Szalamander - Elbúcsúztak a várostól egyetemünk végzős hallgatói

írta Sajtóközlemény, 2018. július 3–ánMegosztás: FACEBOOKMegosztás: TWITTERMegosztás: GOOGLE+

AKTUALITÁSOK

Régi selmeci hagyomány, hogy szalamanderrel, azaz fáklyás felvonulással búcsúznak a Várostól és a Campustól a valétáló hallgatók – így köszönik meg az itt eltöltött éveket. A 2018-ban valétáló bányász-, kohász-, gépész-, jogász-, gazdász-, bölcsész- és egészségügyis hallgatók látványos, selmeci hagyományokat idéző búcsúünnepsége június 27-én este zajlott.

Szalamander - Elbúcsúztak a várostól egyetemünk végzős hallgatói

Régi selmeci hagyomány, hogy szalamanderrel, azaz fáklyás felvonulással búcsúznak a Várostól és a Campustól a valétáló hallgatók– így köszönik meg az itt eltöltött éveket. A 2018-ban valétáló bányász-, kohász-, gépész-, jogász-, gazdász-, bölcsész- és egészségügyis hallgatók látványos, selmeci hagyományokat idéző búcsúünnepsége június 27-én este zajlott.


Ünnepi beszédekkel kezdődött a miskolci egyetemisták búcsúünnepsége a Polgármesteri Hivatal régi bejárata előtt, ahol 7 karvégzős hallgatói gyülekeztek és álltak díszsorfalat. Az ünnepség keretében a Város nevében Pfiegler Péter alpolgármester, az Egyetem nevében Prof. Dr. Torma András rektor búcsúztatott, míg a végzősök nevében Ódor-Szabó Bánk Soma bányász valétaelnök köszönt el hallgatótársai nevében. Az ünnepi beszédek és a Szózat után az oszlopok sorba rendeződtek és elindult a Szalamander.

A hagyományos ballagási felvonuláson a menet eleje szalamandra alakban haladt, mely részen másodéves bányászhallgatók, kohlenbrennerek vezettek fel, bányászlámpákkal kezükben. Utánuk az egyetem zászlaját vivő hallgató egy-egy fáklyás kíséretében, majd a Valétaelnökök teljes díszben összekarolva. Őket a rektor/rektorhelyettesek és a dékánok követtték, s karonként a Valetánsok egy-egy sorban öten-hatan összekulcsolt kézzel. Az úton végig ballagási nótákat énekelve, fáklyákkal a kezükben meneteltek a diákok. A Szalamanderes menet a Városház térről indulva a Széchenyi és a Kazinczy úton keresztül a Petőfi-térig tartott. Útközben a Földes Ferenc Gimnázium falán egy emléktáblát is megkoszorúztak a hallgatók, amely tábla annak őrzi emlékét, hogy a Miskolci Egyetem jogelődje, a Nehézipari Műszaki Egyetem 1949-ben az iskola épületében kezdte meg működését.

A Petőfi térre érve a menet ismét oszlopokba rendeződött, miközben a bányászlámpások körbe állták a teret. A zászlók és a Valétaelnökök az oszlopokkal szemközti lépcsőkön sorakoznak. A karok himnuszainak eléneklése után egy kézfogással a felemelt zászlók alatt a Valéta elnökök átadták a tisztségüket jelképező elnöki szalagokat utódaiknak. Ezek után még egyszer felcsendült a búcsúnóta, s így a 2018 évi Szalamander véget ér.

A SELMECI DIÁKHAGYOMÁNYOKRÓL

A szellemi kulturális örökség részévé választották a "Selmeci diákhagyományokat". Az örökségelem 2014-ben került fel az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.

A selmeci diákhagyományok eredete a Selmecbányán 1735-ben alapított Bányászati Tanintézet, később Bányászati és Erdészeti Akadémia hallgatóihoz és hallgatói önszerveződéseihez kötődik. A hagyományok és az intézmény Sopronba, majd Miskolcra költözése után is fennmaradtak, sőt további helyi elemekkel bővültek, és a mai napig élnek a soproni, és a miskolci egyetemi hallgatóság körében.

