Kihelyezett Kari Tanácsülés Selmecbányán - Quo vadis, történelmi miskolci karok?

írta Boldizsár Csongor, 2014. június 7–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A Miskolci Egyetem két, jelentős történelmi múlttal rendelkező kara: az egyaránt 1735-ös alapítású Műszaki Földtudományi Kar és Műszaki Anyagtudományi Kar az utóbbi időben sokat foglalkozik az útkeresés gondolatával, annak érdekében, hogy a következő időszakban is sikeres oktatási és kutatási tevékenységet folytathassanak.

Kihelyezett Kari Tanácsülés Selmecbányán - Quo vadis, történelmi miskolci karok?

Május 30–31-én a két kar az alapítás helyszínén, Selmecbányán kihelyezett Ünnepi Kari Tanácsülést tartott „Quo vadis, történelmi miskolci karok?” címmel. Ezen a kétnapos spirituális úton a két kar tanácsának tagjai visszamentek az alapítás helyszínére, hogy erőt meríthessenek, valamint új célkitűzéseket találjanak az ősi Akadémia és a Kammerhof (a kamara grófság épületének) falai között.

A két miskolci kar ezzel történelmet is írt, hiszen az Akadémia Selmecbányáról 1919-ben történt elköltözése óta nem került sor hivatalos kari tanácsülésre az 1735-ös alapítás, valamint az 1762-es akadémiai rangra emelés helyszínén. Talán önmagában ez a tény is bizonyítja az európai uniós csatlakozás egyik előnyét Magyarország számára, hiszen e nélkül nem valószínű, hogy sor kerülhetett volna erre a felemelő rendezvényre a Felvidéken, a mai Szlovákia területén.

A kétnapos rendezvény első felében szakmai programok voltak, amelyek keretében a résztvevők meglátogatták a ma is működő Hodrusbányát, valamint a Selmeci Skanzen Glanzenberg-táróját. Az első nap végét selmeci eredetű, tradicionális szakestély zárta, előkészítve a másnapi ünnepi programot és hangulatot. A következő nap bonyolították le a két kar közös ünnepi Kari Tanács ülését, melynek levezető elnöke Kovács Ferenc akadémikus volt. Bőhm József professzor történelmi áttekintése után a két kar dékánja, Szűcs Péter professzor (MFK) és Gácsi Zoltán professzor (MAK) ismertette, hogyan képzelik el a két szervezet működését a jövőben középtávon, ugyanakkor megfogalmazták a legfontosabb stratégiai célkitűzéseket is.

Az ünnepi Kari Tanács ülésen különböző ipari cégek és szakmai szervezetek vezetői, többek között Nagy Lajos, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) elnöke, Horányi István okl. bányamérnök, főtanácsos, Vécsi György, a Miskolc Holding igazgatóságának elnöke is arról beszélt, hogyan lehetne erősíteni a jövőben a hazai bányászat és kohászat, illetve a földtudományok és az anyagtudományok fejlődését és megbecsülését. Emellett a két kar hallgatói képviselői, Veres Gábor Pál (MFK) és Erdőhegyi Csongor Csaba (MAK) is kifejtették véleményüket azzal kapcsolatban, hogy a még eredményesebb, és a fiatalok számára még vonzóbb képzés érdekében milyen irányú változásokat tartanának célszerűnek.

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 471 cikkből

 • Sajtómeghívó „3D LAB” ünnepélyes átadására

  Sajtómeghívó „3D LAB” ünnepélyes átadására • 17 napja

  2019. augusztus 29-én csütörtökön 10 órakor kerül sor a 3D Laboratórium átadására a Miskolci Egyetemen, amely új dimenziót jelent az anyagvizsgálatban, szolgáltatásban és kutatásban egyaránt. Az alkalomhoz kapcsolódó ünnepélyes szalagátvágásra tisztelettel meghívjuk a sajtó képviselőit.

 • A Miskolci Egyetem az innovációs házépítő világverseny élmezőnyében • 46 napja

  A Miskolci Egyetem csapata 4 díjat nyert a Solar Decathlon Europe elnevezésű rangos, nemzetközi egyetemi hallgatók innovációs házépítő-versenyén.

 • Hat éves rekordot döntött a Miskolci Egyetem

  Hat éves rekordot döntött a Miskolci Egyetem • 51 napja

  Tovább emelte népszerűségét a Miskolci Egyetem, immáron hat éves rekordot döntött a felvettek száma – derül ki a 2019. július 24-én közzétett ponthatárok első értékeléséből. A Miskolci Egyetemre felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest több, mint 5 százalékkal emelkedett, amivel várhatóan a felsőoktatási intézmények között országosan is az élmezőnyben foglalunk helyet.

 • Gyógypedagógiai képzés indul a Miskolci Egyetemen

  Gyógypedagógiai képzés indul a Miskolci Egyetemen • 52 napja

  Újabb mérföldkőhöz érkezett a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának megújulása: 2019-ben immár a gyógypedagógia (BA) alapszak is elrajtol a miskolci campuson. Az új alapképzés korszerű digitális tananyagokkal várja a jelentkezőket, akik akár állami ösztöndíjas férőhelyekre is pályázhatnak a pótfelvételi eljárás keretében.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Torma András rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Tóth Evelin

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Somogyi Gyula

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Báthori Kinga, Boldizsár Csongor, Harangi Tünde, Kiss Viktor, Kerekes Bernadett, Keszi Bálint, Kovács Eszter, Nagy Tomi, Ozsváth Cseke Gergő, Rada János, Schäffer Anett, Szabadi Martina Laura, Stumphauzer Laura, Tóth Orsolya, Tóth Evelin

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30