Technológiai megújulás az egyetemen

írta Boldizsár Csongor , 2017. április 23–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

KÖZÉRDEKŰ

Egy közel 4,8 milliárdos projekt keretében korszerű anyagok, modern anyagtechnológiák, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszerek kifejlesztését kezdi meg a Miskolci Egyetem, a BorsodChem, a Bosch, valamint az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.(ÉMI) a Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ (FIEK) közös kutatói hálózatán keresztül.

Technológiai megújulás az egyetemen

A rendezvényt Prof. Dr. Lukács János projektvezető nyitotta meg, röviden összefoglalta, hogy a pályázat alapvetően három fókuszterületre fog koncentrálni a négyéves megvalósítási, valamint az ötéves továbbfutási időszakban: korszerű anyagok és vizsgálataik, modern anyagtechnológiák, illetve intelligens irányítás és automatizálás.

Prof. Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke köszöntőbeszédében elmondta, céljaik között szerepel, hogy ne csak Európában tegyék versenyképessé Magyarországot, hanem az egész világon. Ehhez az szükséges, hogy azok az intézmények és vállalatok jussanak a fejlesztésre irányuló forrásokhoz, amelyek Magyarországon a legjobbak között szerepelnek. Megemlítette, hogy egy megfelelő versenypályázati rendszer kidolgozása elengedhetetlen, hiszen a kutatás-fejlesztés területén a piac visszajelzési ideje túl hosszú. Rávilágított, hogy a kutatás-fejlesztésre és innovációra irányuló támogatásokat célszerűbb lenne befektetésnek nevezni, hiszen kiemelkedő tudományos eredményt vagy vállalatok számára hasznos szolgáltatást és terméket fog produkálni.

Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, hogy az egyetem jövőképében kiemelt helyen szerepel a FIEK, hiszen gazdasági vállalkozásokkal való együttműködést szorgalmaz. A cégek felvetik igényeiket, amelyek megoldásához az egyetem kutatási, elméleti és gyakorlati hátterével járul hozzá. Dr. Deák Csaba, az egyetem kancellára pedig hozzátette, hogy nemcsak az elnyert 4,8 milliárd forint, hanem a résztvevő cégek által hozzátett további 1 milliárd forint segíthet abban, hogy legyőzzük a középszerűség kényelmét, és további nemzetközi eredményeket tudjuk felmutatni. Végezetül megemlítette, hogy a régió és Miskolc város egyetlen kitörési pontja, hogy a Miskolci Egyetem olyan tudásterületeket képes felmutatni, amelyek iparágakat, cégeket és munkaerőt vonzanak ide, valamint végzett egyetemistákat tartanak itt.

Ezt követően Prof. Dr. Lukács János a projekt részleteit ismertette, valamint bemutatta az átalakításra kerülő Műhelycsarnok látványterveit. Kiemelte, hogy a BorsodChem és az ÉMI betelepülne az Egyetemvárosba, előbbi például egy kísérleti gyártóüzemet kíván itt létrehozni (a Bosch esetében a betelepülés már korábban megtörtént - Robert Bosch Mechatronikai Tanszék). Hozzátette, hogy a pályázat megvalósítása során az eszközpark bővítésen túl legalább 26 új K+F+I munkahely fog létrejönni, valamint 30 új eljárást, prototípust vagy piacorientált terméket szükséges kidolgozniuk.

KÖZÉRDEKŰ: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 167 cikkből

 • Így segíthetsz Te is az ausztráliai erdőtüzeknél!

  Így segíthetsz Te is az ausztráliai erdőtüzeknél! • 2 napja

  Már szeptember óta tartanak Ausztrália területein az erdőtüzek, amelyek eddig 20 emberéletet és több mint 1500 otthont követelt. Ezenkívül még 28 embert nyilvánítottak eltűntnek és több mint 480 millió állat pusztult el az elmúlt pár hónapban. Ausztrália most a közösségi média segítségét kéri.

 • Tisztább levegőt mindenkinek!

  Tisztább levegőt mindenkinek! • 28 napja

  Miskolc levegőtisztasága szempontjából évek óta jelentős probléma a szálló por koncentráció növekedése és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények által kialakuló szmogos periódusok előfordulása. Erre reflektálva kezdett el foglalkozni a témával, Báthory Csongor az Energia-és Minőségügyi Intézet doktorandusz-hallgatója.

 • Csaba Tibor (Tibes) interjú

  Csaba Tibor (Tibes) interjú • 34 napja

  Csaba Tibor (Tibes) népszerű dalszerző-rapper fiatalkorában megtapasztalta milyen a gyorsan jött hírnév, ami idővel a boldogság helyett a földre küldte, élete legmélyebb korszakát eredményezve. Egy beszélgetés azonban mindent megváltoztatott az életében. Hogy mi is hangzott el ott? erről és más érdekességekről olvashattok az alábbi vele készült interjúból.

 • Kortárs Hangon 2020

  Kortárs Hangon 2020 • 44 napja

  Az Eszterházy Károly Egyetem 16. éve szervezi – a Miskolci Egyetemmel közösen – a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi pályázatot. A magyar felsőoktatásban teljesen egyedülálló hallgatói tehetséggondozás elsődleges célkitűzése; a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló fiataloknak egyik fontos anyanyelvápoló fórumaként tudjon lehetőséget biztosítani tehetséges egyetemistáknak.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30