Újabb ösztöndíjas a Miskolci Egyetemen!

írta Báthori Kinga, 2016. június 20–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

KÖZÉRDEKŰ

A májusban GE Foundation Scholar-Leader ösztöndíjat nyert Parragh Dávid, másodéves anyagmérnök hallgatóval beszélgettünk, aki amellett, hogy mesélt az ösztöndíjról, néhány jó tanáccsal is szolgált a jövőre pályázóknak.

Újabb ösztöndíjas a Miskolci Egyetemen!

A GE Foundation Scholar-Leader program keretében Magyarországon évente mindössze öt tehetséges fiatal egyetemistát választanak ki, akiknek a vállalat két éven keresztül szakmai fejlődési lehetőséget és anyagi támogatást biztosít. Az ösztöndíjprogram Európa több országban is sikeresen működik, és hozzájárul a vállalat regionális vezetői hálózatának kiépítéséhez is.

 

Mesélnél röviden az ösztöndíjról?

Az először 1987-ben meghirdetett GE Foundation Scholar-Leaders Program célja másodévüket befejező, műszaki, üzleti, pénzügyi, menedzsment vagy gazdaságtudományi területen tanuló, tehetséges hallgatók támogatása. Az ösztöndíjprogram az anyagi támogatás mellett vezetőképzéssel és egy globális, szakmai kapcsolatrendszerhez történő csatlakozással is segíti a nyerteseket.

 

Honnan értesültél a programról?

A kiküldött Neptun üzenetben olvastam róla először. A leírás alapján úgy véltem, hogy érdemes lenne jelentkeznem, ezért utánanéztem az alapítványnak, illetve magának a programnak, majd összeállítottam a pályázatot.

 

Meddig lehetett jelentkezni és milyen feltételeknek kellett megfelelned? Mit javasolnál azoknak, akik jövőre pályáznak, mire figyeljenek?

December közepén megválasztott határidővel egy online felületen kellett kitölteni a pályázati anyagot, amit postai úton is be kellett küldeni. A program oldalán található leírás nagyon jó tájékozódási pont, a beválogatás legfontosabb szempontjai azt hiszem a tanulmányi teljesítmény, biztos nyelvtudás, kutatási vagy egyéb versenyeredmények, közösségi, önkéntes tevékenység és szakmai ambíció. A pályázati anyag összeállítása, terjedelméből adódóan sok időt vehet igénybe, ezért érdemes elkezdeni időben foglalkozni vele, illetve bármilyen pályázatnál fontos tisztában lenni, hogy pontosan mire is adja be az pályázó az anyagát, hiszen ez a meggyőző erő feltétele is.

 

Mivel nyerted el az ösztöndíjat?

A beküldött pályázatok alapján bizonyos mennyiségű jelentkezőt behívnak egy szóbeli interjúra, ahol egy független bizottság vizsgálja a jelentkezők felkészültségét és alkalmasságát. A beszélgetés nagyon barátságos hangvételű volt, ez, illetve az írásos pályázati anyag alapján hoztak döntést.

 

Az ösztöndíj nem csupán anyagi támogatást biztosít, hanem szakmai fejlődési lehetőséget is, ez utóbbi a gyakorlatban mit jelent?

A program részeként biztosított a részvétel egy vezetőképzésen, ami idén júliusban fog megvalósulni. A képzés során lehetőség nyílik megismerni sikeres szakembereket, akik tanácsaikkal és élettapasztalataikkal gazdagítanak, valamint a jövőbeli kapcsolattartás lehetősége is fennállhat.

 

Sok kötelezettséggel jár a program? Nem félsz attól, hogy túlságosan sok plusz feladatot jelent majd az egyetem mellett?

A programmal járó anyagi támogatás feltétele a már említett vezetőképzésen való részvétel, a hallgatói jogviszony és a megfelelő tanulmányi átlag megtartása, valamint közösségi tevékenység. Ezek mind olyan dolgok, amiket örömmel teszek, és nem érzem, hogy plusz feladatot jelentene, mivel jelenleg is sok dologgal foglalkozom az egyetem mellett, a nemeček zenekarnak, amelyben billentyűzöm, például mostanában fog megjelenni az első online lemeze.

 

Az ösztöndíj két évre szól, de jelenleg másodéves vagy az alapképzésen. Mi történik, ha végzel?

A Műszaki Anyagtudományi Karon az anyagmérnöki alapképzés 3,5 éves, a mesterképzés 2 éves. Az ösztöndíj folyósítása az alapképzés befejeztével akkor valósulhat meg, ha a már említett területek valamelyikén folytatom a tanulmányaimat, ami esetemben elég valószínű. A 3 éves képzések esetén tehát a mester képzés első évét, a 3,5 éveseknél pedig az első szemeszterét fedi le az ösztöndíj.

 

Olvastam, hogy az ösztöndíjprogram több európai országban is fut, lehetőséged lesz részt venni nemzetközi találkozókon, vagy ez nem része a programnak?

A program kötelező részéhez nem tartoznak nemzetközi találkozók, azonban meghívást kaphatunk hasonlókra.

 

Úgy érzed jelentős hatást gyakorol majd az ösztöndíj a szakmai karrieredre?

Mindenképpen. Az iparban és az egyetemeken is szükség van karizmatikus vezetőkre, és az ehhez szükséges tulajdonságokat tapasztalati úton lehet megszerezni vagy fejleszteni. Úgy gondolom, hogy a program egyik legértékesebb része az, hogy kapcsolatba kerülhetünk már sok éves tapasztalattal rendelkező, sikeres szakemberekkel, akik mind készségesen osztják meg velünk a tapasztalataikat.

KÖZÉRDEKŰ: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 176 cikkből

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30