A Magyar Nemzeti Bank is támogatja a miskolci gazdászképzést

írta Boldizsár Csongor , 2017. június 1–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

KÖZÉRDEKŰ

Az MNB képviselői a 2017. május 26-án megrendezett Ökumenikus Pünkösdi Nyílt Napon is részt vettek, az egyetemünkre látogató Dr. Dubéczi Zoltán, oktatási igazgatóval, Virág Barnabás, ügyvezető igazgatóval és Dr. Musinszki Zoltánnal, a GTK Gazdasági és fejlesztési dékánhelyettesével beszélgettünk.

A Magyar Nemzeti Bank is támogatja a miskolci gazdászképzést

2016 szeptemberében a Magyar Nemzeti Bank együttműködési megállapodást és támogatási szerződést írt alá a Miskolci Egyetemmel, ezzel bővítve az egyetem támogatóinak körét. Az MNB képviselői a 2017. május 26-án megrendezett Pünkösdi Nyílt Napon is részt vettek, az egyetemünkre látogató Dr. Dubéczi Zoltán, oktatási igazgatóval, Virág Barnabás, ügyvezető igazgatóval és Dr. Musinszki Zoltánnal, a GTK Gazdasági és fejlesztési dékánhelyettesével beszélgettünk. 

Kérem mutassák be magukat a Miskolci Egyetem polgárainak!

Dr. Dubéczi Zoltán:

A Magyar Nemzeti Bank oktatási igazgatójaként dolgozom jelenleg, és olyan oktatási programok kifejlesztését és végrehajtását végzem, amelyeknek közgazdaságtudományi területen eminens részese a Miskolci Egyetem is. Én nem csak a középiskolát végeztem itt Miskolcon, hanem a Miskolci Egyetem hallgatója is voltam 1990-95 között, itt szereztem jogi diplomát, de utána egy pár évvel elköltöztem Budapestre. Mindig nagyon szívesen jövünk Miskolcra, én különösen a szívügyemnek tekintem, hogy a Miskolci Egyetem hallgatóinak valamilyen segítséget tudjunk nyújtani a tanulmányaik és egyáltalán az életútjuk során.

Virág Barnabás:

A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója vagyok. A régió szülöttje vagyok, középiskolába idejártam Miskolcra és mellette az egyetemet is sokat látogattam, mert aktívan sportoltam. Számomra nagy öröm, hogy most itt lehetek és fiatal tehetséges középiskolásokkal és egyetemistákkal beszélhetek. Azt gondolom, hogy ennek az egyetemnek egy központi szerepe van abban, hogy a közeljövőben ez a régió tartósan felzárkózó pályára tudjon állni, reményeim szerint az MNB képviseletében mi is sokat tudunk majd ebben segíteni. 

Hogyan képzelhető el ez a felzárkózó pálya? Mit nyújt a Magyar Nemzeti Bank a Miskolci Egyetemnek?

Dr. Dubéczi Zoltán:

Ezt a felzárkózó pályát már el is indítottuk, a Magyar Nemzeti Bank és a Miskolci Egyetem tavaly szeptemberében aláírt egy együttműködési megállapodást, és meghatároztuk azokat a célterületeket, amelyeket közösen fejlesztünk, azokat a programokat, amiket közösen hajtunk végre. A Miskolci Egyetem gazdaságtudományi képzését fejlesztjük közösen, nagyon fontos eszközeink például az ösztöndíjak, melyeket banki forrásokból adunk a hallgatóknak, ebben a tanévben például több mint 50 ösztöndíjat adunk át a Gazdaságtudományi Kar hallgatóinak. Természetesen mobilitási programokat is finanszírozunk, új tananyagok kifejlesztését is támogatjuk, de a személyes kapcsolatot is fontosnak tartjuk, ezért is vagyunk most itt, hogy személyesen találkozzunk a hallgatókkal. A Hantos Elemér Szakkollégium hallgatói pedig szakmai látogatást tesznek júniusban a Magyar Nemzeti Bankban és két leányvállalatánál, a Budapesti Értéktőzsdén és a Magyar Pénzverőnél is.

