Tisztább levegőt mindenkinek!

írta Kecsmár Gergő, 2019. december 27–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

KÖZÉRDEKŰ

Miskolc levegőtisztasága szempontjából évek óta jelentős probléma a szálló por koncentráció növekedése és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények által kialakuló szmogos periódusok előfordulása. Erre reflektálva kezdett el foglalkozni a témával, Báthory Csongor az Energia-és Minőségügyi Intézet doktorandusz-hallgatója. Az alábbiakban a vele készült interjú olvasható.

Tisztább levegőt mindenkinek!

Honnan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozzál?

Miskolc levegőtisztasága szempontjából évek óta jelentős probléma a szálló por koncentráció növekedése és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények által kialakuló szmogos periódusok előfordulása, mellyel már MSc-s szakdolgozatomban is foglalkoztam. A diploma megszerzése után az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségnél levegőtisztaság-védelmi szakértőként, majd az iparban elhelyezkedve ilyen jellegű méréseket végezve is tovább mélyült a légszennyezőkkel, azon belül is szálló porral való kapcsolatom.  A mérések során megbízható azonban igen drága és nehezen mozgatható ill. üzemeltethető eszközöket használtam. Felmerült bennem az igény alternatíva keresésére, mely találkozott Prof. Dr. Palotás Árpád Bence elképzeléseivel. Egy kis költségvetésű szálló por koncentráció mérőhálózat fejlesztését és kialakítását tűztük ki célul. Az EU által kiírt Life IP projektre pályáztunk a hálózat Miskolcon és Kaposváron való megvalósításához, melyet a Miskolci Egyetem 18 további partnerrel együtt nyert el. A projekt célja a levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével, melyhez mi a két város hosszútávú monitorozásával és szemléletformálás segítésével szeretnénk hozzájárulni.

A kínai piacon megjelent ún. low-cost szenzorokra építve Miskolc és környékén 60, Kaposváron pedig 20 helyszínre fogunk mérőeszközt telepíteni. A tápellátást és adattovábbítást a Miskolc Holding Kft. által üzemeltetett kamera rendszer végpontjain valósítjuk meg. A telepítési terv 2019 december végére fog elkészülni, melyben figyelembe fogjuk venni a kamerarendszer végpontjait, a megfelelő területi lefedettséget, a lakossági, ipari, közlekedési és háttér típusú légszennyező források reprezentálását, a domborzati viszonyokat, majd átadjuk véleményezésre a civil szervezeteknek. A szálló por vertikális eloszlását drón segítségével vizsgálnánk.

 

Milyen elv szerint történik a porkoncentráció detektálása?

Ezek a néhány centiméter nagyságú, ventilátorral ellátott szenzorok a beszívott levegőben lévő szemcséket lézer fénnyel megvilágítják, majd a szemcséről visszaverődő fénysugarak intenzitását detektálják. Ily módon a 0,3µm és 10µm közötti átmérőjű szemcsék darabszámát képesek megállapítani egy ismert térfogatban, ill ebből a szállópor koncentrációjára következtetnek néhány másodperces válaszidőn belül. Elterjedt a hasonló, de kifinomultabb, nagyobb felbontású és kalibrált részecskeszámláló, mely már megfelel az akkreditációs követelményeknek, ennek ára azonban akár 100-szorosa az általunk használt szenzorénak, nem is beszélve a beszerelési, üzemeltetési költségeiről. Ezzel együtt az általunk kalibrált szenzorhálózat nem fog tudni hitelesített adatokkal szolgálni, azonban tájékoztatásra és trendek kimutatására alkalmas lesz.

Hol tart most a projekt?

A MAK Energia- és Minőségügyi Intézet, valamint a GÉIK Automatizálási és Infokommunikációs Intézet segítségével elkészültek a szálló por koncentráció mellett a hőmérsékletet, páratartalmat és nyomást mérő eszköz prototípusai, melyeket jelenleg a GÉIK Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Intézeti Tanszék klímakamrájában, valamint az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) hivatalos mérőállomásán kihelyezve tesztelünk. A városszerte kihelyezett eszközök adatait egy központi adatbázisba kívánjuk gyűjteni, mely segítségével online felületen nagy felbontású légszennyezettségi térképek készülnek majd. Ennek módszertanának kidolgozásában számítunk az MFK Földrajz-Geoinformatika Intézet segítségére.

A projekt előnye, hogy a 2 éves fejlesztési fázist követően 6 éves üzemeltetési időszakot ír elő a mérőhálózatra, így a városokban foganasított légszennyezettség csökkentő intézkedések hatását közvetlenül tudjuk monitorozni a szálló por tekintetében.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

Kecsmár Gergő
Közreműködött: Báthory Csongor

KÖZÉRDEKŰ: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 177 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 473 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Magánegyetemként működik tovább a Miskolci Egyetem

    Magánegyetemként működik tovább a Miskolci Egyetem • 1417 napja

    Költségvetési szerv helyett magánegyetemként látja el közfeladatait a Miskolci Egyetem 2020. augusztus 1-től, ami rugalmasabb működést és a versenyképesség növelését teszi lehetővé.

  • A Miskolci Toborzó Iroda május 21-én szünetel

    A Miskolci Toborzó Iroda május 21-én szünetel • 1435 napja

    A Miskolci Toborzó Iroda tájékoztatja a lakosságot, hogy május 21-én, csütörtökön szünetel az ügyfélfogadás. Péntektől a szokásos nyitvatartási időben (H-CS: 8:00-15:30, P:8:00-12:00) várjuk a honvédelem iránt érdeklődőket a Miskolci Toborzó Irodában (Miskolc, Hatvanötösök útja 2.)

  • Sajtómeghívó - Védőmaszkok átadása a Viola Időskorúak Otthonában

    Sajtómeghívó - Védőmaszkok átadása a Viola Időskorúak Otthonában • 1442 napja

    A Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara a jelenlegi veszélyhelyzetben a társadalmi felelősségvállalás jegyében - az önkéntes hallgatói segítő munkán túl – közvetítő szerepet is vállal a civil szervezetek között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30