Technológiai megújulás az egyetemen

írta Boldizsár Csongor , 2017. április 23–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Egy közel 4,8 milliárdos projekt keretében korszerű anyagok, modern anyagtechnológiák, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszerek kifejlesztését kezdi meg a Miskolci Egyetem, a BorsodChem, a Bosch, valamint az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.(ÉMI) a Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ (FIEK) közös kutatói hálózatán keresztül.

Technológiai megújulás az egyetemen

A rendezvényt Prof. Dr. Lukács János projektvezető nyitotta meg, röviden összefoglalta, hogy a pályázat alapvetően három fókuszterületre fog koncentrálni a négyéves megvalósítási, valamint az ötéves továbbfutási időszakban: korszerű anyagok és vizsgálataik, modern anyagtechnológiák, illetve intelligens irányítás és automatizálás.

Prof. Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke köszöntőbeszédében elmondta, céljaik között szerepel, hogy ne csak Európában tegyék versenyképessé Magyarországot, hanem az egész világon. Ehhez az szükséges, hogy azok az intézmények és vállalatok jussanak a fejlesztésre irányuló forrásokhoz, amelyek Magyarországon a legjobbak között szerepelnek. Megemlítette, hogy egy megfelelő versenypályázati rendszer kidolgozása elengedhetetlen, hiszen a kutatás-fejlesztés területén a piac visszajelzési ideje túl hosszú. Rávilágított, hogy a kutatás-fejlesztésre és innovációra irányuló támogatásokat célszerűbb lenne befektetésnek nevezni, hiszen kiemelkedő tudományos eredményt vagy vállalatok számára hasznos szolgáltatást és terméket fog produkálni.

Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, hogy az egyetem jövőképében kiemelt helyen szerepel a FIEK, hiszen gazdasági vállalkozásokkal való együttműködést szorgalmaz. A cégek felvetik igényeiket, amelyek megoldásához az egyetem kutatási, elméleti és gyakorlati hátterével járul hozzá. Dr. Deák Csaba, az egyetem kancellára pedig hozzátette, hogy nemcsak az elnyert 4,8 milliárd forint, hanem a résztvevő cégek által hozzátett további 1 milliárd forint segíthet abban, hogy legyőzzük a középszerűség kényelmét, és további nemzetközi eredményeket tudjuk felmutatni. Végezetül megemlítette, hogy a régió és Miskolc város egyetlen kitörési pontja, hogy a Miskolci Egyetem olyan tudásterületeket képes felmutatni, amelyek iparágakat, cégeket és munkaerőt vonzanak ide, valamint végzett egyetemistákat tartanak itt.

Ezt követően Prof. Dr. Lukács János a projekt részleteit ismertette, valamint bemutatta az átalakításra kerülő Műhelycsarnok látványterveit. Kiemelte, hogy a BorsodChem és az ÉMI betelepülne az Egyetemvárosba, előbbi például egy kísérleti gyártóüzemet kíván itt létrehozni (a Bosch esetében a betelepülés már korábban megtörtént - Robert Bosch Mechatronikai Tanszék). Hozzátette, hogy a pályázat megvalósítása során az eszközpark bővítésen túl legalább 26 új K+F+I munkahely fog létrejönni, valamint 30 új eljárást, prototípust vagy piacorientált terméket szükséges kidolgozniuk.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 522 cikkből

 • Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen

  Élelmezési Világnap a Miskolci Egyetemen • 10 napja

  Október 15-16., 19-20. a Miskolci Egyetem is részt vesz ezen a fontos eseményen. A campuson működő hallgatókból és oktatókból álló csoport, amely csatlakozott az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen (Universities Fighting World Hunger or UFWH) nevű nemzetközi mozgalomhoz. Adománygyűjtő pontokat helyeznek ki a kampuszon és az Avasi TESCO áruházban (Miskolc, Mésztelep u. 1/a 3508).

 • Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik!

  Lányok Napja 2020 – A jövőd ma kezdődik! – A jövőd itt kezdődik! • 19 napja

  2020. október 1-én immár 8. alkalommal, a járványügyi helyzet miatt rendhagyó módon, online került megrendezésre a Lányok Napja a Miskolci Egyetemen. A Lányok Napja egy országos, a reáltudományokhoz közel álló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap, melynek alkalmával fiatal lányok ezrei szereznek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz.

 • Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC

  Tisztújító küldöttgyűlést tartott a MEAFC • 21 napja

  Tisztújító küldöttgyűlés a MEAFC-nál: Rakaczki Zoltán elnökként folytatja, Dr. Varga Judit és Prof. Dr. Horváth Zita személyesen vesz részt az egyesület munkájában

 • Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen

  Újra nyitva a Toborzó Iroda a Miskolci Egyetemen • 37 napja

  Szeptember 14-től újra kinyitotta kapuit az egyetemi toborzó iroda, mely március közepe óta, a járványügyi helyzet kirobbanásától nem fogadott ügyfeleket.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30