Telephelyet avatott a Wigner Fizikai Kutatóközpont a Miskolci Egyetemen

írta Sajtóanyag , 2016. október 12–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Október 5-én a telephely helyét jelző táblák kihelyezésével a Miskolci Egyetem Fizikai Intézetében ünnepélyesen felavatták az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Miskolci Telephelyét.

Telephelyet avatott a Wigner Fizikai Kutatóközpont a Miskolci Egyetemen

A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja telephelyet hozott létre a Miskolci Egyetemen

Október 5-én a telephely helyét jelző táblák kihelyezésével a Miskolci Egyetem Fizikai Intézetében ünnepélyesen felavatták az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Miskolci Telephelyét.

Az avatáson Lévai Péter, a Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója, Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellára és Paripás Béla, a Fizikai Intézet intézetigazgatója vett részt, akik röviden ismertették az egyetem és a kutatóközpont együttműködésének eddigi eredményeit, a telephely létrejöttéhez vezető utat, valamint a kínálkozó új oktatási és kutatási együttműködési lehetőségeket.

A két intézmény jogelődeinek együttműködése több évtizedes múltra tekint vissza. A 2013-ban megújított együttműködést mára már olyan sikeres programok fémjelzik, mint az MTA támogatásával 2014-ben elindított EXMET („Extreme Materials, Energies and Technologies”) kiválósági K+F program közös végrehajtása, vagy a plazma-fény kölcsönhatás részecskegyorsításban való felhasználásának együttes tanulmányozása. A program keretében milliós értékű eszközök, berendezések kerültek a Fizikai Intézetbe, az új eszközök segítségével végrehajtott komplex feladatok TDK- és PhD-dolgozatok alapjául szolgáltak, és az első tudományos cikkek is elkészültek. Ezzel párhuzamosan a modernizált lézer-interferométerek segítik a Szegeden épülő ELI ALPS szuperlézer alkalmazására való felkészülést, közös projektek kialakítását. A „Műszaki lézerfizika” tárgy keretében minden tanévben 40-50 diák ismerkedhet meg a legmodernebb lézeralkalmazásokkal a Wigner FK laboratóriumaiban tett látogatásuk során.

2015. szeptemberének végén a miskolci nagyközönség is megismerhette az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban folyó kutatásokat a Kutatók Éjszakája alkalmából az együttműködés keretében a Miskolci Egyetemre érkezett „Sokszínű fizika” bemutatóbusz előadásain keresztül.

2015 végén a Wigner FK és a Fizikai Intézet közösen kezdeményezte a Miskolci Telephely létrehozását, ennek eredményeként jöhetett létre a Fizikai Intézet egyik irodahelyiségét és a közösen használt lézerlaboratóriumot magába foglaló Wigner FK Miskolci Telephelye, melynek felavatására most került sor. A Telephely fő célja, hogy további együttműködések elindításának kiindulási pontjává váljon, és lehetőséget adjon azok sikeres végrehajtására.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 499 cikkből

 • Interjú Pátkai Mihály üzletemberrel, keresztény influencerrel

  Interjú Pátkai Mihály üzletemberrel, keresztény influencerrel • 6 napja

  Magyar, európai, keresztény, „hites”, blogger, újságíró, tanár, üzletember, utazó, olvasó, tolmács és fordító, tanuló- az alábbiakban felsorolt tucatnyi címszó Pátkai Mihály Facebook oldalának bemutatkozó rovatában olvasható. A népszerű keresztény influencer oldalát több, mint 40.000 ember követi, akit arról is kérdeztem miért tartja fontosnak üzenetét mások számára, továbbá mit takar a közösségi média berkein belül gyakran használt „influencerkedés” kifejezés. A vele készült interjú az alábbiakban olvasható.

 • KJI-NPKI Nyári egyetemi felhívás 2020

  KJI-NPKI Nyári egyetemi felhívás 2020 • 12 napja

  A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet 2020-ban immár kilencedik alkalommal rendezi meg a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemet.

 • Tájékoztató a Kortárs Hangon pályázat eredményeiről

  Tájékoztató a Kortárs Hangon pályázat eredményeiről • 12 napja

  A tizenhatodik éve kiírt Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi pályázat elbírálási folyamata lezajlott. Idén a díjátadó, kötetbemutató Gála április 23-án kerül megrendezésre.

 • Tavaszi élelmiszergyűjtés

  Tavaszi élelmiszergyűjtés • 12 napja

  Az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen csoport és a Miskolci Egyetem Modern Filológiai Intézet, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vöröskereszttel karöltve tavaszi élelmiszergyűjtést szervez a rászorulók számára.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30