Napelemes rendszer telepítése az Egyetem területén

írta Sajtóközlemény, 2015. augusztus 29–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

KÖZÉRDEKŰ

Megújuló energetikai beruházás munkálati folynak a Miskolci Egyetemen, melynek elsődleges célja a környezetünket kevésbe terhelő, megújuló energia alapú energiatermelés elterjesztése, a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos energia szerepének növelése, és ezen keresztül a széndioxid-kibocsátás csökkentése.

Napelemes rendszer telepítése az Egyetem területén

Kiemelt célkitűzés a környezeti szempontok érvényesítése a gazdasági fejlődésben. Ennek egyik feltétele a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználása, a társadalom es a környezet harmonikus viszonyának kialakítása. 

A projekt során alkalmazásra került fotovoltaikus villamos energiatermelés primer megújuló energiaforrás (napsugárzás, napenergia) felhasználásával történik. A beruházás eredményeként a Miskolci Egyetem területén megépülő kiserőmű által termelt villamos energia közvetlenül a telepítés helyszínén hasznosul. A megvalósítani kívánt rendszer 225 kW villamos teljesítményű és a megtermelt energia (figyelembe véve az energia felhasználást) teljes mértékben felhasználásra kerül. A közcélú hálózat felé kitermelés nem történik. Az A/1, A/2, A/3-as épület tetőszerkezetére telepítésre kerülő kiserőmű 900 db polikristályos napelem tábla (PV-modul) megvalósításával állítja elő a kívánt villamos teljesítményt. A napelem táblák 250 W teljesítményű 990x1640 mm méretű panelekből állnak, melyeket az optimális dőlésszög beállításával, egymástól 20 méteres távolságban helyeznek el a tetőszerkezeten.

A fejlesztés megvalósulása következtében csökken a hálózatveszteség, az üvegház-hatású gáz kibocsátásának mértéke, valamint az intézmény működési költsége.

 

Képeink illusztrációk. 

KÖZÉRDEKŰ: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 176 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30