Stratégiai megállapodást kötött a TS Hungaria Járműjavító Kft. és a Miskolci Egyetem

írta Sajtóközlemény, 2019. június 6–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

CAMPUS

A Miskolci Egyetem és a TS Hungaria Kft. május 30-án ünnepélyes keretek között írt alá stratégiai megállapodást, amelynek célja az együttműködés szorosabbra fűzése, és a kapcsolódási pontok meghatározása.

Stratégiai megállapodást kötött a TS Hungaria Járműjavító Kft. és a Miskolci Egyetem

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Miskolci Egyetem és a TS Hungaria Kft. 2019. május 30-án ünnepélyes keretek között írt alá stratégiai megállapodást, amelynek célja az együttműködés szorosabbra fűzése, és a kapcsolódási pontok meghatározása.

A TS Hungaria Kft. és a Miskolci Egyetem kapcsolata a 2000-es évek elejére nyúlik vissza, amikor több apróbb technológia fejlesztési feladat megoldásában vettek részt az egyetem szakemberei. A fejlesztési igények és a munkaerő ellátás biztosítása egy fejlődési pályára álló vállalat esetében elengedhetetlené teszi a megfelelő képző – és kutatás-fejlesztési tevékenységeket ellátó intézményi háttér biztosítását. A vállalatnál közelmúltban bekövetkezett vezető váltás a kapcsolat építésben is új stratégiát hozott, melynek eredményeként stratégiai partneri kapcsolat alakul-alakult ki a TS Hungaria és a Miskolci Egyetem között. Ennek fő területei a képzésre, a szakmai gyakorlatokra, a technológia fejlesztésben való részvételre, valamint közös K+F feladatok megvalósítására terjednek ki.

Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora kiemelte a megkötött együttműködési megállapodás stratégiai fontosságát, valamint reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a jövőben a TS Hungaria Kft. és a Miskolci Egyetem erőit egyesítve közös sikereket érnek el. Hangsúlyozta, hogy a hallgatók gyakorlati helyének biztosítása mellett, a duális képzési területen is szorosabb lesz az együttműködés.

Wein András, a TS Hungaria Járműjavító Kft. ügyvezető igazgatója örömmel üdvözölte a stratégiai együttműködési megállapodás aláírását. Kiemelte, hogy bár a vasúti-járműgyártás és javítás 160 éves múltra tekint vissza a városban, mára elérkezett az ideje a modernizációnak, a fiatalításnak, a digitalizálásnak. A társaságnál felmerült új igények miatt keresték meg az iparban kiváló megítéléssel rendelkező Miskolci Egyetemet, amely a meglévő szakmai tudásával segítséget tud nyújtani a cég előtt álló új kihívások megoldására. A társaság nagy hangsúlyt fektet a folyamatos fejlődésre. Ennek jegyében 2019. év elején elindult egy közel 4 milliárd forintos beruházás, amelynek keretein belül a TS Hungaria Járműjavító Kft. bővíteni kívánja szakember gárdáját, és ennek keretében számítanak az egyetemről érkező szakemberekre, szaktudásukra. Ez a fejlesztés nagymértékben segíti majd a vállalat technológiai megújulását és a már meglévő tevékenységek produktivitásának növelését. A beruházási projekt célja a telephely kompaktabb kihasználtságának kiépítése, ezzel együtt pedig az ügyféligények még hatékonyabb kielégítése.

A Társaság a fejlesztés első fázisában két nagyobb területre összpontosít, mely részeként egy új vasúti teherkocsi felületkezelő csarnok kiépítése és a vasúti kerékpár javító kapacitás bővítése fog megtörténni. Ezt követően a már meglévő csarnokok felújítására és az ezekhez tartozó gépészeti és infrastruktúra elemek korszerűsítésére fog megvalósulni.

Az ünnepélyes aláírás alkalmával Wein András ügyvezető igazgató elmondta, hogy a jelenlegi együttműködés keretében az első konkrét projekt is elindul az egyetemmel, amely vasúti járművekről készült képalkotó- és képalkotás kiértékelő rendszerek fejlesztéséről szól. Várhatóan ennek jövő év elejére már lesz kézzel fogható, működő, kész terméke. Ez az új termék mind az osztrák, mind a magyar vasúti hálózaton meg fog jelenni, és a vasutak napi életében nyújt segítséget a karbantartás-tervezés, a karbantartási információk megalapozásában.

Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellára köszönetét fejezte ki a TS Hungaria Járműjavító Kft. ügyvezetői felé, hogy megkeresték a Miskolci Egyetemet, és nyitottak voltak egy hosszabb távú együttműködésre. Kihangsúlyozta, hogy a képalkotás, a képelemzés a Miskolci Egyetemnek egy olyan, egyszerre több kart érintő speciális tudása, amelyet országosan ki lehet emelni. A Miskolci Egyetem Egészségügyi Karán van képalkotó diagnosztikai szakember képzés, de más karokon is vannak az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó, képalkotással, anyagelemzéssel foglalkozó projektek, amelyek a gyártás során különböző anyagok azonosítására, hibalehetőségek feltárására alkalmas rendszereket szolgálnak ki, illetve segítik a döntéshozatalt. Ennek köszönhetően az intézmény ki tudja szolgálni a közlekedéshez kapcsolódó igényeket, és más iparágakat is, akár az egész egyetemet bevonva.

Miskolc, 2019. május 31.

CAMPUS: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 457 cikkből

 • A világrangsorok is jegyzik a Miskolci Egyetemet

  A világrangsorok is jegyzik a Miskolci Egyetemet • 26 napja

  Idén a Miskolci Egyetem is felkerült a Quacquarelli Symonds (QS) 2021-es világrangsorára, ami az egyik legismertebb – és az intézmények nemzetközi megítélésében is presztízsteremtő – nemzetközi felsőoktatási ranglista.

 • Együttműködési megállapodás a koronavírus megfékezése érdekében

  Együttműködési megállapodás a koronavírus megfékezése érdekében • 31 napja

  Június 3-án együttműködési megállapodást kötött a Miskolc Egyetem, a KONTASET Kft. és a TOSOT Magyarország a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

 • Magánegyetemként működik tovább a Miskolci Egyetem

  Magánegyetemként működik tovább a Miskolci Egyetem • 31 napja

  Költségvetési szerv helyett magánegyetemként látja el közfeladatait a Miskolci Egyetem 2020. augusztus 1-től, ami rugalmasabb működést és a versenyképesség növelését teszi lehetővé.

 • A Miskolci Egyetem beszámolt a maszk-gyártósor fejlesztésekről

  A Miskolci Egyetem beszámolt a maszk-gyártósor fejlesztésekről • 31 napja

  A koronavírus elleni védekezésben fontos szerep jut a maszkoknak és ebben a tekintetben jelentős a Miskolci Egyetem projektje. Erről tartott előadást az ITM fejlesztések c. online Tudományos Konferencián Deák Csaba kancellár, valamint Siménfalvi Zoltán egyetemi docens, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30