Nyelvtanulással a boldogulásért - Nyelvkaland ME

írta Sajtóközlemény, 2018. március 19–énMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

A Miskolci Egyetem egyik legfontosabb küldetése, hogy régiónk számára jó nyelvtudással és jó pedagógiai érzékkel rendelkező nyelvtanárokat képezzen. Különösen fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink minél gyakrabban próbálhassák ki tanítási ötleteiket a középiskolákban.

Nyelvtanulással a boldogulásért - Nyelvkaland ME

Miskolci Egyetem
BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR
SAJTÓKÖZLEMÉNY
NYELVTANULÁSSAL A BOLDOGULÁSÉRT – NYELVKALAND ME
 

A Miskolci Egyetem egyik legfontosabb küldetése, hogy régiónk számára jó nyelvtudással és jó pedagógiai érzékkel rendelkező nyelvtanárokat képezzen. Különösen fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink minél gyakrabban próbálhassák ki tanítási ötleteiket a középiskolákban. Hasonlóan fontos számunkra, hogy a középiskolások motivációját növeljük a nyelvtanulás iránt. Ezek jegyében valósítja meg 2017 és 2020 között a Miskolci Egyetem a "NYELVKALAND ME" - Nyelvtanulással a boldogulásért című EFOP 3.2.14-17-2017-00005 azonosító számú projektjét.
 
A "NYELVKALAND ME" a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében angolul és németül tanuló középiskolások számára kalandos élménnyé teszi a nyelvtanulást, játékosan fejleszti nyelvtudásukat, hogy sikereket érjenek el a tanulásban és a munkában, hozzájárulva ezzel boldogulásukhoz, az esélyegyenlőséghez és a régió fejlődéséhez.
 

A célok megvalósításában a Miskolci Egyetem három intézete vesz részt: a Modern Filológiai Intézet, a Tanárképző Központ és az Idegennyelvi Oktatási Központ. A Modern Filológiai Intézet Angol Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszékének, illetve Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszékének oktatói innovatív, élményalapú az angol és a német nyelv tanulását támogató programot dolgoznak ki a középiskolai tanulók valós igényeire támaszkodva, amelyet 16 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei középiskolában próbálnak ki. A program hosszútávon hasznosítható nyelvi adatbankot eredményez, amelyet a középiskolák is sikerrel alkalmazhatnak majd, hiszen letölthetők lesznek a feladatok és az óravázlatok. Ezzel hozzájárulunk a hazai nyelvoktatás átalakulásához. Emellett fejlesztjük nyelvszakos hallgatóink tanári kompetenciáit is, hiszen a projekt hároméves futamideje alatt a Miskolci Egyetem 46 nyelvszakos hallgatója látogat el a középiskolákba és tart újszerű, kreatív, vidám, iskolai tanórán kívüli angol és német nyelvi foglalkozásokat összesen 2880 tanulónak.

 

A hagyományos nyelvtanulási formákat interkulturális projektek megvalósításával egészítjük ki, amelyek során a diákok ismereteket szereznek a tanult nyelvet beszélő emberekről, országokról. A Tanárképző Intézet oktatói az angol és a német szakos tanárjelölteket az élményalapú tanítás és tanulás fortélyaiba avatják be. Az Idegennyelvi Oktatási Központ angol és német nyelvtanárai mérik és értékelik a középiskolások teljesítményét, próbanyelvvizsgákat szerveznek a programba bekapcsolódó diákoknak, illetve támogatják az angol és a német szakos tanárjelölteket a nyelvtanulás mérési-értékelési folyamainak elsajátításában. A programban intenzíven együttműködünk a megyében tanító nyelvszakos tanárokkal is, akik egyrészt segítik a Miskolci Egyetem nyelvszakos hallgatóinak munkáját, másrészt továbbképzésen vesznek részt, hogy a legjobb foglalkozások ötleteit mindenki megismerhesse.

 

A projekt keretében 32 középiskolai nyelvtanár élményalapú továbbképzése, érzékenyítése valósul meg. A projekt összköltsége 409.917.495,- forint.

 

Kapcsolattartó: Kegyesné Dr. Szekeres Erika, projektmenedzser (kegyeserika@gmail.com, 304266212)

 

 

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 436 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 557 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 578 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 616 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30