Ösztöndíj

írta Konyári György, 2017. október 26–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

KÖZÉRDEKŰ

Minden szerdán délben egyenruhás emberek gyülekeznek a III. előadó környékén. Utána jártunk mi is történik ekkor egyetemünkön. A katonai egyenruha már messziről felismerhető, így sejtettük hová kell fordulnunk, hogy felvilágostást kapjunk.

Ösztöndíj

Kiderült, hogy a Magyar Honvédség katonái a Honvédelmi Ismeretek című szabadon választható tárgy keretében érkeznek rendszeres időközönként egyetemünkre, így mi is ellátogattunk két előadásukra, ahol Dr. Ruszin Romulusz PhD dandártábornok Úr tartott teltházas előadásokat. Az első előadást megelőzően prof. dr. Torma András egyetemünk rektora köszöntötte a megjelenteket és kiemelte mennyire örül neki, hogy az egyik legnagyobb egyetemi előadót sikerült zsúfolásig megtölteni és gratulált a megjelent hallgatóknak, hiszen jó döntést hoztak, amikor részt vesznek  a honvédelmi tanórákon.

A dandártábornok úr az első alkalommal MH 5. Bocskai István Lövészdandár missziós szerepvállalását ismertette Irakban és Afganisztánban. Igazán érdekfeszítő előadásoknak lehettünk szem és fültanui, amely számtalan interaktív elemmel, videóval és közvetlen élménybeszámolóval volt színesítve. Halhattunk a magyar katonák újjáépítő tevékenységéről ezekben a válságövezetekben, arról hogy milyen kihívásokkal találták magukat szemközt nap-nap után, hogyan hatástalanítottak pokolgépeket, vagy éppen mi a teendő támadás esetén.

Egy héttel később a második előadás kicsit elméletibbre sikerült, de nem kevésbé fontos témát járt körbe. A katonai vezetéselmélet legfontosabb jellemzőiről hallhattunk. Itt megismerkedhettünk egy vezérkari tiszt mindennapjaival és hogy milyen tárgykörökben kell nap nap után döntést hoznia, adott esetben több ezer kilométerre a hazájától.

Az előadások végeztével Szombati Emese alezredes asszony adott számot a fiatalok lehetőségeiről a Magyar Honvédség keretein belül. Kiemelten az Önkéntes Területvédelmi és Műveleti Tartalékos rendszerről, valamint a Honvédelmi Ösztöndíjrendszerről. Ezek olyan remek lehetőségek, melyek bármilyen szakos egyetemi tanuló számára plusz jövedelmet és számtalan lehetőséget jelenthet. Ezekről további információ a www.iranyasereg.hu weboldalon találhattok valamint a facebook közösségi oldalon a honvédelmi ismeretek 2017/2018 zárt csoportba történő jelentkezéssel kaphattok. Keressétek a Toborzó Irodát is, amennyiben kérdésetek van: 06-46-327-245 telefonszámon.

A Honvédelmi Ismeretek óra látogatását minden a téma iránt érdeklődőnek szívből ajánljuk és ami fontos nem csak az uraknak, hiszen ahogy alezredes asszony példájából is láthatjuk rengeteg hölgy is szolgál eredményesen a honvédség kötelékén belül. 

KÖZÉRDEKŰ: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 166 cikkből

 • Tisztább levegőt mindenkinek!

  Tisztább levegőt mindenkinek! • 23 napja

  Miskolc levegőtisztasága szempontjából évek óta jelentős probléma a szálló por koncentráció növekedése és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények által kialakuló szmogos periódusok előfordulása. Erre reflektálva kezdett el foglalkozni a témával, Báthory Csongor az Energia-és Minőségügyi Intézet doktorandusz-hallgatója.

 • Csaba Tibor (Tibes) interjú

  Csaba Tibor (Tibes) interjú • 29 napja

  Csaba Tibor (Tibes) népszerű dalszerző-rapper fiatalkorában megtapasztalta milyen a gyorsan jött hírnév, ami idővel a boldogság helyett a földre küldte, élete legmélyebb korszakát eredményezve. Egy beszélgetés azonban mindent megváltoztatott az életében. Hogy mi is hangzott el ott? erről és más érdekességekről olvashattok az alábbi vele készült interjúból.

 • Kortárs Hangon 2020

  Kortárs Hangon 2020 • 38 napja

  Az Eszterházy Károly Egyetem 16. éve szervezi – a Miskolci Egyetemmel közösen – a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi pályázatot. A magyar felsőoktatásban teljesen egyedülálló hallgatói tehetséggondozás elsődleges célkitűzése; a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló fiataloknak egyik fontos anyanyelvápoló fórumaként tudjon lehetőséget biztosítani tehetséges egyetemistáknak.

 • Élelmezési Világnap - 2019. október 16-18.

  Élelmezési Világnap - 2019. október 16-18. • 109 napja

  Élelmezési Világnap (World Food Day): egy nap, melyet világszerte ünnepelnek. Egy esemény, amire világszerte odafigyelnek - részben magyar emberek 40 évvel ezelőtti kezdeményezésének köszönhetően! Őrizzük meg ezt a szellemiséget, és az Élelmezési Világnap alkalmából rendezzünk egy eredményes gyűjtést a Miskolci Egyetemen október 16-17-18-án!

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30