Tárt karokkal várja az ipar az anyagmérnök duális hallgatókat

írta Sajtóközlemény, 2017. április 27–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

KÖZÉRDEKŰ

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara a duális képzést népszerűsítő, valamint a partnervállalatokat bemutató Anyagmérnök Duális Workshopot rendezett az anyagmérnök képzés iránt érdeklődők számára április 24-én a Miskolci Egyetemen.

Tárt karokkal várja az ipar az anyagmérnök duális hallgatókat

Anyagmérnök Duális Workshop – 2017. április 24.
Friss diploma – sokéves szakmai tapasztalattal

A Miskolci Egyetem  Műszaki Anyagtudományi Kara a duális  képzést népszerűsítő,  valamint a partnervállalatokat bemutató Anyagmérnök Duális Workshopot rendezett az anyagmérnök képzés iránt érdeklődők számára 2017. április 24-én a Miskolci Egyetemen. A rendezvényen közel 100 fő vett részt: nagy számban érkeztek a képzés iránt érdeklődők, 17 partnervállalat jelent meg kiállítóként, valamint a duális képzésben már résztvevő 1. és 2. évfolyamos hallgatók is meglátogatták a leendő diáktársakat. A rendezvényen a vendégek nem csak az ipar duális képzőhelyeivel és az egyetemi oktatókkal ismerkedhettek meg, de a szakterületekhez kötődő, interaktív bemutatókon is részt vehettek.

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara az elsők között és az egyik legnagyobb partnervállalati létszámmal indította el duális képzését a 2015/16. tanévben, járműipari öntészeti specializációjú anyagmérnök alapképzésben. Az első szemeszterben 13 hallgató kezdte meg tanulmányait a karon, valamint egy általuk választott, gyakorlati képzést nyújtó duális partnervállalatnál. A következő évben sikerült megduplázni a felvett duális hallgatók számát, köszönhetően annak, hogy újabb szakterületek vállalatai csatlakoztak a képzéshez. Jelenleg 35 diák várja, hogy május elején megkezdhesse a következő vállalati szakaszát, és tegyen szert újabb szakmai tapasztalatokra.

2017. szeptemberétől az anyagmérnök alapképzés minden specializációján, valamint anyagmérnök MSc képzésben is lehet duális partnervállalatot találni, a legtöbb esetben országos lefedettséggel. Az anyagmérnök képzés minőségére, a karon megszerezhető oklevél ipari elfogadottságára jellemző szám, hogy karunk összesen 50 céggel áll duális szerződéses kapcsolatban, amely egyetlen alapszakra vonatkoztatva országosan is kiemelkedően magas szám. Az ország számos pontjából (Sátoraljaújhely, Miskolc, Kazincbarcika, Győr, Budapest, Szeged, Békéscsaba, …) keresték meg cégvezetők a Műszaki Anyagtudományi Kart, és fogadnak duális képzésben hallgatókat azzal a céllal, hogy a saját szakember utánpótlásukat a karral együtt biztosítsák.

A duális képzés részeként a szorgalmi időszakot az egyetemen töltik a hallgatók (szeptember-november, illetve február-április), majd a vizsgaidőszakban (december-január, május-június) valós ipari környezetben, valós problémákat megoldva a legjobb gyakorlati szakemberektől tanulják a szakmát. A végzéskor a duális képzésben részt vett mérnökök meg fognak felelni a fejvadászok ma még irreálisnak tűnő elvárásainak: egyszerre fognak friss diplomával és sokéves szakmai tapasztalattal rendelkezni. Ha figyelembe vesszük, hogy a hallgatók a képzés során a partnervállalattól fizetést, az egyetemtől – tanulmányi eredménytől függően - tanulmányi ösztöndíjat kapnak, akkor kijelenthető, hogy a duális képzést választva minden szempontból nyerő helyzetbe kerülhet az új képzési formulát választó jelentkező. A kar anyagmérnök alapképzését a továbbtanulási lapjukon bejelölő diákok 2017. május 31-ig jelentkezhetnek duális képzésre a partnervállalatokhoz (a kar honlapján vagy e-mailben).

A Műszaki Anyagtudományi Kar képzéseinek népszerűségét jól mutatja, hogy évről évre folyamatosan nő a karunkra jelentkezők száma, egyre többen látják, hogy a duális képzésnek, kiemelkedően magas tudományos minősítettségi aránnyal rendelkező oktatói közösségünknek és karunk családias hangulatának is köszönhetően minőségi oktatásban vehetnek részt, majd a megszerzett diplomával azonnal el is tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Képzésünk népszerűsége az ezévi jelentkezési adatokból is leszűrhető, hiszen míg országos szinten jelentősen csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma, számos egyetem 10-15-20 százalékos jelentkezőszám-csökkenéssel küzd, addig karunkat a tavalyi – a korábbi évekhez képest szintén magas – számhoz képest 7 százalékkal többen jelölték meg 1. helyen a továbbtanulási jelentkezési lapjukon.

A Műszaki Anyagtudományi Kar az Anyagmérnök Duális Workshopot követően április 27-én (csütörtökön) ismét kinyitja a kapuit, ekkor a Nők a Tudományban Egyesület által életre hívott Lányok Napja programsorozat részeként – immár ötödik alkalommal – középiskolás lányok számára szerveznek a mérnöki pályát népszerűsítő előadásokat, kísérleti bemutatókat.

KÖZÉRDEKŰ: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 162 cikkből

 • Sajtómeghívó „3D LAB” ünnepélyes átadására

  Sajtómeghívó „3D LAB” ünnepélyes átadására • 20 napja

  2019. augusztus 29-én csütörtökön 10 órakor kerül sor a 3D Laboratórium átadására a Miskolci Egyetemen, amely új dimenziót jelent az anyagvizsgálatban, szolgáltatásban és kutatásban egyaránt. Az alkalomhoz kapcsolódó ünnepélyes szalagátvágásra tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.

 • AMPER 2019 Felvételi Juniális

  AMPER 2019 Felvételi Juniális • 117 napja

  Tisztelettel meghívjuk Önt a 2019. június 14-én tartandó AMPER Felvételi Juniálisra, amelyet az egyetem Díszaulájában és Díszudvarában rendezünk.

 • Ösztöndíj lehetőség | Stipendium mentor • 122 napja

  A HÖOK Stipendium Hungaricum Mentorhálózata és a Miskolci Egyetem SHSN felvételt hirdet a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogrammal Magyarországra érkező hallgatók integrációs, kortárs segítői feladatellátására a 2019/2020-es tanévre vonatkozóan.

 • Világélelmezési nap a Miskolci Egyetemen

  Világélelmezési nap a Miskolci Egyetemen • 353 napja

  A Világélelmezési napot minden évben október 16-án több mint 150 országban megtartják. Ehhez a fontos és nemes eseményhez csatlakozik október 16-án és 17-én (9.00-14.00h között) a Miskolci Egyetem is.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30