Ezen hagyományok része többek között az egyenruha-viselet, a napjainkban is szigorú szabályok szerint szerveződő diáktársaságok működése, a társaságok által rendezett, meghatározott ceremóniák szerint zajló szakestélyek, a daloskönyvekben összegyűjtött diáknóták, valamint a nótázás, a valétálás (búcsúzás) szokása, mely utóbbihoz a Szalamander (fáklyás felvonulás a városban) és egyéb események is tartoznak, amelyek lezárják az egyetemi éveket.

A hagyományok talán legszebb és leglátványosabb része a „Valétálás". A szó a latin valete (búcsúzás) kifejezésből ered, és a végzős hallgatók egész tanévet végigkísérő, a várostól, az egyetemi campustól illetve egymástól való búcsúzást jelent. Ennek része a szalag-, majd a gyűrűavatás, és az utolsó nagy összejövetel a diplomaosztók előtt, a Szalamander…

Jó szerencsét!
Üdv az Erdésznek!
Legyen fényes sikere a Kohásznak!
Tisztelet a Gépésznek!
Igazságot a Jogásznak!
Pénzt a Gazdásznak!
Vivát Bölcsész!
Egészséget a Világnak!

AKTUALITÁSOK: ajánló

az utolsó 4 cikk • összesen 613 cikkből

  • Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat

    Kortárs Hangon 2023 Nemzetközi Irodalmi pályázat • 446 napja

    Az Eszterházy Károly Egyetem már 19. éve szervezi a Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi Pályázatot, melyen a határainkon túli egyetemek magyar hallgatói is többször sikeresen szerepeltek. A nemzetközi irodalmi pályázat vers és kispróza műfajban kínál lehetőséget tehetséges hallgatóknak. A pályázat célkitűzése, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló egyetemi hallgatóknak anyanyelvápoló tehetséggondozó fórumot biztosítsanak.

  • Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem

    Történelmi sporteseményre készül a Miskolci Egyetem • 567 napja

    Miskolc, 2022. szeptember 9. - A 2022-es Európai Egyetemi Játékokon elért kimagasló eredményeihez gratulált sportolóinak a Miskolci Egyetem vezetése és a MEAFC sportklub.

  • Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói

    Állami elismerést kaptak a Miskolci Egyetem oktatói • 588 napja

    A Miskolci Egyetem öt tanára is állami elismerést kapott az államalapítás ünnepén. Az augusztus 20. alkalmából adományozható kitüntetéseket Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára adta át Budapesten, a Pesti Vigadóban.

  • Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen

    Pont Ott Parti karonfogva a Miskolci Egyetemen • 625 napja

    Könnyed bemutatkozó programokkal, fiatalos koncertekkel, ingyenes programsorozattal készül a Miskolci Egyetem a 2022-es ponthatárhúzásra. A miskolci Pont Ott Parti az Egyetemvárosban várja a fiatalokat július 21-én, csütörtökön délután 5 óra és este 11 óra között.

Megjelenik havonta

5000 példányban

Felelős kiadó

Prof. Dr. Horváth Zita rektor

Főszerkesztő

Konyári György

Szerkesztő

Berényi Barbara

Képszerkesztő

Kiss Viktor

Angol nyelvi lektor

Oláh Zsófia

Korrektor

Szenderák Bence

Munkatársak

Berényi Barbara, Balázs Zsófia, Fülöp Petra, Hedrich László, Kiss Viktor, Kecsmár Gergő, Molnár Balázs, Rada János, Venczel-Tóth Evelin, Zsiga Bianka, Smolnicki Szilárd, Oláh Zsófia, Siroki Andrea, Somoskői Dóra

ISSN

2064-3691

Tel.

06-70-866-4618, 06-46-565-111/18-30