Vállalkozz itthon!

írta Boldizsár Csongor, 2014. május 25–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

KÖZÉRDEKŰ

Mi szükséges a vállalkozásindításhoz? – Ez az alapvető kérdés, ami egy kezdő vállalkozót a leginkább foglalkoztat. Tőke? Idő? Kreativitás? A válasz nem kézenfekvő. Célszerű mérlegelni azt is, vajon lesz-e kereslet arra a tudásra vagy termékre, amelyet kínálunk. Ami azonban biztos: a technológiaorientált vállalkozások a korszerű gazdaság növekedésének egyik legjelentősebb előremozdítói.

Vállalkozz itthon!

Nemzetgazdaságunk jövőjének kulcskérdése a hazai kis- és középvállalati (KKV) szféra működésének és az innovációk terjedésének hatékonysága. A szektor korszerűsítésének és versenyképességének növelése érdekében a Magyar Innovációs Szövetség a Nemzeti Fejlesztési Terv részeként „Nemzeti Technológiai Inkubátor és Magvető Tőke” néven készítette el központi programját. A technológiai inkubátorprogramban a legtöbb inkubátor az innovációorientált kezdő vállalkozások számára jelentős árkedvezménnyel kínálja vállalkozásfejlesztési szolgáltatásait. Az első inkubátort a 90-es évek elején Nyíregyházán adták át, mára pedig közel 40 inkubátorház és 10–12 innovációs park működik az országban. A programban résztvevő INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ Alapítvány kiemelt célja, hogy az inkubációs program keretében fellelje a magas növekedési lehetőséggel rendelkező, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cégeket. Üzleti tanácsadással, konzultációs lehetőségek biztosításával, képzéssel segíti az induló vállalkozásokat, valamint támogatja megvalósulásukat, piaci hasznosulásukat. A kedvező infrastruktúra megteremtése mellett az Alapítvány pályázatok készítésében és befektetők közvetítésében is segítséget nyújt. A Magvető Tőke Alap – a támogatott cégben szerzett tulajdonosi rész ellenében – tőkekiegészítést nyújt a start-up cégek számára.

Az inkubátorinfrastruktúra részfinanszírozása évről évre 1–3 új inkubátor alapításához és további 10–12 fejlesztéséhez biztosít kiegészítő tőkét. A pályázat keretében igényelhető vissza nem térítendő támogatás maximális összege 2,1 milliárd forint, amelyből 240 millió forint az akkreditált inkubátorokhoz, 1,9 milliárd forint, a magyarországi innovatív vállalkozásokhoz jut.

Az inkubátorprogram célja, hogy az elért kutatás-fejlesztési (K+F) eredményekre alapuló start-up vállalkozásokat eredményes, a nemzetközi piacokon is versenyképes cégekké tegye, melyek szellemi terméke Magyarországon marad. Az elvárt eredmények között szerepel további 30–40 inkubátorház és mintegy 300–400 új innovatív vállalkozás létrehozása is, amely közel 2000–3000 új munkahelyet teremtene. Az innovációs ágazatokból származó 42–43 százalékos GDP-növekedést a mikroszférában végbemenő módosulások hatására évente a high-tech termelés mintegy 100 milliárd forintos gyarapodása emelné.

 

V.D.

KÖZÉRDEKŰ: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 176 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30