Ismét TEÁra invitáltak

írta Boldizsár Csongor, 2016. május 2–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

2016 tavaszán a Műszaki Földtudományi Kar szervezésében elindult egy új, nyílt előadássorozat, Természeti Erőforrások Akadémiája (TEA) néven. A második alkalommal, április 28-án az érdeklődök Dr. Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. igazgatósága elnökének előadását tekinthették meg. A rendezvényt Prof. Dr. Szűcs Péter, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja nyitotta meg, majd felkérte Dr. Zsuga Jánost, hogy tartsa meg prezentációját "A hazai földgázellátás alapvető kérdései" címmel.

Ismét TEÁra invitáltak

Előadását azzal kezdte, hogy elegendő földgáz található a Földön, azonban ezt beárnyékolja az a tény, hogy kedvezőtlen helyen lelhetőek fel ezek a források. Ezt követően bemutatta, hogy ugyan a világ energiafogyasztása az évek során jelentős mértékben növekedett, ami betudható a népesség növekedésének, azonban ezzel együtt az egy főre jutó földgázfogyasztás nem nőtt szignifikánsan. Az Európai Unió energiaszerkezetében a földgáz szerepe 25% körül detektálható, azonban ez az érték, valószínűsíthetően a gazdasági válság következtében, csekély mértékben, de csökkent az elmúlt években. Dr. Zsuga János kitért a földgáz számtalan előnyére, például arra, hogy a készleteink elegendőek, és felhasználása széles körben elterjedt akár lakossági, akár ipari fogyasztókról beszélünk. A szállítás infrastruktúrája már kiépített, valamint nem elhanyagolható az sem, hogy a fosszilis energiahordozók között a földgáz a legtisztább a környezetterhelés szempontjából. Természetesen az ellenérveket is megemlítette, elsődlegesen arra tért ki, hogy klasszikus értelemben véve nem megújuló energiaforrásról beszélünk és robbanásveszélyes volta miatt fokozott óvatosságot igényel a kezelése, szállítása és felhasználása.

Összegzésként arra világított rá, hogy az érveket és ellenérveket ütköztetve, a mérleg a pozitív irányba billen és használata még környezetvédelmileg is vállalható alternatíva. Előadása második részében Dr. Zsuga János kitért a régiónk és hazánk ellátásbiztonságára. Kiemelte, hogy nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a szakképzett munkaerő oktatására, hogy a jövőben kialakítandó energiapolitikában a fosszilis energiahordozókat, köztük a földgázt, megfelelő módon tudják képviselni. Az előadás végén sor került a hallgatóság kérdéseinek megválaszolására, majd a rendezvény zárására. Az előadásról videofelvétel is készült, melyet az érdeklődők teljes terjedelmében megtekinthetnek a kar honlapján.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 446 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 567 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 588 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 625 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30