindhárom része sikeresnek volt mondható. Az előadások során tömören és célzottan tudtunk válaszolni a legfontosabb kérdésekre. A céges standoknál eltöltött idővel hosszas utazásokat spórolhattak meg a jelenlévők, hiszen Sátoraljaújhelytől Miskolcon és Budapesten át Győrig több helyről is jöttek partnereink, a diákok pedig a sok értékes információ mellett számos céges ajándéktárggyal is gazdagabbak lettek. A rendezvény laborlátogatásokkal zárult, ahol nagy sikernek örvendett, hogy mindenki testközelből láthatta, esetleg saját kezűleg próbálhatta ki a szakmáink érdekességeit, a mindennapi elfoglaltságainkat.

Számos céges kolléga mondta büszkén a rendezvényt záró fogadáson, hogy új jelentkezőkkel a tarsolyukban zárják a napot, és már kezdik is szervezni a következő vállalati felvételi elbeszélgetéseket.

A jövőbeli tervekről is érdeklődtünk: fog-e tovább bővülni, még több céget bevonni az anyagtudományi workshop?

Duális workshopunkat – hagyományteremtő jelleggel – 2015. májusában rendeztük meg először, és természetesen a következő években is szeretnénk a partnereinkkel többször vendégül látni az irántunk érdeklődő fiatalokat. A középiskolások számára az első találkozási lehetőség a céges partnereinkkel a Miskolci Egyetem szokásos december eleji Nyílt Napjai, melyet két éve már a fontosabb partnervállalatokkal közösen rendezünk meg, hiszen –ahogy az ennek szellemében megfogalmazott szlogenünk is mondja- fontos, hogy a jelentkezők lássák, a Miskolci Egyetemen „Karriert is adunk, nem csak diplomát”. Képzéseink mögött valós ipari igények, valós munkahelyek állnak. Második körben a már nem szimpla érdeklődőket, hanem a továbbtanulási lapjukon karunkat bejelölő fiatalokat megszólítva, minden évben tavasszal újra elhívjuk a potenciális leendő anyagmérnököket, és az együttműködő cégekkel közösen igyekszünk meggyőzni őket arról, hogy érdemes az anyagmérnök pályát választaniuk, hiszen egyre nagyobb mérnök hiány van a szakmánkban.

Természetesen a rendezvény sikere is az évenkénti ismétlés mellett szól, hiszen bizakodásra ad okot az előző évi workshopunk statisztikája: az akkor résztvevő diákok közel kétharmada sikeresen bekerült mind a karunkra, mind valamely partnerünk duális képzésére, és már lassan be is fejezik az első nálunk töltött évüket.

Az előző évi workshop sikerének, valamint az egész éves, nagyon szoros, sokrétű és jól működő kari-vállalati közös beiskolázási tevékenységnek is köszönhető az, hogy 16 partnerünk megtisztelt minket azzal, hogy kiállítóként jelen voltak, de úgy gondolom, hogy ez a szám évről évre növekedni fog, hiszen egyre több cég számára lesz egyértelmű, hogy a duális képzésben tenni kell a hallgatók toborzásáért. A duális képzésben nem csak az oktatási intézmények, karok, hanem a cégek is versenyeznek egymással.

Véleményem szerint sikeres rendezvényt zártunk, biztos vagyok benne, hogy tudtuk növelni a duális képzésünkre jelentkezők számát.

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 468 cikkből

 • Az alkalmazkodás a siker záloga

  Az alkalmazkodás a siker záloga • 2 órája

  „A gyors éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás tekintetében versenyt futunk az idővel. Nem hagyhatjuk, hogy az alkalmazkodás az éghajlat-politikai intézkedések elfeledett szegmensévé váljon. Át kell állnunk az adaptáció nagyszabású, megelőző jellegű és rendszerszintű támogatására.” – idézett António Guterres ENSZ főtitkár, New York-i Columbia Egyetemen elhangzott beszédéből Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a sajtó megjelent képviselői előtt.

 • Szorosabbra fűzi szakmai kapcsolatát a Miskolci Egyetem és a Csillagpont Rádió Alapítvány

  Szorosabbra fűzi szakmai kapcsolatát a Miskolci Egyetem és a Csillagpont Rádió Alapítvány • 7 napja

  A Miskolci Egyetem társadalmi kötelezettségvállalásának célja erős és hatékony szakmai kapcsolatok fenntartása a gazdaság minden szereplőjével. Igazi Universitasként törekszik arra, hogy a régió stratégiai fontosságú partnereivel szorosabbra fűzze a kapcsolatát, így az új évben együttműködési megállapodást köt a Csillagpont Rádió Alapítvánnyal.

 • Sajtómeghívó

  Sajtómeghívó • 8 napja

  A Miskolci Egyetem és a Csillagpont Rádió Alapítvány az egészség tematikával, valamint az azzal összefüggő oktatási-képzési, kutatás-fejlesztési tevékenységekre egyaránt kiterjedő együttműködési megállapodást ír alá a társadalmi kötelezettségvállalás jegyében 2021. január 11-én, hétfőn 12:00 órakor a Miskolci Egyetem Fintelligence Termében (A/4, III. emelet), melyre tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.

 • Félezer ÖTT-s szerződés Borsodban

  Félezer ÖTT-s szerződés Borsodban • 52 napja

  Aláírta szerződését az 500. területvédelmi tartalékos katona, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A végzős egyetemista megszerzett tudását, a Magyar Honvédségen belül szeretné kamatoztatni, így a tartalékos rendszer után tervezi, hogy szerződéses katonaként marad a honvédségnél. Jelenleg beosztását keresik a rendszerben.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30