Nemzetközi konferencia az Állam- és Jogtudományi Karon

írta Tóth Orsi, 2016. május 20–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

"GAZDASÁG vs. LAKOSSÁG Érdekérvényesítés és konfliktuskezelés az Európai Unióban és Magyarországon" címmel nemzetközi konferenciát tartott május 6-án a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint az Alternatív Konfliktuskezelési és Vitarendezési Interdiszciplináris Kutatóközpontja.

Nemzetközi konferencia az Állam- és Jogtudományi Karon

"GAZDASÁG vs. LAKOSSÁG Érdekérvényesítés és konfliktuskezelés az Európai Unióban és Magyarországon" címmel nemzetközi konferenciát tartott május 6-án a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint az Alternatív Konfliktuskezelési és Vitarendezési Interdiszciplináris Kutatóközpontja.

Prof. Dr. Farkas Ákos, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja megnyitó beszédében kiemelte, hogy nagyon sok területen, családjogi, emberi és sok más jellegű vita alkalmával használható a vitarendezésnek ez a megújított módja, mely módszert a kínai irodalom is említi, ahol az 1950-es,-60-as években már használtak mediációs módszereket.

Ez a vitarendezési módszer Európában és Magyarországon is egyre nagyobb teret nyer, mely egy olyan eljárási rend kialakítására való törekvést jelent, ahol a viták rendezője a közvetítő, aki egy a vitától független külső személy, akinek a közbenjárásával történik a konfliktusok megoldása.

RA Bernhard Böhm, a Steinbeis Beratungszentrum Wirtschaftsmediation elnöke hozzátette, ez a konferencia egy hosszú évek óta tartó együttműködés fénypontja, amely egy gyümölcsöző kapcsolra épül, és ez idő alatt nagyon sokat tanultak a mediáció gyakorlatáról.

A téma aktualitása és interdiszciplináris jellege miatt biztos, hogy a konferencia számos szakma – így a jogászok, közgazdászok, műszaki szakemberek – képviselői számára tudott hasznos gyakorlati információkkal szolgálni. Az előttünk álló, 2020-ig terjedő időszak kiemelkedő gazdaságélénkítő csomagja ugyanis számtalan olyan jelentős projektet tartalmaz (autópályák, ipari parkok, gyárak, stb.), amelyek fokozott mértékben érintik az adott terület életét, ugyanakkor az eltérő érdekek okán konfliktushelyzeteket generálhatnak a gazdaság és a közösség szereplői (így a beruházók, a lakosság, a helyi önkormányzatok és a civilek) között. Ezt felismerve a konferencia azt tűzte ki céljául, hogy a kormányzat, a gazdasági élet, a civilek és a tudományos szféra oldaláról hazai és nemzetközi szinten nyújtson betekintést ezekbe a kérdésekbe, megmutatva egyben a lehetséges megoldási módokat és módszereket.

A program arra is lehetőséget biztosított, hogy jobban megérthessük a gazdasági szférában zajló, peres ügyekhez vezető folyamatokat, a feleket – akár jogellenes lépésekre – motiváló tényezőket, az ügyvédek speciális szerepét és feladatait a beruházási szerződésekkel kapcsolatosan, illetve azokat a permegelőző, perelterelő technikákat, amelyeket komoly sikerrel alkalmaznak Németországban.

Külön megtiszteltetés volt a konferencia résztvevői számára, hogy az előadók között Pelczné Dr. Gáll Ildikó alelnököt (Európai Parlament), Dr. Szecskó József helyettes államtitkárt (Igazságügyi Minisztérium), Oláh Gábor helyettes államtitkárt (Nemzetgazdasági Minisztérium), Katona Zoltán igazgatót (E.ON Erőművek Kft / Uniper Hungary Kft.), Dr. Herbai István mediátort (Partners Hungary Alapítvány) egyaránt köszönthették, csakúgy, mint a kar német partnerintézményeinek vezetőit is.

A németországi gyakorlatot az Állam- és Jogtudományi Kar német partnerintézményeinek vezetője és gyakorló szakemberek mutatták be, így RA Bernhard Böhm ügyvéd, mediátor, elnök (Steinbeis Beratungszentrum Wirtschaftsmediation), Ulrike Arndt mediátor, igazgató (Steinbeis-Mediationsforum e. V.) és Ildiko Gaal-Baier ügyvéd, gazdasági mediátor (gaal.mediation). A Steinbeis Alapítvány intézményei közé tartozó Steinbeis Mediationsforum e.V., illetve a Steinbeis Beratungszentrum Wirtschaftsmediation a gazdasági mediáció, a nem privát szférában zajló tervezési és építkezési projektek konfliktushelyzeteinek feloldásában európai hírű szervezetek.

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 448 cikkből

 • Egy miskolci az első százezerben...

  Egy miskolci az első százezerben... • 10 napja

  A Magyar Tudomány 2020. februári számában Gimesi Júlia beszámol a PLOS Biology című lapban 2019 őszén publikált elemzésről, aminek csatolmányában néven nevezik a „világ 100.000 legjobb kutatóját”. Az adatbankban találunk egyéb miskolci vonatkozásokat is.

 • Berényi Barbi kapta a Furmann Dávid-díjat

  Berényi Barbi kapta a Furmann Dávid-díjat • 23 napja

  Berényi Barbi, a MEgazin újságírója kapta a 2019-es írásaiért a Furmann Dávid-díjat, amelyet az alapítvány kuratóriuma ítélt oda.

 • A Miskolci Egyetem továbbra is a növekedés útján

  A Miskolci Egyetem továbbra is a növekedés útján • 71 napja

  A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma 2019-ben a 2018. évihez képest 10 százalékkal emelkedett, amivel a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet.

 • Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon

  Traveller Review Award díjazott lett az Uni-Hotel Diákotthon • 76 napja

  A Miskolci Diákotthon Kft. Nemzeti Tanúsító védjegyes legmagasabb minősítésű ifjúsági szálláshelye az UNI-HOTEL Diákotthon Traveller Review Award díjazott lett a 2020-as évben.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30