Ismét TEÁra invitáltak

írta Boldizsár Csongor, 2016. május 2–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

KÖZÉRDEKŰ

2016 tavaszán a Műszaki Földtudományi Kar szervezésében elindult egy új, nyílt előadássorozat, Természeti Erőforrások Akadémiája (TEA) néven. A második alkalommal, április 28-án az érdeklődök Dr. Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. igazgatósága elnökének előadását tekinthették meg. A rendezvényt Prof. Dr. Szűcs Péter, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja nyitotta meg, majd felkérte Dr. Zsuga Jánost, hogy tartsa meg prezentációját "A hazai földgázellátás alapvető kérdései" címmel.

Ismét TEÁra invitáltak

Előadását azzal kezdte, hogy elegendő földgáz található a Földön, azonban ezt beárnyékolja az a tény, hogy kedvezőtlen helyen lelhetőek fel ezek a források. Ezt követően bemutatta, hogy ugyan a világ energiafogyasztása az évek során jelentős mértékben növekedett, ami betudható a népesség növekedésének, azonban ezzel együtt az egy főre jutó földgázfogyasztás nem nőtt szignifikánsan. Az Európai Unió energiaszerkezetében a földgáz szerepe 25% körül detektálható, azonban ez az érték, valószínűsíthetően a gazdasági válság következtében, csekély mértékben, de csökkent az elmúlt években. Dr. Zsuga János kitért a földgáz számtalan előnyére, például arra, hogy a készleteink elegendőek, és felhasználása széles körben elterjedt akár lakossági, akár ipari fogyasztókról beszélünk. A szállítás infrastruktúrája már kiépített, valamint nem elhanyagolható az sem, hogy a fosszilis energiahordozók között a földgáz a legtisztább a környezetterhelés szempontjából. Természetesen az ellenérveket is megemlítette, elsődlegesen arra tért ki, hogy klasszikus értelemben véve nem megújuló energiaforrásról beszélünk és robbanásveszélyes volta miatt fokozott óvatosságot igényel a kezelése, szállítása és felhasználása.

Összegzésként arra világított rá, hogy az érveket és ellenérveket ütköztetve, a mérleg a pozitív irányba billen és használata még környezetvédelmileg is vállalható alternatíva. Előadása második részében Dr. Zsuga János kitért a régiónk és hazánk ellátásbiztonságára. Kiemelte, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a szakképzett munkaerő oktatására, hogy a jövőben kialakítandó energiapolitikában a fosszilis energiahordozókat, köztük a földgázt, megfelelő módon tudják képviselni. Az előadás végén sor került a hallgatóság kérdéseinek megválaszolására, majd a rendezvény zárására. Az előadásról videofelvétel is készült, melyet az érdeklődők teljes terjedelmében megtekinthetnek a kar honlapján.

KÖZÉRDEKŰ: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 176 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30