Tárt karokkal várja az ipar az anyagmérnök duális hallgatókat

írta Sajtóközlemény, 2017. április 27–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

KÖZÉRDEKŰ

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara a duális képzést népszerűsítő, valamint a partnervállalatokat bemutató Anyagmérnök Duális Workshopot rendezett az anyagmérnök képzés iránt érdeklődők számára április 24-én a Miskolci Egyetemen.

Tárt karokkal várja az ipar az anyagmérnök duális hallgatókat

Anyagmérnök Duális Workshop – 2017. április 24.
Friss diploma – sokéves szakmai tapasztalattal

A Miskolci Egyetem  Műszaki Anyagtudományi Kara a duális  képzést népszerűsítő,  valamint a partnervállalatokat bemutató Anyagmérnök Duális Workshopot rendezett az anyagmérnök képzés iránt érdeklődők számára 2017. április 24-én a Miskolci Egyetemen. A rendezvényen közel 100 fő vett részt: nagy számban érkeztek a képzés iránt érdeklődők, 17 partnervállalat jelent meg kiállítóként, valamint a duális képzésben már résztvevő 1. és 2. évfolyamos hallgatók is meglátogatták a leendő diáktársakat. A rendezvényen a vendégek nem csak az ipar duális képzőhelyeivel és az egyetemi oktatókkal ismerkedhettek meg, de a szakterületekhez kötődő, interaktív bemutatókon is részt vehettek.

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara az elsők között és az egyik legnagyobb partnervállalati létszámmal indította el duális képzését a 2015/16. tanévben, járműipari öntészeti specializációjú anyagmérnök alapképzésben. Az első szemeszterben 13 hallgató kezdte meg tanulmányait a karon, valamint egy általuk választott, gyakorlati képzést nyújtó duális partnervállalatnál. A következő évben sikerült megduplázni a felvett duális hallgatók számát, köszönhetően annak, hogy újabb szakterületek vállalatai csatlakoztak a képzéshez. Jelenleg 35 diák várja, hogy május elején megkezdhesse a következő vállalati szakaszát, és tegyen szert újabb szakmai tapasztalatokra.

2017. szeptemberétől az anyagmérnök alapképzés minden specializációján, valamint anyagmérnök MSc képzésben is lehet duális partnervállalatot találni, a legtöbb esetben országos lefedettséggel. Az anyagmérnök képzés minőségére, a karon megszerezhető oklevél ipari elfogadottságára jellemző szám, hogy karunk összesen 50 céggel áll duális szerződéses kapcsolatban, amely egyetlen alapszakra vonatkoztatva országosan is kiemelkedően magas szám. Az ország számos pontjából (Sátoraljaújhely, Miskolc, Kazincbarcika, Győr, Budapest, Szeged, Békéscsaba, …) keresték meg cégvezetők a Műszaki Anyagtudományi Kart, és fogadnak duális képzésben hallgatókat azzal a céllal, hogy a saját szakember utánpótlásukat a karral együtt biztosítsák.

A duális képzés részeként a szorgalmi időszakot az egyetemen töltik a hallgatók (szeptember-november, illetve február-április), majd a vizsgaidőszakban (december-január, május-június) valós ipari környezetben, valós problémákat megoldva a legjobb gyakorlati szakemberektől tanulják a szakmát. A végzéskor a duális képzésben részt vett mérnökök meg fognak felelni a fejvadászok ma még irreálisnak tűnő elvárásainak: egyszerre fognak friss diplomával és sokéves szakmai tapasztalattal rendelkezni. Ha figyelembe vesszük, hogy a hallgatók a képzés során a partnervállalattól fizetést, az egyetemtől – tanulmányi eredménytől függően - tanulmányi ösztöndíjat kapnak, akkor kijelenthető, hogy a duális képzést választva minden szempontból nyerő helyzetbe kerülhet az új képzési formulát választó jelentkező. A kar anyagmérnök alapképzését a továbbtanulási lapjukon bejelölő diákok 2017. május 31-ig jelentkezhetnek duális képzésre a partnervállalatokhoz (a kar honlapján vagy e-mailben).

A Műszaki Anyagtudományi Kar képzéseinek népszerűségét jól mutatja, hogy évről évre folyamatosan nő a karunkra jelentkezők száma, egyre többen látják, hogy a duális képzésnek, kiemelkedően magas tudományos minősítettségi aránnyal rendelkező oktatói közösségünknek és karunk családias hangulatának is köszönhetően minőségi oktatásban vehetnek részt, majd a megszerzett diplomával azonnal el is tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Képzésünk népszerűsége az ezévi jelentkezési adatokból is leszűrhető, hiszen míg országos szinten jelentősen csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma, számos egyetem 10-15-20 százalékos jelentkezőszám-csökkenéssel küzd, addig karunkat a tavalyi – a korábbi évekhez képest szintén magas – számhoz képest 7 százalékkal többen jelölték meg 1. helyen a továbbtanulási jelentkezési lapjukon.

A Műszaki Anyagtudományi Kar az Anyagmérnök Duális Workshopot követően április 27-én (csütörtökön) ismét kinyitja a kapuit, ekkor a Nők a Tudományban Egyesület által életre hívott Lányok Napja programsorozat részeként – immár ötödik alkalommal – középiskolás lányok számára szerveznek a mérnöki pályát népszerűsítő előadásokat, kísérleti bemutatókat.

KÖZÉRDEKŰ: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 167 cikkből

 • Így segíthetsz Te is az ausztráliai erdőtüzeknél!

  Így segíthetsz Te is az ausztráliai erdőtüzeknél! • 6 napja

  Már szeptember óta tartanak Ausztrália területein az erdőtüzek, amelyek eddig 20 emberéletet és több mint 1500 otthont követelt. Ezenkívül még 28 embert nyilvánítottak eltűntnek és több mint 480 millió állat pusztult el az elmúlt pár hónapban. Ausztrália most a közösségi média segítségét kéri.

 • Tisztább levegőt mindenkinek!

  Tisztább levegőt mindenkinek! • 32 napja

  Miskolc levegőtisztasága szempontjából évek óta jelentős probléma a szálló por koncentráció növekedése és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények által kialakuló szmogos periódusok előfordulása. Erre reflektálva kezdett el foglalkozni a témával, Báthory Csongor az Energia-és Minőségügyi Intézet doktorandusz-hallgatója.

 • Csaba Tibor (Tibes) interjú

  Csaba Tibor (Tibes) interjú • 38 napja

  Csaba Tibor (Tibes) népszerű dalszerző-rapper fiatalkorában megtapasztalta milyen a gyorsan jött hírnév, ami idővel a boldogság helyett a földre küldte, élete legmélyebb korszakát eredményezve. Egy beszélgetés azonban mindent megváltoztatott az életében. Hogy mi is hangzott el ott? erről és más érdekességekről olvashattok az alábbi vele készült interjúból.

 • Kortárs Hangon 2020

  Kortárs Hangon 2020 • 47 napja

  Az Eszterházy Károly Egyetem 16. éve szervezi – a Miskolci Egyetemmel közösen – a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi pályázatot. A magyar felsőoktatásban teljesen egyedülálló hallgatói tehetséggondozás elsődleges célkitűzése; a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló fiataloknak egyik fontos anyanyelvápoló fórumaként tudjon lehetőséget biztosítani tehetséges egyetemistáknak.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30