Virág Barnabás:

Pontosításként annyit tennék hozzá, hogy mi úgy véljük, hogy a Miskolci Egyetem jelenleg is a hazai felsőoktatás élvonalába tartozik, de azt gondoljuk, hogy a Magyar Nemzeti Bankban rejlő tudást és erőforrást olyan módon tudjuk biztosítani az egyetem számára, hogy még inkább előre tudjon lépni. Mi azt gondoljuk, hogy a tehetségek az ország bármely pontján ugyanolyan valószínűséggel fordulnak elő, ugyanez igaz a kelet-magyarországi, illetve a borsodi régióra is. Magyarországnak, a jövője szempontjából, minden tehetségre szüksége van és ezekkel a programokkal a Magyar Nemzeti Bank segíteni tudja azt, hogy egyetlen tehetségről se mondjunk le. Bátorítanék mindenkit, hogy aki egy-egy előadáson, fórumon vagy konferencián találkozik jegybankos kollégákkal, bátran keresse fel őket, tegye fel a kérdéseit és próbálja velünk felvenni a kapcsolatot. A nyitottság megvan a Magyar Nemzeti Bank részéről, hogy a megkeresésre minél gyorsabban reagáljunk.

Ezekért a programokért, illetve az ösztöndíjakért cserébe mit kell nyújtaniuk a hallgatóknak?

Dr. Dubéczi Zoltán:

Kiváló tanulmányi eredményeket és közösségi munkát várunk. A pályázati felhívások tartalmát és a kritériumokat közösen határozzuk meg a Miskolci Egyetemmel és a Gazdaságtudományi Kar vezetésével. Mi mindenképpen arra törekszünk, hogy ösztönözzük a hallgatókat, hogy minél jobb tanulmányi eredményt érjenek el és minél jobban kihasználják a bennük rejlő tehetséget.

Virág Barnabás:

A legfőbb célunk, hogy minél több fiatal tehetséget és minél több fiatal kollégát vonjuk be ebbe a közös közgazdaságtani gondolkodásba, amelynek az a tétje, hogy Magyarországból hosszútávon egy sikeres ország legyen. Ehhez a Magyar Nemzeti Bankban az anyagi forrásokon kívül megvannak például azok az adatbázisok, amiket egy-egy közös kutatómunka során meg tudunk osztani a hallgatókkal, megvan az a szakmai tapasztalat, amit egy-egy mentorálási kapcsolaton keresztül szintén meg tudunk osztani a hallgatókkal.   

Hogyan fogadta a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara a Magyar Nemzeti Bankkal megvalósuló együttműködés lehetőségét?

Dr. Musinszki Zoltán:

Az a szerencsés helyzet alakult ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdaságtudományi Kar nagyon hamar egymásra talált. Az MNB-nek is az a szándéka, hogy ezt a fajta pénzügyi tudást át tudja adni és szakember-utánpótlást tudjon biztosítani, nekünk pedig célunk, hogy az érdeklődő hallgatók ne csak az egyetem falain belül szerezzenek ismereteket, hanem a szakma gyakorlati részét is megismerhessék. Azok a területek, amelyek nem az ipari világba tartoznak, kevésbé kerültek eddig az egyetem falai közé, éppen ezért számít kuriózumnak, hogy egy ilyen szervezettel tud a Gazdaságtudományi Kar együttműködni. Ez nem mindennapi tudást jelent, kevés ember ért hozzá, ritkaság értéke van. Ezzel a kiemelten fontos, ám a „hétköznapi” közgazdász számára nehezen hozzáférhető területtel végre a hallgatóink is elég széles körben meg tudnak ismerkedni. Illetve ne feledkezzünk meg a doktori képzésünkről sem. Ugyanis az MNB kollégái nagyon komoly makróökonómiai, gazdaságpolitikai és pénzügyi tudást adnak át a már meglévő doktorandusz hallgatóinknak is.

 

Fotó: Kiss Viktor 

KÖZÉRDEKŰ: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 176 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30