Technológiai megújulás az egyetemen

írta Boldizsár Csongor , 2017. április 23–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

KÖZÉRDEKŰ

Egy közel 4,8 milliárdos projekt keretében korszerű anyagok, modern anyagtechnológiák, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszerek kifejlesztését kezdi meg a Miskolci Egyetem, a BorsodChem, a Bosch, valamint az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.(ÉMI) a Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ (FIEK) közös kutatói hálózatán keresztül.

Technológiai megújulás az egyetemen

A rendezvényt Prof. Dr. Lukács János projektvezető nyitotta meg, röviden összefoglalta, hogy a pályázat alapvetően három fókuszterületre fog koncentrálni a négyéves megvalósítási, valamint az ötéves továbbfutási időszakban: korszerű anyagok és vizsgálataik, modern anyagtechnológiák, illetve intelligens irányítás és automatizálás.

Prof. Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke köszöntőbeszédében elmondta, céljaik között szerepel, hogy ne csak Európában tegyék versenyképessé Magyarországot, hanem az egész világon. Ehhez az szükséges, hogy azok az intézmények és vállalatok jussanak a fejlesztésre irányuló forrásokhoz, amelyek Magyarországon a legjobbak között szerepelnek. Megemlítette, hogy egy megfelelő versenypályázati rendszer kidolgozása elengedhetetlen, hiszen a kutatás-fejlesztés területén a piac visszajelzési ideje túl hosszú. Rávilágított, hogy a kutatás-fejlesztésre és innovációra irányuló támogatásokat célszerűbb lenne befektetésnek nevezni, hiszen kiemelkedő tudományos eredményt vagy vállalatok számára hasznos szolgáltatást és terméket fog produkálni.

Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, hogy az egyetem jövőképében kiemelt helyen szerepel a FIEK, hiszen gazdasági vállalkozásokkal való együttműködést szorgalmaz. A cégek felvetik igényeiket, amelyek megoldásához az egyetem kutatási, elméleti és gyakorlati hátterével járul hozzá. Dr. Deák Csaba, az egyetem kancellára pedig hozzátette, hogy nemcsak az elnyert 4,8 milliárd forint, hanem a résztvevő cégek által hozzátett további 1 milliárd forint segíthet abban, hogy legyőzzük a középszerűség kényelmét, és további nemzetközi eredményeket tudjuk felmutatni. Végezetül megemlítette, hogy a régió és Miskolc város egyetlen kitörési pontja, hogy a Miskolci Egyetem olyan tudásterületeket képes felmutatni, amelyek iparágakat, cégeket és munkaerőt vonzanak ide, valamint végzett egyetemistákat tartanak itt.

Ezt követően Prof. Dr. Lukács János a projekt részleteit ismertette, valamint bemutatta az átalakításra kerülő Műhelycsarnok látványterveit. Kiemelte, hogy a BorsodChem és az ÉMI betelepülne az Egyetemvárosba, előbbi például egy kísérleti gyártóüzemet kíván itt létrehozni (a Bosch esetében a betelepülés már korábban megtörtént - Robert Bosch Mechatronikai Tanszék). Hozzátette, hogy a pályázat megvalósítása során az eszközpark bővítésen túl legalább 26 új K+F+I munkahely fog létrejönni, valamint 30 új eljárást, prototípust vagy piacorientált terméket szükséges kidolgozniuk.

KÖZÉRDEKŰ: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 162 cikkből

 • Sajtómeghívó „3D LAB” ünnepélyes átadására

  Sajtómeghívó „3D LAB” ünnepélyes átadására • 17 napja

  2019. augusztus 29-én csütörtökön 10 órakor kerül sor a 3D Laboratórium átadására a Miskolci Egyetemen, amely új dimenziót jelent az anyagvizsgálatban, szolgáltatásban és kutatásban egyaránt. Az alkalomhoz kapcsolódó ünnepélyes szalagátvágásra tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.

 • AMPER 2019 Felvételi Juniális

  AMPER 2019 Felvételi Juniális • 114 napja

  Tisztelettel meghívjuk Önt a 2019. június 14-én tartandó AMPER Felvételi Juniálisra, amelyet az egyetem Díszaulájában és Díszudvarában rendezünk.

 • Ösztöndíj lehetőség | Stipendium mentor • 119 napja

  A HÖOK Stipendium Hungaricum Mentorhálózata és a Miskolci Egyetem SHSN felvételt hirdet a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogrammal Magyarországra érkező hallgatók integrációs, kortárs segítői feladatellátására a 2019/2020-es tanévre vonatkozóan.

 • Világélelmezési nap a Miskolci Egyetemen

  Világélelmezési nap a Miskolci Egyetemen • 350 napja

  A Világélelmezési napot minden évben október 16-án több mint 150 országban megtartják. Ehhez a fontos és nemes eseményhez csatlakozik október 16-án és 17-én (9.00-14.00h között) a Miskolci Egyetem is.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30