Diáktudomány könyvbemutató a Miskolci Egyetemen

írta Sajtóanyag, 2016. június 22–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

Június 21-én mutatták be a Miskolci Egyetem tudományos diákköri (TDK) munkáiból összeállított kiadványát, amelyben többek között az e-szavazás és a barokk kori furulyajáték mellett akár a térfogathányad meghatározásáról is olvashatunk.

Diáktudomány könyvbemutató a Miskolci Egyetemen

Diáktudomány – a hallgatói karrierút támogatása a Miskolci Egyetemen

De nem csupán a feldolgozott témák sokszínűségében rejlik e kötet jelentősége, hanem azokban a lehetőségekben is, amelyeket a napjainkra felértékelődött tehetséggondozás gyakorlatában biztosít.

Közel 50 kiváló kutatási publikáció jelent meg a Miskolci Egyetem 8 karának csaknem 60 hallgatójától, amit több éves tanár-diák közös munka előzött meg. Így summázható számokban a „Diáktudomány” című kiadvány, amely a „Tehetség és tudomány a Miskolci Egyetemen” Nemzeti Tehetség Program-HHTDK támogatásával látott napvilágot.

Kilencedik alkalommal jelentette meg a Miskolci Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsa a hallgatók kutatásainak válogatott összefoglalóját. Az egyetemi tehetséggondozás e formájára napjainkban egyre nagyobb hangsúly kap, hiszen a felsőoktatással szemben támasztott elvárások között egyre fontosabb kérdéssé válik a hallgatók egyetemi karriere.

A képzési versenypiac kikényszeríti, a gazdasági és társadalmi szféra pedig igényli, hogy egyre többrétű lehetőséget biztosítsanak az intézmények a hallgatóknak. A Miskolci Egyetem élen jár abban, hogy a tehetség felismerésére, fejlesztésére egyre nagyobb hangsúlyt fektetve változatos karrier utakat kínáljon hallgatóinak. A tehetségekkel való kiemelt törődésnek több formája létezik a Miskolci Egyetemen, ezek átfogó rendszerében egymásra épülnek az egyes elemek. A hagyományos tananyagközpontú képzésen kívül hallgatói konferenciákkal, külföldi tanulmányutak, szakmai gyakorlatok támogatásával, belföldi gyakornokprogramok szervezésével, szakkollégiumokkal, illetve a doktori iskolák és a klasszikus Tudományos Diákköri rendszer működtetésével nyújt ma fejlődési lehetőséget az egyetem.

A mai könyvbemutató a Tudományos Diákkör munkájához kapcsolódik, ami a Miskolci Egyetemen több évtizedes hagyományokra tekint vissza. A Tudományos Diákkör a kiemelkedés kiváló lehetőségét biztosítja, hagyományait tekintve a szakkollégiumi rendszer mellett a legrégebbi és a legidőtállóbb. Évente mintegy 350-400 dolgozat születik a Miskolci Egyetemen, ezek mintegy fele országos bemutatásra is kerül.

A célzott tehetséggondozás viszonylag új gyakorlat. A Nemzeti Tehetség Program segítségével idén is több kurzusra, előadássorozatra került sor. Ennek a folyamatnak keretében tudtuk ma bemutatni a legsikeresebb hallgatóink írásait.

A TDK arra is alkalmas, hogy a kétszintű (alap és mester) képzésből adódó problémákat részben feloldja, illetve a hallgatók az eddigieknél korábban tudják megkezdeni a tanulmányi munka mellett a kutatási tevékenység megismerését.

A TDK munka során egyaránt cél az interdiszciplinaritás erősítése. A Miskolci Egyetem és az itt tanuló diákok ugyanis abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy csaknem minden tudományterület művelői megtalálhatóak az intézményben. A tehetséges ember nem szakbarbár, általában igénye van arra, hogy különböző tudományterületeken szerezzen ismereteket, és azt hasznosítsa, beépítse saját tudományos tevékenységébe. Ezt azzal kívánja erősíteni a Miskolci Egyetem a jövőben, hogy ösztönözi hallgatóit a közös, karközi kutatásokban való részvételre is.

A jövő évi TDK meghirdetésére is ezen a mai ünnepélyes alkalmon került sor, ami azért jelent különös izgalmat, mert a jövő év OTDK-s év lesz, vagyis nem csak egyetemi, de országos szinten is megmérettethetik magukat az ifjú kutatók, ami mindig felfokozott érdeklődést jelent a diákok és konzulenseik körében egyaránt. Ráadásul egyetemünk két kara még ennél is nagyobb munka elé néz, hisz 2017-ben a Vegyipari és a Jogi szekciót is itt, a Miskolci Egyetemen rendezik meg.

Kapcsolat:
Dr. Dabasi-Halász Zsuzsanna
Tel: 06/30/955-63-54

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 463 cikkből

 • Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen

  Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen • 10 napja

  Október 15-16., 19-20. a Miskolci Egyetem is részt vesz ezen a fontos eseményen. A campuson működő hallgatókból és oktatókból álló csoport, amely csatlakozott az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen (Universities Fighting World Hunger or UFWH) nevű nemzetközi mozgalomhoz. Adománygyűjtő pontokat helyeznek ki a kampuszon és az Avasi TESCO áruházban (Miskolc, Mésztelep u. 1/a 3508).

 • Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik!

  Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik! • 19 napja

  2020. október 1-én immár 8. alkalommal, a járványügyi helyzet miatt rendhagyó módon, online került megrendezésre a Lányok Napja a Miskolci Egyetemen. A Lányok Napja egy országos, a reáltudományokhoz közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap, melynek alkalmával fiatal lányok ezrei szereznek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz.

 • Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC

  Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC • 21 napja

  Tisztújító küldöttgyűlés a MEAFC-nál: Rakaczki Zoltán elnökként folytatja, Dr. Varga Judit és Prof. Dr. Horváth Zita személyesen vesz részt az egyesület munkájában

 • Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen

  Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen • 37 napja

  Szeptember 14-től újra kinyitotta kapuit az egyetemi toborzó iroda, mely március közepe óta, a járványügyi helyzet kirobbanásától nem fogadott ügyfeleket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30