Technológiai megújulás az egyetemen

írta Boldizsár Csongor , 2017. április 23–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

KÖZÉRDEKŰ

Egy közel 4,8 milliárdos projekt keretében korszerű anyagok, modern anyagtechnológiák, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszerek kifejlesztését kezdi meg a Miskolci Egyetem, a BorsodChem, a Bosch, valamint az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.(ÉMI) a Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ (FIEK) közös kutatói hálózatán keresztül.

Technológiai megújulás az egyetemen

A rendezvényt Prof. Dr. Lukács János projektvezető nyitotta meg, röviden összefoglalta, hogy a pályázat alapvetően három fókuszterületre fog koncentrálni a négyéves megvalósítási, valamint az ötéves továbbfutási időszakban: korszerű anyagok és vizsgálataik, modern anyagtechnológiák, illetve intelligens irányítás és automatizálás.

Prof. Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke köszöntőbeszédében elmondta, céljaik között szerepel, hogy ne csak Európában tegyék versenyképessé Magyarországot, hanem az egész világon. Ehhez az szükséges, hogy azok az intézmények és vállalatok jussanak a fejlesztésre irányuló forrásokhoz, amelyek Magyarországon a legjobbak között szerepelnek. Megemlítette, hogy egy megfelelő versenypályázati rendszer kidolgozása elengedhetetlen, hiszen a kutatás-fejlesztés területén a piac visszajelzési ideje túl hosszú. Rávilágított, hogy a kutatás-fejlesztésre és innovációra irányuló támogatásokat célszerűbb lenne befektetésnek nevezni, hiszen kiemelkedő tudományos eredményt vagy vállalatok számára hasznos szolgáltatást és terméket fog produkálni.

Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, hogy az egyetem jövőképében kiemelt helyen szerepel a FIEK, hiszen gazdasági vállalkozásokkal való együttműködést szorgalmaz. A cégek felvetik igényeiket, amelyek megoldásához az egyetem kutatási, elméleti és gyakorlati hátterével járul hozzá. Dr. Deák Csaba, az egyetem kancellára pedig hozzátette, hogy nemcsak az elnyert 4,8 milliárd forint, hanem a résztvevő cégek által hozzátett további 1 milliárd forint segíthet abban, hogy legyőzzük a középszerűség kényelmét, és további nemzetközi eredményeket tudjuk felmutatni. Végezetül megemlítette, hogy a régió és Miskolc város egyetlen kitörési pontja, hogy a Miskolci Egyetem olyan tudásterületeket képes felmutatni, amelyek iparágakat, cégeket és munkaerőt vonzanak ide, valamint végzett egyetemistákat tartanak itt.

Ezt követően Prof. Dr. Lukács János a projekt részleteit ismertette, valamint bemutatta az átalakításra kerülő Műhelycsarnok látványterveit. Kiemelte, hogy a BorsodChem és az ÉMI betelepülne az Egyetemvárosba, előbbi például egy kísérleti gyártóüzemet kíván itt létrehozni (a Bosch esetében a betelepülés már korábban megtörtént - Robert Bosch Mechatronikai Tanszék). Hozzátette, hogy a pályázat megvalósítása során az eszközpark bővítésen túl legalább 26 új K+F+I munkahely fog létrejönni, valamint 30 új eljárást, prototípust vagy piacorientált terméket szükséges kidolgozniuk.

KÖZÉRDEKŰ: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 177 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 446 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Magánegyetemként működik tovább a Miskolci Egyetem

    Magánegyetemként működik tovább a Miskolci Egyetem • 1390 napja

    Költségvetési szerv helyett magánegyetemként látja el közfeladatait a Miskolci Egyetem 2020. augusztus 1-től, ami rugalmasabb működést és a versenyképesség növelését teszi lehetővé.

  • A Miskolci Toborzó Iroda május 21-én szünetel

    A Miskolci Toborzó Iroda május 21-én szünetel • 1409 napja

    A Miskolci Toborzó Iroda tájékoztatja a lakosságot, hogy május 21-én, csütörtökön szünetel az ügyfélfogadás. Péntektől a szokásos nyitvatartási időben (H-CS: 8:00-15:30, P:8:00-12:00) várjuk a honvédelem iránt érdeklődőket a Miskolci Toborzó Irodában (Miskolc, Hatvanötösök útja 2.)

  • Sajtómeghívó - Védőmaszkok átadása a Viola Időskorúak Otthonában

    Sajtómeghívó - Védőmaszkok átadása a Viola Időskorúak Otthonában • 1415 napja

    A Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara a jelenlegi veszélyhelyzetben a társadalmi felelősségvállalás jegyében - az önkéntes hallgatói segítő munkán túl – közvetítő szerepet is vállal a civil szervezetek között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30